Spišiaci v tejto sezóne pútajú pozornosť

Kormidelník Spišiakov Branislav Ondáš urobil v tejto sezóne so svojím tímom veľký pokrok.
Kormidelník Spišiakov Branislav Ondáš urobil v tejto sezóne so svojím tímom veľký pokrok. (Autor: Marián Dic)
Marián Dic|16. jan 2018 o 00:00

Tréner Branislav Ondáš: Herná pohoda v tíme ma teší.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Kolektív druholigových futbalistov zo Spišskej Novej Vsi má za sebou neskutočne vydarenú prvú polovicu súťažného ročníka, čo potvrdilo aj umiestnenie v prvej šestke tabuľky.

V porovnaní s vlaňajším ročníkom to je obrovský obrat k lepšiemu, keďže Spišiaci v záverečných stretnutiach bojovali o udržanie v súťaži.

Po vynikajúcej letnej príprave pod dohľadom skúseného kouča Branislava Ondáša dokázalo výborne pripravené mužstvo počas majstrovských zápasov svojím herným štýlom zaskočiť aj popredné kolektívy v druhej lige, čo vnieslo do mužstva veľkú hernú pohodu a postupný vzostup formy.

Po skvelej jeseni odštartoval spišskonovoveský tím v pondelok 8. januára zimnú prípravu, od ktorej si všetci hráči a tréneri veľa sľubujú. Ako sa do týchto chvíľ vyvíja celkový priebeh sezóny 2017/18 nám v nastávajúcom rozhovore priblížil Branislav Ondáš.

Máte za sebou futbalový rok 2017 v druholigovej súťaži s A-tímom FK Spišská Nová Ves, v ktorom sa teraz sústredíte aj na rozbehnutú zimnú prípravu. Ako by ste zhodnotili doterajší vývoj a celkové účinkovanie vášho mužstva medzi silnou a kvalitnou konkurenciou ostatných súperov v tejto veľmi zaujímavej a vyrovnanej súťaži?

„Nepochybujem o tom, že v našom klube prevláda po prvej polovici ročníka s dosiahnutými výsledkami a vystúpeniami nášho kolektívu spokojnosť. V náročnej druhej celoslovenskej súťaži sme v 17 zápasoch okúsili iba štyrikrát horkosť prehry, pričom sme naopak dokázali poraziť viaceré popredné mužstva zo špice tabuľky. Keďže naše mužstvo v súčasnosti pracuje viac než v skromných podmienkach, je to naozaj veľmi skvelé vysvedčenie i povzbudenie do jarnej odvety. Zimujeme na výbornom šiestom mieste s minimálnym odstupom na tímy, ktoré vážne ašpirujú na postup do Fortuna ligy a ich motivácia splniť svoj stanovený cieľ v príliš silnej konkurencii na horných priečkach tabuľky nebude vôbec jednoduchá.”

Viacero pozorovateľov a skalných fanúšikov si určite najmä v druhom polroku 2017 všimlo vzostup tejto populárnej kolektívnej hry v meste, ale i na slovenskej futbalovej scéne, pod čo sa podpísala najmä herná kvalita mužstva a s ňou spojené výborné výsledky. Čo ešte považujete za najdôležitejšie kroky, ktoré tomuto športu nielen v FK, ale aj v okolí výrazne napomohli omnoho viac zlepšiť celkovú atmosféru okolo „koženej“ u vás?

„Po sklamaní aj s nevydarenou jarnou časťou minulej sezóny, keď sa naše mužstvo dlhodobo borilo s obrovskou maródkou, sa nám postupom času našťastie doliečili viacerí dôležití hráči. Navyše mužstvo bolo v priebehu letnej prestávky veľmi vhodne doplnené o skúsených hráčov ako aj mladých dravých odchovancov z dorastu. Títo chlapci priniesli do mužstva potrebnú kvalitu a konkurenciu, v ktorej prevažná väčšina z nich výborne osobnostne zapadla do mužstva, čím sa s pribúdajúcim časom vytvoril v kádri vynikajúci tímový duch a s ním spojená aj skvelá atmosféra. Práve tieto faktory sa v jesennej časti ukázali ako jedny z najdôležitejších, pričom aj celková forma a pohoda kolektívu v majstrovských meraniach síl viditeľne stúpala.“

Futbalová jeseň tejto sezóny preukázala oproti minulému ročníku veľké oživenie, čo očividne potvrdilo aj vynikajúce pôsobenie medzi elitou herne vyspelých a náročných protivníkov, ktorých ste častokrát nečakane zaskočili účinným i taktickým spôsobom hry, na ktorú niekoľkí z nich nenašli takmer žiadnu protizbraň. Čo sa podľa vás na stúpajúcej forme mužstva a úspešných výsledkoch najviac podpísalo?

