Slovenskí futbalisti vyhrali v Dánsku 3:1

TASR|15. aug 2012 o 22:09

Trénerskej dvojici Griga - Hipp vyšli striedania po slabom prvom polčase. Výborný výkon predviedol Marek Sapara.

Trénerskej dvojici Griga - Hipp vyšli striedania po slabom prvom polčase. Výborný výkon predviedol Marek Sapara.

ODENSE. Slovenskí futbalisti vyhrali v stredu prípravný zápas v dánskom meste Odense proti domácej reprezentácii 3:1.

Duel bol obrazom dvoch dokonale odlišných polčasov, kým prvý patril Dánom, v druhom po mnohopočetných striedaniach už dominovali Slováci.

Na vedúci gól Tobiasa Mikkelsena postupne odpovedali v druhom dejstve Martin Jakubko, Marek Hamšík i Ľubomír Guldan a Slovákom tak vyšla dokonale odplata za marcovú trnavskú prehru 1:2 s tým istým súperom.

Súboj proti účastníkovi nedávnych ME bol pre Slovensko jubilejnou 200. medzinárodnou konfrontáciou a zároveň generálkou pred úvodnými zápasmi novej kvalifikačnej periódy o postup na MS 2014 v Brazílii.

Prvý polčas patril Dánom

Dáni sa od úvodu viac tlačili do útoku, Slováci čakali na svoje šance v úzadí.

Vlažné počiatočné oťukávanie sa skončilo v 10. minúte, keď hosťujúci obrancovia nezachytili center Zimlinga, ale predlžovaciu hlavičku Eriksena usmernil Okore do siete v postavení mimo hry.

Iniciatívu postupne úplne v poli prebrali domáci, ich hra, založená na množstve prihrávok nedala veľa príležitosti Slovákom mať loptu v moci.

V polovici polčasu sa aktivita domácich premietla aj do vedúceho gólu. Krížny pas na hranicu pokutového územia odvrátil Hubočan iba do dobiedzajúceho Mikkelsena a odrazenú loptu stredopoliar zvútra šestnástky precízne umiestnil do pravého rohu Muchovej brány.

Slováci sa potom zmohli na záblesky na súperovej polovici, no na priame ohrozenie dánskeho gólmana Andersena to v prvom dejstve nestačilo.

Muchu zamrazil v 36. minúte Zimling, ktorého technická strela išla iba desiatky centimetrov mimo vinkla. V závere mal na kopačke druhý gól domácich aj Krohn-Dehli, jeho zakončenie z 8 metrov Mucha kryl.

01.jpg

Pekarík bojuje o loptu. FOTO: TASR/AP

Jakubkov gólový návrat

Po prestávke priniesol prvý vzruch striedajúci Ďuriš, šprint na pravej strane ukončil prízemným centrom na Bakoša, ktorý bol však dobre pokrytý a k doklepnutiu sa nedostal.

Striedania tempo hry oživili, onedlho sa Schöne nepresne zastreľoval na druhej strane, no veľká šanca prišla až v 52. minúte.

Pri Stochovej akcii musel zasahovať prvýkrát Andersen, strelu-center vyrazil ale iba pred Ďuriša, ktorý v obrovskej príležitosti prestrelil.

Striedania pomohli najmä slovenskej hre, dánske kombinácie po zmenách zrazu ochabli.

Ďalšiemu novému mužovi na ihrisku Martinovi Jakubkovi stačilo k zrovnaniu stavu niekoľko desiatok sekúnd na ihrisku - Sapara zacentroval priamy kop presne na jeho hlavu a v 63. minúte svietil na ukazovateli stav 1:1.

V kontexte prvého polčasu šokujúci priebeh pokračoval ďalej.

02.jpg

Hamšík posiela Slovensko do vedenia. FOTO: TASR/AP

Sapara bol pri všetkom

V 73. minúte sa znovu ujala slovenská hlavička - Saparov opätovne nebezpečný priamy kop Andersen ešte odvrátil, ale Stoch následne našiel Hamšíka, ktorý s prispením dánskeho brankára zvýšil na 2:1. To ešte nebolo všetko.

O 10 minút sa ujal center aj z opačnej strany, priamočiary protiútok sledoval os Jakubko-Sapara, a jeho loptu do ohňa "zašliapol" do siete Guldan.

