Skvelá partia získala pre Prešov druhý volejbalový titul

S pohárom majstrov nad hlavami.
S pohárom majstrov nad hlavami. (Autor: TASR/Milan Drozd)
Sportnet|21. apr 2015 o 12:50

Prešovčania vyhrali finálovú sériu nad Komárnom 4:0. Pozbierali ovocie päťročnej práce.

V nedeľu spoznalo Slovensko nového volejbalového majstra ročníka 2014/2015 - finále play–off najrýchlejším možným spôsobom vyhral VK Mirad PU Prešov. Prešovčania vyhrali finálovú sériu nad Komárnom 4:0 na zápasy.

PREŠOV. Svoju tretiu účasť vo finále premenili na zisk druhého titulu majstra Slovenska.

Do športovej histórie sa zapísal aj tréner prešovských extraligistov Ľuboslav Šalata - majstrom sa stal ako hráč (v rokoch 1993, 1994 a 1995 v tíme VKP Bratislava), aj tréner.

Titul je v správnych rukách, v Prešove sa vytvoril skvelý tím, ktorý od začiatku sezóny išiel cieľavedomo a dôsledne za svojím cieľom. Stále sa zlepšoval a svojou hrou prinášal radosť a potešenie fanúšikom.

Prešovčania odohrali v tomto ročníku extraligy 38 zápasov, z nich bolo 36 víťazných.

Drobňák bol žolíkom

Prešov na ceste za titulom položil základ úspechu v súbojoch s Komárnom dvomi víťazstvami na domácej palubovke. Úspešnú cestu za ziskom titulu zavŕšil počas víkendu v Komárne.

V sobotu si tretí triumf v sérii vybojoval po dramatickom a napínavom päťsetovom boji. „Opäť sme zvládli dramatickú koncovku a získali veľmi cenné víťazstvo v tejto sérii,“ poznamenal tréner Ľ. Šalata.

„V tomto súboji bolo aj veľa nervov, emócií i chýb, lebo obe mužstvá si uvedomovali, že je to kľúčový zápas. Rozhodla naša veľká túžba po víťazstve.“

V nedeľu Šarišania už jasne dominovali.

Vo finálových bojoch príjemne prekvapil Juraj Drobňák, ktorý nahradil zraneného Michala Hudáka a podával výborné výkony.

Majstrovský VK Mirad PU Prešov. Horný rad zľava: Tréner Ľuboslav Šalata, Martin Sopko st., Ľuboš Macko, Michal Hudák, Ivo Mikovčík, Michal Červeň, Matej Faron, Michal Rajduga, Marcel Lux, športový koordinátor Milan Kundľa, fyzioterapeutka Paulína Maníková. Dolný rad zľava: Juraj Drobňák, Ľubomír Závacký, Kamil Feňo, Tomáš Lampart, Kamil Pavlinský, Erik Digaňa. Foto: TASR/Milan Drozd.

Výsledok päťročnej práce

Prešovskí volejbalisti sa tešia zo zlata po desiatich rokoch. „Na tomto úspechu sme pracovali päť rokov a toto je vrchol nášho snaženia,“ zvýraznil Ľ. Šalata.

„Korene treba hľadať v minulých sezónach, keď sme to postupne začali stavať na nohy a v tejto sezóne naše úsilie vyvrcholilo. Pomohol nám príchod skúsených hráčov, ktorí priniesli do tímu skúsenosť, poriadok, rozvahu a rozhodnosť v koncovkách. Ich prínos bol veľký. Od začiatku sme boli pasovaní za kandidáta na titul a som rád, že sme to dokázali.“

Šalata si pochvaľoval aj vnútornú silu a chémiu v tíme. Družstvo bolo dobre zložené z vekovej aj výkonnostnej stránky.

Tvorila ho staršia generácia hráčov, ktorí boli lídrami, stredná a takisto dobre pracovali mladí hráči.

Ako kormidelník podčiarkol, vytvorili súdržnú partiu, a bez ohľadu na to, v akej zostave hrala, vždy bojovala a ťahala za jeden koniec povrazu.

Prešovský volejbal prešiel od titulu k titulu kľukatú cestu, prežil pády a teraz je po rokoch tvrdej práce opäť na vrchole, píše Martin Belej

„Hovorím, za ziskom titulu je viacročná práca,“ pokračoval v našej debate Šalata.

