Slovenský florbal v košickom šate

(Autor: www.sportinak.sk)
Sportnet|16. dec 2016 o 00:00

Štyria florbalisti ATU hviezdili aj na majstrovstvách sveta.

Slovenská florbalová reprezentácia odchádzala na MS v lotyšskej Rige s cieľom prebiť sa do elitnej osmičky. Ten sa síce naplniť nepodarilo, ale štyria Košičania obliekajúci dres majstrovského ATU v reprezentácii nesklamali.

Naopak, traja z nich sa stali hviezdami zápasov a najmladší Michal Dudovič bol z desiatimi kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom Slovenska.

„Snom bolo štvrťfinále, ale nevyšlo nám to. Hoci sme proti Nórom v osemfinále podali veľmi bojovný výkon a dosiahli s nimi historicky najlepší výsledok. Je to naozaj škoda, lebo sme bojovali do poslednej chvíle a napokon rozhodol jediný gól, keď nás prečíslili a napokon nám pri power play chýbalo trochu šťastia, keď sme tuším dvakrát nastrelili tyčku. Určite sme z toho trochu smutní, ale na druhej strane to bol pre nás obrovský zážitok," povedal o majstrovstvách 19-ročný Filip Čonka-Skyba z ATU Košice.

Ako dodal, na svetovom šampionáte sa mladé slovenské družstvo presvedčilo o tom, že môže o pár rokov konkurovať najlepším.

„Škoda, že som jediný z Košičanov ostal bez ocenenia pre najlepšieho hráča zápasu. Ale bolo skvelé, že tréner našej mladej formácii veril a odohral som, možno až na päť minút, všetky zápasy. Určite som šťastný, že som mal toľko priestoru," dodal útočník ATU Košice, ktorý práve v osemfinále s Nórmi vynikal bojovnosťou a robil Severanom nemalé problémy.

Debutant v seniorskej reprezentácii by si svoju skúsenosť z Rigy rád zopakoval na najbližších MS, ktoré budú v Prahe. Je pravdepodobné, že v tom čase už nebude obliekať dres košického ATU.

„Po maturite chcem ísť do Čiech, aj kvôli škole, aj kvôli florbalu a potom uvidíme," odpovedal na otázku, či zaujal svojimi výkonmi na MS nejakých zahraničných agentov.

Filipovi traja spoluhráči z ATU sa v reprezentácii stali hviezdami. Obranca Michal Kročko (22) bol vyhlásený za najlepšieho hráča úvodného víťazného zápasu proti Poľsku, Michal Dudovič (17) sa zaskvel štyrmi gólmi pri víťazstve Slovenska nad Austráliou v druhom zápase. A napokon obranca Adrián Szabó (22) získal toto ocenenie pri prehre s Dánskom.

„Cieľ sme síce nesplnili, ale nakoniec sme dokázali poraziť domácich Lotyšov v zápase o 9. miesto a je to pre nás malý úspech. Určite nás to nešťastné osemfinále mrzí, lebo keby sme prešli cez Nórov, tak by sme možno skončili lepšie ako na ôsmom mieste," myslí si Szabó.

Všetci reprezentanti už naskočili na rozbehnutý vlak ATU a počas víkendu ich čaká ďalší zápas slovenskej extraligy.

„Tie podpichovačky tu sú. Už hneď na prvom tréningu v utorok, keď sa mi nepodarilo trafiť strelu, tak sa ozývalo - No, to je Riga, to je reprezentácia," smial sa Szabó po prvom tréningu so spoluhráčmi z ATU po návrate z MS.

Reprezentanti zatiaľ do kabíny nič nepriniesli, ale vedia, že nejaké to pohostenie spoluhráčov za to, čo predviedli v Lotyšsku, ich neminie.

FAKTY Z MS V LOTYŠSKU:

ZÁKLADNÁ C – SKUPINA:

Poľsko – Slovensko 4:6 (0:2, 2:1, 2:3), góly Slovenska: Martin Kubovič 2, Michal Kročko, Martin Grlický, Juraj Matejka, Lukáš Řezanina.

Austrália – Slovensko 2:12 (0:4, 1:1, 1:7), góly Slovenska: Michal Dudovič 4, Martin Joščák 2, Martin Kubovič, Michal Kročko, Lukáš Ujhelyi, Luboš Šefčík, Martin Grlický, Marek Bulko.

Slovensko – Dánsko 2:5 (0:0, 0:2, 2:3), góly Slovenska: Lukáš Řezanina, Michal Dudovič

Slováci postúpili do osemfinále z 2. miesta

OSEMFINÁLE:

Nórsko – Slovensko 4:3 (1:1, 2:2, 1:0), góly Slovenska: Martin Sikorjak, Martin Grlický, Martin Kubovič.

SKUPINA O 9. – 12. MIESTO:

SLOVENSKO - USA 7:3 (1:1, 3:0, 3:2), góly Slovenska: Michal Kročko 2, Lukáš Ujhelyi, Adrian Szabo, Marek Bulko, Martin Joščák, Ladislav Gál

O 9. MIESTO:

Slovensko - Lotyšsko 6:5 pp (0:1, 2:2, 3:2 - 1:0), góly Slovenska: Martin Kubovič, Václav Komačka, Peter Nehila, Lukáš Řezanina, Ladislav Gál, Michal Dudovič

KOŠIČANIA Z ATU NA MS:

Michal Dudovič – 12 b. -6+6

Adrián Szabó – 7 b. – 2+5

Michal Kročko – 4 b. – 4+0

Filip Čonka – Skyba – 3b. – 0+3

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenský florbal v košickom šate