Breznaník mohol v nadstavenom čase ešte zvýrazniť rozdiel, no i bez jeho prispenia sa v Odense zrodila prekvapujúca výhra hostí.

ico

Dánsko - Slovensko 1:3 (1:0)

Góly: 22. Mikkelsen - 63. Jakubko, 72. Hamšík, 83. Guldan. ŽK: Jakubko (SR), rozhodoval: Staalhammer (Švéd.)

Zostavy a striedania:

Dánsko: Andersen - Jacobsen, Agger (75. Agger), Okore, Juelsgaard Kristensen - Kvist (61. Stokholm), Zimling (46. Poulsen) - Mikkelsen (75. Lorentzen), Eriksen (46. Schöne), Krohn-Dehli - Bendtner (46. Helenius)

SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Hubočan, Pauschek - Sapara (90.+ Saláta), Kucka (46. Pečovský) - Weiss (46. Ďuriš), Hamšík (76. Guldan), Stoch (88. Breznaník) - Bakoš (61. Jakubko)

Hlasy po zápase:

Stanislav Griga (tréner SR): "S prvým polčasom sme, samozrejme, boli veľmi nespokojní, hráči sa málo pohybovali, nechceli ísť do súbojov, predvádzali profesorský futbal. Cez prestávku sme ich na to upozornili, v druhom polčase sme to viac rozbehávali, vložili sme do toho emócie. Výsledok však netreba preceňovať, lebo Dáni to postupne prestriedali a hrali so slabším mužstvom. Pre nás bol smerodajný práve ten prvý polčas, ktorý priniesol sklamanie, ale druhý nám dal určitú nádej a ukázal, kadiaľ vedie cesta na medzinárodnej scéne."

Martin Škrtel (nový kapitán SR): "Cez prestávku sme si povedali, že výkon musí byť odlišný od toho z prvého polčasu. V druhom sme splnili, čo sme si povedali a výsledok sa dostavil. Všetci, ktorí nastúpili, ukázali, že sú v mužstve právom. Pred kvalifikáciou MS sme si vyskúšali herný systém a urobili sme si výsledkom aj hrou dobrú náladu."

Miroslav Stoch (krídelník SR): "Cez prestávku nám tréneri prízvukovali, čo treba zmeniť, a presne to sme v druhom polčase aj dodržali. Po zmene strán sme hrali tak, ako sme mali."

Martin Jakubko (útočník SR): "Pochopiteľne, teší ma, že som pri návrate do reprezentácie strelil gól. Tréneri mi povedali, že so mnou rátajú na tridsať minút. Pripravoval som sa na to a som rád, že som mužstvu pomohol. Marek Sapara mi to ani nemohol lepšie 'posadiť' na hlavu."

Viktor Pečovský (stredopoliar SR): "Pre mňa je najdôležitejšie, že som pomohol tímu. Som rád, ako to dopadlo a bolo by dobré preniesť to aj do kvalifikácie. V druhom polčase celý tím začal hrať lepšie, odzrkadlilo sa to aj na výsledku."

Tomáš Hubočan (obranca SR): "Gólu Dánov predchádzala nakopnutá lopta do môjho priestoru, pri snahe odvrátiť ju som trafil útočiaceho hráča priamo do jeho behu. Je pravda, že to bola moja chyba. Po prvom polčase som veril, že viac zapneme, budeme Dánov napádať a častejšie mať loptu pod kontrolou. To sa nám aj podarilo, po zmene strán to bolo oveľa lepšie ako v prvej časti hry."

Marek Sapara (stredopoliar SR): "Spokojnosť síce panuje, ale nie maximálna. V prvom polčase sme tam lietali ako špinavá bielizeň, Dáni si s nami robili, čo chceli. Bolo to strašné. V druhom dejstve sme viac behali, dostávali súpera pod tlak, zrazu sme mali priestor a gólom na 1:1 sme chytili sebadôveru. Zrazu to išlo a napokon sme dosiahli obrat."



Ako hrali naši súperi v kvalifikácii:

Nórsko - Grécko 2:3 (1:2)

Macedónsko - Litva 1:0 (0:0)

Čierna Hora - Lotyšsko 2:0 (1:0)

Wales - Bosna a Hercegovina 0:2 (0:1)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovenskí futbalisti vyhrali v Dánsku 3:1