Nevyplakávajú, zobrali si to do vlastných rúk. Vybavili testovanie pred zápasom

(Autor: Tímea Bazsó)
Titanilla Bőd|22. máj 2021 o 11:44

Možnosť uvítali delegované osoby i súper.

BRATISLAVA. V III. lige Bratislavského futbalového zväzu je v nedeľu na programe dohrávka 11. kola medzi Ivankou pri Dunaji a Báhoňom.

Zápas sa môže uskutočniť aj preto, lebo domáci klub zariadil, aby sa testovalo pred úvodným výkopom.

Klub zabezpečil testovanie

Podľa platných hygienických opatrení potrebujú účastníci športového podujatia negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín. Táto podmienka odrádza od reštartu mnohé kluby, osem oblastných futbalových zväzov už anulovalo ročník.

Aj v FK Slovan Ivanka pri Dunaji si uvedomujú nezmyselnosť situácie, ale začali hľadať riešenie. Napokon ho aj našli.

Pred majstrovským zápasom s Báhoňom bude priamo pred vstupom na štadión fungovať mobilné odberové miesto.

„Náš klub nikdy nevyplakával. My sme sa vždy snažili veci riešiť. Zabezpečili sme testovanie, vypracovali sme manuál pre usporiadateľov, aby vedeli o výnimkách z testovania, pripravili sme podpisové hárky na registráciu divákov,“ informoval Marián Kostolanský, generálny manažér Ivanky.

Chcú hrať a tak sa prispôsobia

Zápas sa hrá o 17.00, ale mobilné odberové miesto bude otvorené už od tretej. Žiadajú fanúšikov, aby prichádzali postupne, aby nemuseli čakať v rade.


„Sú ľudia, ktorí si nedajú povedať, a myslia si, že sú to naše výmysly. Nie je to tak, ale my chceme hrať a musíme sa prispôsobiť,“ zdôraznil Kostolanský, ktorý bude dozerať na plynulý a bezproblémový priebeh z pozície hlavného usporiadateľa.

Súper najprv nechcel pricestovať

Testovanie pred stretnutím uľahčí situáciu delegovaným osobám i súperovi. „Báhoň najprv nechcel pricestovať na stretnutie, lebo by mali zháňať test deň predtým. Ide o 24-hodinový test, takže by sa mali otestovať v sobotu večer po siedmej hodine, alebo v nedeľu ráno. Zavolal som pánovi prezidentovi z Báhoňa, všetko sme si vysvetlili a za týchto okolností sú samozrejme ochotní dôjsť. Nadšení sú aj rozhodcovia aj delegáti, že sa môžu otestovať priamo v areáli,“ dodal generálny manažér Ivanky.

Podčiarkol, že organizovanie zápasu je tímová práca. „Je to zásluha sedemčlenného výkonného výboru, vrátane predsedu klubu Ivana Droxla a podpredsedu Ľuboša Rummela. Nie som to len ja,“ podčiarkol.

Obrátiť sa na majiteľov MOM-iek

Prvé kompletné kolo III. ligy Bratislava je na programe o týždeň neskôr. Futbalové hnutie deklarovalo, že chce spraviť kroky, aby sa upustilo od povinného testovania, no nikto sa nemôže spoliehať na to, že sa podmienky za taký krátky čas naozaj zmiernia.

Aj preto si Kostolanský myslí, že kluby alebo zväzy by sa mali obrátiť na majiteľov mobilných odberových miest i starostov či primátorov, aby našli spôsob, ako otestovať účastníkov pred podujatím.

„Nepredpokladám, že regionálne úrady verejného zdravotníctva budú promptne a rýchlo reagovať. Tak by reagovali skôr poskytovatelia MOM-iek. Takže ja vidím skôr takúto cestu. Povedal som to aj zväzovým funkcionárom,“ uviedol Marián Kostolanský.


Čo keď je hráč pozitívny?

Epidemiologická situácia sa zlepšuje, takže testovanie by nemalo odhaliť pozitívnych, ale teoreticky tá možnosť existuje. Funkcionár Ivanky chcel zistiť, čo sa deje v prípade, ak by niektorý hráč mal pozitívny výsledok. Mohli by jeho spoluhráči s negatívnym testom hrať, alebo musia ísť do karantény?

„Na túto otázku mi nevedel odpovedať regionálny úrad verejného zdravotníctva. Volal som aj na centrálnu infolinku, ale aj tam odpoveď znela: nevieme vám povedať,“ prezradil Kostolanský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nevyplakávajú, zobrali si to do vlastných rúk. Vybavili testovanie pred zápasom