„Myšlienku o návrate Sopka a Červeňa som nosil v hlave dlhšie. Až po príchode pána Mikolaja sa klub začal dvíhať. Lebo len do klubu, ktorý má dôveru, zázemie a je v ňom dobré prostredie, sa hráči môžu vrátiť. Zisk titulu je pre mňa odmenou za odvedenú prácu. Moje veľké poďakovanie patrí hráčom za ich drinu, úsilie, robotu. Každá sezóna bola špecifická a vždy novou a novou motiváciou. Tím bol dobre vyskladaný charakterovo i výkonnostne, mladší hráči sa mali od koho učiť. Finálová skúsenosť bola teraz iná ako pred piatimi rokmi. Bolo potrebné zvládnuť tlak okolia i očakávaní. Vedel som, že rozhodujúce bude byť dôslední v detailoch a to sa nám darilo.“

Ľuboslav Šalata si od volejbalu oddýchne s rodinou až v júli.

Po týždni voľna bude naďalej pokračovať v tréningovom rytme a potom ho čakajú povinnosti pri reprezentačnom mužstve Slovenska, ktoré sa predstaví na Európskych hrách v Baku.

Sopko: Play–off nám vyšlo fantasticky

Čo bude ďalej
Láka pohárová Európa

Po zisku titulu láka Prešov aj pohárová Európa, čo tréner Šalata potvrdil po víťaznom finále.

Bude dôležité, aký tím vedenie klubu poskladá, ale podľa kouča má väčšina hráčov kontrakt aj na budúci rok.

Z majstrovského kádra si štvorica Sopko, Červeň, Macko a Lux má šancu natiahnuť sezónu, pretože figurujú v širšej nominácii slovenskej reprezentácie, ktorú v lete čaká Svetová liga a Európske hry v Baku.

Zdroj: SVF

„Od začiatku sezóny sme mali vysoké ciele a som veľmi rád, že sme Komárnu vrátili prehru z finále Slovenského pohára,“ podčiarkol kapitán majstrovského družstva Martin Sopko st.

„Sme nesmierne šťastní, že titul je po desiatich rokoch opäť v Prešove. Vedeniu klubu sa podarilo poskladať dobré družstvo, boli sme dobrý tím a to bolo rozhodujúce. Celé play–off nám vyšlo fantasticky, neprehrali sme v ňom ani jeden zápas, bilancia 10:0 hovorí jasnou rečou. Od štartu extraligy nám to išlo tak, ako sme si predsavzali. Vyhrali sme základnú i nadstavbovú časť, do play–off sme išli z prvého miesta. Sme partia hráčov, ktorí sa poznáme, dokázali sme sa dopĺňať na tréningoch a v zápasoch. Boli však aj slabšie chvíle, v ktorých nás súperi prevetrali. Na tom sme sa dokázali poučiť. Našou silnou stránkou bol servis a útok. Keď sme si dobre prihrávali, nemal nás kto zastaviť. Dokázali sme, že máme najlepší tím na Slovensku,“ zdôraznil kapitán.

ŠTATISTIKA

3. zápas: Spartak VKP Komárno - VK Mirad PU Prešov 2:3 (-24, 22, -18, 17, -14)

Hralo sa 122 minút, rozhodovali: Vaško, Malík, 650 divákov.

Prešov: Feňo 4, M. Sopko st. 11, Macko 7, Lux 7, Drobňák 20, Červeň 8, libero T. Lampart (Faron 2, Rajduga 7, Závacký 1, Digaňa 1, Hudák).

4. zápas: Komárno - Prešov 0:3 (-21, -23, -14) – konečný stav série 0:4

Zápas trval 80 minút, rozhodovali: Mokrý a Daruľa, 750 divákov.

Prešov: Lux 7, Feňo 3, Macko 7, M. Sopko st. 10, Drobňák 11, Červeň 6, libero T. Lampart (Faron, Závacký, Rajduga 1). Tréner: Ľ. Šalata.

MENÁ A OSOBNOSTI MAJSTROV

VK Mirad PU Prešov - majster Slovenska 2014/2015 - nahrávači: Kamil Feňo, Ľubomír Závacký, smečiari: Martin Sopko st., Michal Hudák, Juraj Drobňák, Erik Digaňa, blokári: Michal Červeň, Ľuboš Macko, Matej Faron, Ivo Mikovčík, univerzáli: Marcel Lux, Michal Rajduga, liberovia: Tomáš Lampart, Kamil Pavlinský, tréner: Ľuboslav Šalata, manažér: Marián Palenčar, športový koordinátor: Milan Kundľa, fyzioterapeutka: Paulína Maníková.

