Za druhou ligou bola veľká priepasť. Reorganizácia to vyrieši, tvrdí šéf BFZ

Juraj Jánošík.
Juraj Jánošík. (Autor: Barbora Szabová)
Ivan Mriška|4. aug 2022 o 14:00

Jánošík je šéfom Bratislavského futbalového zväzu štvrté volebné obdobie.

Celý život zasvätil futbalu. Okrem toho, že hrával, roky pôsobí ako funkcionár. V zime bol po štvrtý raz zvolený za predsedu BFZ.

JURAJ JÁNOŠÍK chce slovenský futbal posúvať vpred. Ako sám hovorí, využije všetky dostupné kontakty, aby mali kluby BFZ dostatok peňazí a mohli sa rozvíjať.

Čo čakáte od ročníku 2022/2023?

V prvom rade budem veľmi rád, keď celý prebehne bez prerušenia. Aj keď sú prognózy, že pandémia opäť zosilnie, verím, že športovcov sa to nedotkne. A ihriská zostanú otvorené.

Aké pozitíva by mala priniesť reorganizácia?

Za druhou ligou bola veľká priepasť. Kluby, ktoré do nej prišli to nezvládli finančne alebo športovo. Reorganizácia to však vyrieši. Vznikli dve tretie ligy, ktoré riadi Slovenský futbalový zväz. Budú výborným medzistupňom medzi regionálnymi súťažami a celoštátnymi ligami.

Kluby, ktoré si vyskúšajú tretie ligy a budú na to mať, skôr sa etablujú na profesionálny futbal.

V roku 2014 boli dve tretie ligy zrušené a osobne som bol proti tomu. Teším sa preto, že sa vraciame k zaužívanému modelu.

Udiali sa vo vašom regióne vážne zmeny (zánik alebo fúzia klubov, úbytok hráčov, rozhodcov) v posledných dvoch rokoch, ktoré poznačila pandémia?

Pandémia poznačila viacero klubov naprieč Slovenskom a určite ovplyvnila aj činnosť klubov BFZ. Ale som veľmi rád, že mládežníckych družstiev máme dokonca viac. Pribudli nám družstvá prípraviek, žiakov, ale aj dorastu.

Teší ma tiež, že pribudol počet divákov. Na jar som si prešiel viacero zápasov od regionálnych až po oblastné súťaže a teší ma, že návštevnosť štadiónov bola vyššia ako pred pandémiou.

Ľudia pochopili, že futbal je šport, vášeň, láska. A nie otázka života a smrti.

Dôležité je, že funkcionári išli príkladom. Keď sa oni správajú slušne, nasledujú ich tréneri, hráči a priaznivci. Som rád, že v našom kraji máme množstvo zanietených funkcionárov, ktorí robia svoju prácu srdcom. Prajem im len to najlepšie. Aby spolu vychádzali a hlavne komunikovali. Pretože iba tak sa dajú veci riešiť bez problémov.

Aké budú najväčšie výzvy v nasledujúcom ročníku pre Bratislavský futbalový zväz?

Aby sme mali minimálne dve akadémie. Slovan a Petržalka hrajú najvyššie súťaže, no bol by som veľmi rád, keby sa k ním pridal aj Inter.

Zároveň si prajem, aby sa minimálne okresné mestá ako Senec, Malacky a Pezinok posunuli do tretej ligy. Aby v tejto súťaži mal BFZ čo najväčšie zastúpenie.

Tiež si prajem úspech našej výkladnej skrine, Slovanu Bratislava, ktorý nás reprezentuje v lige i Európe. Slovan má skvelých trénerov, ktorí sú aj fantastickí ľudia. Očakávam, že vyhrá majstrovský titul, no verím aj v úspech v Európe.

Čo si želáte pred novou sezónou?

Prajem si, aby sa súťaž začala, ako má. Aby na štadióny chodilo množstvo divákov a zápasy prebiehali na slušnej úrovni. Aby na ihriskách boli súperi súpermi, ale po zápase zas kamaráti.

Ďalej si prajem, aby boli funkcionári ústretoví, komunikovali medzi sebou a boli priatelia. Verím, že nielen bratislavský, ale celý slovenský futbal bude mať stúpajúci trend. A že podpora športu zo strany štátu bude taká, aká má byť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Za druhou ligou bola veľká priepasť. Reorganizácia to vyrieši, tvrdí šéf BFZ