Real je na smiech. Ponížil ho klub z krajiny, ktorú nenájdete na mape

Brankár Giorgos Athanasiadis a Dimitris Kolovos zo Šerifu Tiraspoľ oslavujú víťazstvo nad Realom Madrid.
Brankár Giorgos Athanasiadis a Dimitris Kolovos zo Šerifu Tiraspoľ oslavujú víťazstvo nad Realom Madrid. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya, Daniel Dedina|29. sep 2021 o 03:18

Šerif Tiraspoľ je senzáciou futbalovej Európy.

BRATISLAVA. Podnestersko je jednou z najchudobnejších oblastí Európy. Nebyť ruských dotácií, už by dávno zbankrotovalo. Má vlastnú vládu, súdy, vlajku s kosákom a kladivom, ešpézetky na autách, aj menu Podnesterský rubeľ. Akurát, že túto republiku nikto neuznáva.

Oficiálne je súčasťou Moldavska, ale vláda v Kišiňove nemá nad týmto územím žiadnu kontrolu. 

Úzky pás zeme na ľavom brehu rieky Dnester, považovaný za komunistický skanzen, hľadali v utorok na mape futbaloví fanúšikovia z celého sveta. Šerif Tiraspoľ, klub z hlavného mesta Podnesterskej republiky, v Lige majstrov senzačne vyhral na ihrisku Realu Madrid 2:1.

Real mal vyhrať 3:0

Mala to byť zrážka nákladného vlaku s bicyklom. Hodnota súčasného kádra Realu Madrid predstavuje 794 miliónov eur, čo je 66-krát viac, než má Šerif (12 miliónov eur).

Real je jedna z najslávnejších futbalových značiek, môže sa pochváliť 13 titulmi v Lige majstrov či Európskom pohári majstrov. Šerif je nováčikom medzi európskou futbalovou elitou. Takto pred rokom ho v predkole Európskej ligy vyradil írsky Dundalk.

Dianie na ihrisku (ak si odmyslíme výsledok) tomu aj zodpovedalo. Pomer striel bol 31:4 pre Real, strely na bránku 11:3, rohové kopy 13:0, prihrávky 625:166.

Španielsky športový denník Marca uverejnil po zápase niekoľko grafických analýz. Podľa jednej z nich na základe dát vyplývajúcich z držania lopty, ofenzívnych činností a gólových príležitostí mal Real vyhrať 3:0.

Ale futbal nemá logiku, ako pred rokmi poznamenal jeden z československých hrdinov z Čile 1962 Tomáš Pospíchal. 

Hrdinom bol Luxemburčan

Domáci od začiatku zápasu útočili, prvých dvadsať minút súperovi takmer nepožičali loptu. Heroický výkon v bránke Tiraspoľu však podal grécky brankár Giorgos Athanasiadis. Hostia skórovali azda z prvého útoku, keď center Cristiana poslal hlavou do protipohybu brankára Courtoisa uzbecký útočník Džasurbek Jachšibojev. 

Po prestávke sa hralo len na jednu bránku. Real však vyrovnal až v 65. minúte z penalty, ktorú odobril systém VAR. Hneď po góle poslal domáci tréner Carlo Ancelotti na ihrisko naraz štyroch nových hráčov - Kroosa, Modriča, Joviča i Rodryga, ale ani táto ofenzívna sila nepomohla k obratu.

Naopak, hrdinom Tiraspoľu sa stal v pridanom čase luxemburský reprezentant Sebastien Thill, ktorý spoza šestnástky geniálne trafil. O niekoľko minút sa stala virálnou fotografia jeho potetovanej nohy, na ktorej má vyobrazeného seba a v obláčiku trofej Ligy majstrov, akoby sníval o tom, že ju raz získa. 

"Namiesto chystanej párty sa konal pohreb," komentoval výsledok španielsky denník El Mundo Deportivo.

Nahnevaný Ancelotti

Na oficiálnom facebokovom profile Šerifu okamžite po zápase pribúdali stovky gratulácií fanúšikov zo všetkých kútov sveta. Naopak, Real je na smiech.

Madridský veľkoklub patril v apríli tohto roka k hlavným iniciátorom projektu európskej futbalovej Superligy. Dvanásť elitných klubov malo v úmysle odtrhnúť sa od Ligy majstrov. Po zásahu UEFA však cúvli.

Územie Podnesterska, na mape vyznačené žltou farbou.
Územie Podnesterska, na mape vyznačené žltou farbou. (Autor: wikimedia)

"Už vieme, prečo chcel Real odísť z Ligy majstrov. Aby neprehrával so sedliakmi," znel jeden z uštipačných komentárov.  

Tréner Realu Carlo Ancelotti bol z priebehu zápasu veľmi nervózny, v druhom polčase sa dostal do slovného konfliktu so štvrtým rozhodcom a dostal žltú kartu.

"Povedal mi, že by som mu mal preukázať väčší rešpekt. A ja som mu odvetil, že mám za sebou stotridsať zápasov v Lige majstrov, ale ešte nikdy ma nepotrestalo také mladé ucho a za nič. Vraj som vstúpil na ihrisko. Ale bolo to vtedy, keď si rozhodca pozeral video," vravel v televíznom interview nahnevaný Ancelotti.

"Myslím, že sme si nezaslúžili prehrať. Mali sme hru pod kontrolou, vypracovali si veľa šancí, ale nevyšlo nám nič a im zasa všetko. Chýbajú nám tri body, ale skupina je otvorená a najbližší zápas musíme vyhrať," citovala Taliana Marca.es. 

Oveľa spokojnejší bol Jurij Vernydub. Ukrajinský tréner prevzal Šerif v decembri minulého roka. Odvtedy s ním vyhral moldavskú ligu (19. titul), vybojoval premiérový postup do Ligy majstrov a v nej vyhral prvé dva zápasy - doma proti Šachtaru Doneck a na Estadio Bernabeu.

"Čo povedať? Samozrejme, že som šťastný a chcem pochváliť svojich zverencov za to, že sa postarali o tento zázrak. Dirk Kuyt sa nedávno vyjadril, že kluby ako Šerif nemajú v Lige majstrov čo hľadať. Dokázali sme, že do nej patríme a zaslúžime si v nej hrať," povedal tréner Tiraspoľu na pozápasovej tlačovej konferencii.  

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Real je na smiech. Ponížil ho klub z krajiny, ktorú nenájdete na mape