Najstarší patrí medzi najlepších. Stále som ofenzívny hráč, pochvaľuje si Barčík

Ivan Mriška|9. jan 2023 o 22:20

Miroslav Barčík sa dostal do ideálnej zostavy jesennej časti tretej ligy Západ.

Technicky výborne vybavený, vždy poctivý a obetavý futbalista. Je jediný hráč, ktorý so Žilinou získal štyri majstrovské tituly, Slovensko reprezentoval na olympijských hrách v Sydney 2000.

MIROSLAV BARČÍK (44) hráva futbal stále. A nie medzi amatérmi. Nastupuje za treťoligistu MŠK Fomat Martin, v ktorého drese sa dostal do najlepšej jedenástky súťaže.

Od trénerov dostal osem hlasov, viac získali len dvaja futbalisti.

V článku sa dočítate

  • Ako vníma, že vo veku 44 rokov sa dostal do zostavy jesene?
  • Čo vraví na kvalitu tretej ligy?
  • Je rodákom z obce Rudinka pri Žiline. Prečo hrá za Martin?
  • Súperi by mu mohli byť synmi. Ako to robí, že ich neraz prevýši?
  • Dokedy plánuje hrať, ako sa udržuje vo forme?
  • Ako spomína na majstrovský hetrik a zápasy proti Chelsea FC?
  • Prečo sa v Grécku a Turecku nepresadil?
  • Ako spomína na olympijské hry v Sydney 2000, čo ho mrzí najviac?
  • Čo si praje v novom roku 2023?

Máte 44 rokov a dostali ste sa do ideálnej zostavy jesennej časti tretej ligy. Ako to vnímate?

Každé ocenenie poteší. Aj v mojom veku. Veľká vďaka patrí spoluhráčom, bez ktorých by som to nedosiahol. Osobne som sa im poďakoval na tréningu.

Takisto ďakujem trénerom, veľká vďaka patrí manželke a synčekovi, ktorí mi vytvárajú podmienky, aby som mohol hrávať na slušnej úrovni. Naozaj som potešený.

Čakali ste to?

Bol som milo prekvapený, dozvedel som sa to od trénerov. Nad osobnými úspechmi sa však veľmi nezamýšľam. Nesledoval som, či sa tam dostanem. Skôr ma zaujíma, ako sa prezentuje tím. Aké výsledky máme.

Barčík v drese MŠK Fomat Martin.
Barčík v drese MŠK Fomat Martin. (Autor: facebook - Fomat Martin)

Po jeseni ste v tretej lige Západ na dvanástom mieste. Na konte máte päť výhier, dve remízy a osem prehier. Čo na to hovoríte?

Samozrejme, že sme chceli byť vyššie. Najmä zisk bodov mal byť vyšší. S herným progresom však môžeme byť spokojní. Oproti iným rokom bol rozdiel markantný a spravili sme pokrok.

Medzi šestnástkami to bolo fajn. Musíme však zlepšiť hru v oboch pokutových územiach. V mnohých zápasoch, keď sme mali hru pod kontrolou a boli lepším mužstvom, zbytočne sme inkasovali. Zároveň potrebujeme na strelenie gólu veľa šancí.

Na gól sme sa narobili a dosť lacno sme inkasovali. Keď to zlepšíme, bude to podstatne iné.

Ako po reorganizácii vidíte kvalitu tretej ligy na západe?

Čakali sme, že súťaž bude kvalitnejšia ako tretia liga Stred, čo sa potvrdilo. Hrajú tu zaujímaví hráči, zaujímavé mená. Chalani sa z našej súťaže dostávajú do druhej a prvej ligy, dokonca tu je transfer do Podbrezovej a následne Ruska. Z tretej ligy sa dá posunúť vyššie.

V súťaži pôsobí veľa bývalých ligistov, ktorých dopĺňajú zaujímavé talenty. Aj my v Martine pracujeme s mladými hráčmi, ktorí majú potenciál. Tretia liga je dobrý medzistupienok, prvý krok do mužského futbalu. Aby sa mladí oťukali a zistili, na čo musia byť pripravení.

Zápasy majú dobré tempo a chalani sú na očiach. Vďaka správnemu prístupu sa tak môžu dostať vyššie. Je len na nich, ako so šancou naložia.

Aké ambície máte v jarnej odvete?

Príprava sa začala 9. januára. Cieľom je stred tabuľky a do budúcna vrchná časť.

Podarilo sa nám stabilizovať výkonnosť, vyvarovali sme sa slabším zápasom. Boli sme vyrovnaným, ak nie lepším súperom. Zapracovať však musíme ešte na výsledkoch.

Mrzia hlavne straty v domácom prostredí, kde sme veľa stretnutí prehrali. Potrebujeme sa vyvarovať lacným chybám a zlepšiť blokovanie centrov. Aby sme pôsobili kompaktnejšie.

Tiež, ako som vravel, zlepšiť musíme efektivitu. Pretože sme premárnili množstvo šancí.

Ste rodák z malej obce Rudinka pri Žiline. Prečo hráte práve v Martine?

Vo futbale je ťažko vysvetliť niektoré kroky. Neplánoval som, že ma zavedú do Turecka, Grécka či Poľska. Taký je futbalový, ale aj osobný život. Človek má plány, na ktoré sa pripravuje, študuje. Život však prináša rôzne možnosti a niekedy sa stane, že nás odvejú iným smerom.

Užívam si každú jednu chvíľu na ihrisku a som vďačný, že môžem pomáhať.


MIROSLAV BARČÍK, futbalista MŠK Fomat Martin

Ako to robíte, že vo veku 44 rokov patríte medzi najlepších hráčov tretej ligy? Herne sa nielenže vyrovnáte, ale prevýšite chlapcov, ktorí by mohli byť vašimi synmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Najstarší patrí medzi najlepších. Stále som ofenzívny hráč, pochvaľuje si Barčík