„Musím podotknúť, že na túto realitu je iba veľmi ťažko nájsť jediný pozitívny dôvod, prečo sa skutočne nášmu mužstvu v prvej polovici tejto sezóny tak prekvapujúco herne aj výkonnostne darilo. Mali sme aj dosť náročné vylosovanie, keď prvých šesť zápasov sme odohrali na ihriskách súperov kvôli prestavbe šatní na našom štadióne. Podarilo sa nám v nich urobiť niekoľko dobrých výsledkov, mužstvo sa zomklo a začalo ťahať za jeden povraz. Zápas od zápasu sme sa dokázali zlepšovať, rástlo sebavedomie a prichádzali výsledky.”

V súčasnosti disponujete s kvalitne zohratým tímom, do ktorého postupom času v tomto roku pribudlo viacero herne vyspelých a skúsených hráčov, ktorí si to počas svojej kariéry vyskúšali už aj v poprednejších tímoch v zahraničí. Ste presvedčený, že aj táto skutočnosť a nová hráčska krv priniesla do kabíny potrebnú energiu, ktorú práve vaše družstvo v porovnaní s nedávnou minulosťou azda najviac potrebovalo?

„Vôbec nepochybujem o tom, že aj nové posily, ktoré postupne prišli do nášho kádra, nášmu kolektívu pomohli. Jedni z kľúčových hráčov tímu ako sú Kubík a Kubus dokázali pomerne rýchlo nadobudnúť aj ligové skúsenosti, čo je určite nielen pre ich prospech, ale aj nesmiernou výhodou pre celé mužstvo najmä v majstrovských meraniach síl. Tieto prednosti v kolektíve vlastnil predtým len Kováč, čo bolo na preukázanie kvalitnej hry mužstva vtedy veľmi málo. K najdôležitejším faktorom úspechu v tomto období patrí spomínaná konkurencia v mužstve. K dispozícii sme mali až 18 hráčov, ktorí sa neustále snažili získať si miesto v základnej zostave. Pre ich osobné napredovanie a výkonnostný vzostup nielen mužstva, ale aj ostatných jednotlivcov to bolo podľa mňa najdôležitejšie.”

Jedným z ďalších odrazových mostíkov zvýšenej popularity a úrovne tohto klubu je fakt, že v ňom pôsobia a pracujú aj také osoby, ktoré majú ku klubu veľmi blízko a neúnavnou činnosťou sa mu stále snažia pomáhať v jeho napredovaní. Súhlasíte s týmto názorom?

„Keďže v súčasnom období nie sme veľkým klubom na Slovensku, potrebnú prácu pre nastávajúcu činnosť a celkový chod klubu musia u nás vykonávať iba jednotlivci. V porovnaní s ostatnými poprednejšími klubmi, kde sa na týchto nevyhnutných povinnostiach a práci podieľajú aj viaceré osoby, doposiaľ sme v porovnaní s nimi v úzadí. Mám na mysli nielen činnosť funkcionárov, ale aj trénerov všetkých vekových kategórií, ktorí sa v týchto skromných podmienkach postarali aj skutočne o zázraky. Každá z osobností si dokáže vytvoriť medzi ostatnými kompetentnými veľký obdiv, uznanie a najmä poďakovanie a všetci sú pre klub veľkým príkladom aj do budúcna.”

Veľkým oživením pre ešte väčší rozvoj FK v tomto období bol aj príchod prominentnej futbalovej osobnosti spod Tatier Vladimíra Lajčáka na post športového riaditeľa, ktorý po starostlivo odvedenej práci vo význačných kluboch zanechával za sebou z pozície trénera veľký pokrok zásluhou dosiahnutia vynikajúcich výsledkov jeho tímov a zviditeľnenie klubu na futbalovej scéne. Myslíte si, že po jeho príchode na post športového riaditeľa dokáže aj váš klub i mužstvo nielen v odvetnej časti, ale i v budúcnosti výkonnostne a herne stúpať čoraz viac nahor?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Spišiaci v tejto sezóne pútajú pozornosť