Osobnosť tímu: Martin Sopko starší (nar. v roku 1982) - kapitán mužstva. Pričinil sa o viaceré úspechy prešovského mládežníckeho a mužského volejbalu. V Slávii PU Prešov sa v sezóne 2004/2005 podieľal na zisku prvého titulu majstra Slovenska. V roku 2008 sa pričinil o prvé víťazstvo Slovenska v Európskej lige a o prvé miesto Slovenska v Európskej lige v roku 2011. V slovenskej reprezentácii odohral 161 zápasov, reprezentoval na majstrovstvách Európy 2007 (12. miesto), 2009 (11. miesto) a 2011 (5. miesto). Viac rokov hral v Poľsku (Kedzierzyn Kozle, Vroclav, Bydgoszcz), s tímom Al Nasr Dubaj bol majstrom Spojených arabských emirátov (2013), hral i za Galatasaray Istanbul. Vynikajúci smečiar so skvelým servisom sa vrátil do Prešova s jediným cieľom - získať druhý titul majstra Slovenska. Kapitán to splnil, stmelil mužstvo.

Tréner Ľuboslav Šalata (nar. v roku 1972) - jeho šesťročná dôsledná práca v Prešove priniesla krásnu odmenu. Ako smečiar hral v Prešove a v doterajšej svojej trénerskej kariére dosiahol s prešovskými mužmi najväčšie úspechy. Pod jeho vedením mužstvo príjemne prekvapilo hneď v prvej sezóne - v ročníku 2009/2010 ako nováčik obsadilo v extralige striebornú priečku. V Slovenskom pohári skončili Šarišania dvakrát na striebornej pozícii (2014, 2015). V júni bude jedným z trénerov mužskej volejbalovej reprezentácie Slovenska na prvých Európskych hrách v Baku. Bol československým juniorským i slovenským reprezentantom.

Medailisti – Zo súčasného majstrovského tímu získali titul šampióna v roku 2005 Martin Sopko st., Michal Červeň, Kamil Feňo, o striebro sa pred piatimi rokmi pričinili Erik Digaňa a Matej Faron, Michal Hudák bol už majstrom s Humenným.

jac

REAKCIE A OHLASY

Jaroslav Vlk (tréner majstrovského Prešova zo sezóny 2004/05): „Finálovú sériu som sledoval, bol som v Prešove na druhom zápase a prenos z nedeľňajšieho duelu som si pozrel prostredníctvom internetu. Fandil som, samozrejme, Prešovčanom. Som rád, že sa im to podarilo. Počas svojej kariéry som trénoval asi 70 percent aktuálneho tímu Prešova, títo hráči prešli mojimi rukami. Titul som im želal a som šťastný, že ho získali. Počas celej sezóny odvádzali skvelú prácu, výborne vedení trénerom Šalatom. Ich suverenita bola dominantná. Do Prešova prišli skúsení hráči, práve skúsenosťami si to ustrážili, šli jednoznačne za svojím cieľom. Osobnosti ako Sopko, Červeň a taktiež Feňo výborne dirigoval ich hru počas celej sezóny a aj vo finále. Extraliga bola divácky zaujímavá, prišlo viacero zahraničných hráčov. Videl som dosť zápasov, bolo sa na čo pozerať. Kvalita ligy šla nahor, je to na prospech súťaže. Titul Prešova je v tomto kontexte o to cennejší.“

Michal Červeň, blokár Prešova a slovenský reprezentant: "Síce sme finále vyhrali 4:0 na zápasy, ale po sobote to mohlo vyzerať inak, pretože sme vyhrali šťastne. V poslednom zápase to už bolo o tom, kto má viac síl a menej zranených hráčov."

Juraj Drobňák, smečiar Prešova: "Boli sme pripravenejší na súpera a myslím, že rozhodla kondícia. Najviac sa to odzrkadlilo v zápasoch, ktoré sa hrali po sebe. Pred sezónou sme mali najvyššie ciele, pretože prišli do tímu zvučné mená. Sme radi, že keď nám nevyšiel pohár, tak sme vyhrali ligu. Vo finále sa mi hralo veľmi dobre, nahrávač mi veril a nič lepšie nemôže byť. Aké budú oslavy? Dlhé!"

Daniel Oravec, tréner Komárna, v minulosti aj tréner Prešova: "Pre nás bol maximum už postup do finále extraligy cez Prievidzu. V tejto sezóne sme získali zlato v Slovenskom pohár, striebro v extralige a sme spokojní. Bola tu skvelá atmosféra, som rád, že sme ľudí naučili chodiť na volejbal a dúfam, že budú chodiť stále vo väčšom množstve."

tasr, sita




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Skvelá partia získala pre Prešov druhý volejbalový titul