Hráči boli rozrušení a kričali. Ramsay musel najskôr utíšiť striedačku

Radosť slovenských hokejistov po triumfe v zápase Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2021.
Radosť slovenských hokejistov po triumfe v zápase Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|24. máj 2021 o 19:55

Tréner Ramsay hovorí o zápase Slovensko - Rusko.

RIGA, BRATISLAVA. Tri zápasy, tri víťazstvá a deväť bodov.

Senzačná jazda slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta v Lotyšsku pokračuje. Po triumfoch nad Bieloruskom a Veľkou Britániou zdolal tím trénera Craiga Ramsayho aj zrejme najväčšieho favorita na titul Rusko 3:1.

Slováci zdolali Rusov na majstrovstvách sveta po dlhých sedemnástich rokoch. Sú navyše na čele A-skupiny a spravili dôležitý krok k postupu do štvrťfinále, v ktorom hrali naposledy pred ôsmimi rokmi.

Slovenský tím bude mať teraz dva dni voľna, najbližšie nastúpi vo štvrtok proti Švajčiarsku (15.15).

Konečne hokejový tím

„Toto víťazstvo bude patriť k najväčším, ktoré som so slovenským tímom dosiahol,“ vravel tréner Craig Ramsay na tlačovej konferencii.

„V úvode turnaja sme vyhrali dva zápasy, ktoré sme možno mali vyhrať, ale veľmi sme si to v nich sťažili. Naopak, na zápase proti Rusku sa mi naozaj veľmi páčilo, že keď sme sa v tretej tretine dostali do vedenia, hrali sme s ešte väčším pokojom a prehľadom ako dovtedy, boli sme silní v súbojoch,“ vysvetľoval.

„Pod tým tlakom sme hrali ešte lepšie, čo nie je jednoduché. Skrátka sme vyzerali ako hokejový tím,“ dodal Ramsay.

Celý zápas skvele vystihla situácia zo záverečných sekúnd, keď hrali Rusi bez brankára a pokúšali sa vyrovnať na 2:2.

Puk však získali Slováci. Najskôr ho mohol poslať do siete Marek Hrivík, ale posunul ho lepšie postavenému Petrovi Cehlárikovi.

Aj on mohol strieľať, ale prihral Marekovi Ďalogovi, ktorý bol v ešte lepšej pozícii. A napokon aj skóroval.

Bolo to zavŕšenie mimoriadne obetavého a tímového výkonu.

„Akoby to podčiarklo súdržnosť Slovákov v celom zápase,“ hovoril bývalý hokejista a teraz expert Českej televízie Petr Hubáček. „Sme nestranní, ale je to pekný športový deň,“ doplnil spokojne v priamom prenose.

Kelemen priniesol čerstvé nohy aj gól

Tréner Ramsay spravil v zostave oproti úvodným zápasom štyri zmeny. Prvý raz na šampionáte nastúpili útočníci Miloš Kelemen, Adrián Holešinský i obrancovia Martin Bučko a Michal Ivan.

Ramsay spravil zmeny hneď v troch útokoch, bez zmeny ostala len elitná formácia s Cehlárikom, Hrivíkom a Lantošim.

Hráči boli na striedačke po tej neodpískanej hre rukou príliš rozrušení, kričali. Podarilo sa nám ich však upokojiť a v tretej tretine sme boli úplne sústredení.


Craig Ramsay, tréner slovenskej reprezentácie

„Bude to tretí zápas za štyri dni a druhý za dva dni. To je presne priestor na to, aby sme využili čerstvé nohy. Je to dobrá šanca trochu skúšať, dať aj iným chlapcom šancu, aby ukázali, čo dokážu,“ vysvetľoval Ramsay pred zápasom.

A čerstvé nohy bolo na ľade cítiť. V úvodnej tretine síce Rusi viackrát Slovákov zvierali v obrannom pásme, ale skórovať nedokázali.

Aj slovenský tím si však vypracoval zopár nebezpečných útokov, no ku gólu ich nedotiahol.

V druhej časti získavali Slováci čoraz väčšiu istotu a v polovici zápasu ju premenili aj na gól vďaka aktivite vynoveného tretieho útoku.

Miloš Roman získal puk, posunul ho Kelemenovi a ten skóroval. Útočník Zvolena hral vôbec prvý zápas za seniorskú reprezentáciu. Nestihol ani jeden prípravný súboj, keďže hral so svojím tímom extraligové finále.

Bola to jeho prvá strela na bránku súpera. A hneď gól. „Výborný pocit, je to jeden zo splnených snov,“ tešil sa Kelemen, ktorý od novej sezóny posilní Mladú Boleslav.

„Strelil gól, urobil veľký dojem, vyhrával súboje, bojoval celý zápas. Ale všetci noví hráči odviedli skvelú prácu. Vyzerali, akoby už hrali aj v predchádzajúcich zápasoch,“ chválil ich Ramsay.

Museli utíšiť striedačku

Rusi zakrátko v presilovej hre vyrovnali. Gólu predchádzala sporná situácia – prihrávka rukou. Rozhodcovia to však nepostrehli gól platil.

Rusi sa potom pokúšali pridať ďalší gól, tlačili, ale Slováci odolávali.

„Hráči boli na striedačke po tej neodpískanej hre rukou príliš rozrušení, kričali. Podarilo sa nám ich však upokojiť a v tretej tretine sme boli úplne sústredení. Na striedačke bolo ticho, nestarali sme sa o rozhodcov,“ opisoval Ramsay

„Bol to skvelý spôsob, ako sa vrátiť do zápasu a prinútiť súpera, aby sa snažil hrať proti niekomu, o kom si myslím, že je to veľmi dobrý slovenský tím,“ dodal kouč.

Jeho hráči zblokovali množstvo striel. Doplatil na to Marián Studenič, ktorého v tretej tretine zasiahla tvrdá rana do nohy. Nemohol pokračovať a odkrivkal do šante.

Za snahu boli Slováci napokon odmenení. V 54. minúte v presilovej hre obranca Martin Gernát prepálil brankára Samonova. A pri hre súpera bez brankára pridal tretí gól Ďaloga.

Jeden krok na dlhom rebríku

Rusi síce miestami herne dominovali, ale Slováci dokázali byť nebezpeční. Pomer striel bol vyrovnaný 28:28.

Tento výsledok z nás nerobí favoritov. Vieme, že ešte nehráme o medaily. Stále hráme o prežitie. 


Craig Ramsay, tréner slovenskej reprezentácie

„Hrali sme extrémne dobre ako tím,“ neustále opakoval Ramsay.

Cenné víťazstvo však nepreceňuje.

„Musíme si uvedomiť, že toto bol iba jeden krok na veľmi veľkom rebríku. Dúfam, že si to dnes hráči užili, môžu byť na seba hrdí, hrali ako tím, podporovali sa navzájom. V tom treba pokračovať,“ uviedol kouč.

„Tento výsledok z nás nerobí favoritov. Vieme, že ešte nehráme o medaily. Stále hráme o prežitie. Rozumieme tomu, kto sme a ako tvrdo sme museli pracovať, aby sme sa dostali do tejto pozície,“ doplnil Ramsay.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hráči boli rozrušení a kričali. Ramsay musel najskôr utíšiť striedačku