Spomienka na striebornú Matyldu Pálfyovú

Sportnet|30. mar 2012 o 00:00

Delegácia Olympijského klubu Košice si pripomenula 100. výročie narodenia športovej gymnastky Matyldy Pálfyovej.

Žijeme v roku jubilejných hier XXX. letnej olympiády v Londýne. Pred touto udalosťou si delegácia Olympijského klubu Košice pod vedením predsedu Antona Švajlena položením venca k pamätnej tabuli v rodných Kostoľanoch pri Hornáde v minulých dňoch pripomenula 100. výročie narodenia športovej gymnastky Matyldy Pálfyovej, ktorá ako prvá Slovenka v drese ČSR získala v roku 1936 na OH v Berlíne striebornú medailu v súťaži družstiev.

KOŠICE. Rodáčka z Kostolian pri Hornáde, ktorá sa narodila 11. marca 1912, bola vynikajúcou gymnastkou, čo potvrdila nielen na OH, ale aj o rok neskôr na MS v Prahe, kde v rovnakej súťaži si vybojovala s kolektívom zlato.

Hodno spomenúť, že v Košiciach po skončení štúdia na dievčenskej meštianskej škole pracovala v rokoch 1934 – 1937 ako korešpondentka v elektrárňach, odkiaľ sa v roku 1937 presťahovala do Bratislavy. Na novom pôsobisku uplatnila Matylda nevšedný talent vo viacerých športoch, ale jej záľuba v jazdectve sa stala pre ňu osudná. Po páde z koňa v Malých Brestovanoch 23. septembra 1944 tragicky zahynula vo veku iba 32 rokov.

Na podnet Olympijského klubu Košice v roku 2004 pri 60. výročí jej úmrtia odhalili v rodnej obci a v budove Východoslovenskej energetiky v Košiciach pamätné tabule. Slovenský olympijský výbor si jej pamiatku uctil tým, že odvtedy udeľuje Cenu Matyldy Pálfyovej, ktorá je určená výlučne ženám za výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí. Toto ocenenie prevzala v roku 2007 členka OK Košice, trénerka Hana Töcziková za dlhoročnú úspešnú činnosť v krasokorčuľovaní a o tri roky neskôr aj PhMr. Katarína Ráczová-Lokšová za aktivitu v olympijskom hnutí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Spomienka na striebornú Matyldu Pálfyovú