Nehrali sme zle, ale slovenský brankár ukázal guráž, vravel Rus Barabanov

Ruská striedačka s trénerom Valerijom Braginom v zápase proti Slovensku.
Ruská striedačka s trénerom Valerijom Braginom v zápase proti Slovensku. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. máj 2021 o 19:24

Slovenskí hokejisti vyhrali nad Ruskom na MS po 17 rokoch.

RIGA, BRATISLAVA. Boli zvyknutí na opačné skóre. Sedemnásť rokov na svetových šampionátov ruskí hokejisti nad Slovenskom vyhrávali. Darilo sa im.

V posledných dvoch stretnutiach dokonca vyhrali na nulu – 6:0 a 4:0 (MS 2017 a MS 2018). V Rige však výber Ruského olympijského výboru utrpel prehru - 1:3.

A dosť nečakanú. V prvých dvoch zápasoch na MS podali výborné výkony. Proti Slovensku však akoby zaspali.

Dlhšie sa rozbiehali a nemali taký ťah na bránku. Zhodli sa na tom hráči aj tréner Valerij Bragin. 

Slováci hrali s nasadením

„Akoby sme neboli pripravení na zápas. Nehrali sme s nasadením, potom sme sa dostali do rytmu, naša hra sa zlepšila. Ale šance sme nedokázali premeniť, hoci mali sme ich dosť,“ hovoril na tlačovej konferencii útočník Vladislav Kamenev.

Priznal, že možno hrali zbytočne kombinačne a mali sa viac tlačiť do brány. „Slováci pred bránou dobre blokovali strely. Asi sme mali len nahadzovať puk a skúsiť trafiť nejaký gól z dorážky.“ 

V prvej tretine ruskí hráči neboli takí nebezpeční a chýbalo im nasadenie. Uznal to aj tréner Valerij Bragin.

„Je to tak. Teraz vieme, že na tomto musíme zapracovať. Súper uspel vďaka nasadeniu,“ uznal Bragin.

„Tento zápas bol pre nás dobrou lekciou. Teraz aspoň vidíme, že bez toho, aby sme hrali v plnom nasadení, nemôžeme vyhrať.“

Šéfovi ruského hokeja Vladislavovi Treťjakovi chýbala u hráčov rovnká aktivita a snaha ako v predchádzajúcich zápasoch.

„Bohužiaľ taký ťah na bránku ako proti Čechom a Britom sme neukázali. Ale bez prehier niet ani víťazstiev. Náš tím nebol v najlepšej forme. Dnes to nebolo veľmi presvedčivé,“ uviedol Treťjak pre R-Sport.

„To neplatilo iba o brankárovi, ktorý nás podržal.“

Prekvapenia? Rozhodla väčšia vôľa 

V slovenskej bránke chytal Július Hudáček. Väčšinu ruských hráčov pozná z pôsobenia v KHL, ako priznal v rozhovore pre ČT Sport, na zápas bol motivovaný práve preto, že hráčov súpera dobre poznal.

„Slovákov jednoznačne podržal brankár. Chytal výborne. Ukázal guráž. Nehrali sme vôbec zle. Slováci hrali dobre, veľmi dobre napadali našu rozohrávku,“ hodnotil zápas Alexander Barabanov.

Na turnaji sa každý deň skončí minimálne jeden zápas prekvapením na úkor veľkých favoritov – Česi,  Švédi a Kanaďania boli po dvoch zápasoch bez bodu.

Teraz prehrali aj ruskí hokejisti v zápase, v ktorom boli jasným favoritom. Prečo je odrazu na šampionáte toľko senzácií?

„Minulý rok nebol pre nikoho ľahkým, ale podmienky mali všetci rovnaké. Každý sa pripravoval ako mohol. Podľa mňa sa ukazuje túžba po víťazstve, kto viac chce, tomu sa podarí vyhrať. Aj my musíme ísť do každého zápasu s tým, akoby bol náš posledný na majstrovstvách. Potom sa nám podarí vyhrávať,“ hovoril obranca Ivan Provorov.

V prvej tretine Provorov pred ruskou bránkou zasiahol netradičným spôsobom. Puk spred brankára odhlavičkoval.

„Bol som na zemi, a videl som ako letí puk na mňa. Vedel som, že by som ho nedokázal zachytiť rukou, tak som ho odhlavičkoval,“ opisoval situáciu. 

Ruský olympijský výbor je po troch zápasoch v A-skupine na 2. priečke. Slováci sú bez prehry prví. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Nehrali sme zle, ale slovenský brankár ukázal guráž, vravel Rus Barabanov