Rastie na východe nový líder? Túži po lige, podmienky akadémie už spĺňa

Daniel Dedina|27. dec 2020 o 15:00

Mladí Košičania kráčajú sezónou suverénne.

foto: facebook FC Košice

KOŠICE. Mládežnícky futbal na Slovensku sa riadi vlastnými špecifikami. Účastníci prvej dorasteneckej ligy majú štatút akadémie a vďaka silnejšej finančnej podpore zo strany Slovenského futbalového zväzu dokážu do svojich radov získať najtalentovanejších hráčov.

Košice prišli o akadémiu po zániku FC VSS Košice. Na najlepšej ceste prinavrátiť najvyššiu súťaž do metropoly východu je klub FC Košice.

Jeho starší dorastenci U19 vedú II. ligu Východ bez straty bodu. Z desiatich zápasov vyhrali všetkých desať. Mladší dorastenci U17 si počínajú podobne. Deväť zápasov vyhrali a jeden remizovali.

Ani prvé miesto nedáva istotu

Košičania mali výborne rozbehnutý už minulý ročník, ktorý sa ale kvôli pandémii koronavírusu nedohral.

„Boli sme z toho dosť sklamaní. Celá príprava i zloženie kádra smerovali k tomu, aby sme mohli klub dôstojne reprezentovať v prvej lige. Keďže to nevyšlo, bola pred nami ťažká úloha. Udržať hráčov. To sme nielenže zvládli, ale družstvo ešte dokonca posilnili. Výsledky sú toho odzrkadlením,“ vraví športový riaditeľ mládeže a tréner devätnástky FC Košice Miroslav Guza.

Mrzí ho, že jesenná časť sa nemohla odohrať kompletná, pretože v jej priebehu rástli výkony i sebavedomie tímu.

Košičania by v tomto trende radi pokračovali, hoci zatiaľ nevedia, kedy sa sezóna znova rozbehne. Keďže existovala možnosť, že sa tak môže stať ešte v zime, tréningy takmer vôbec neprerušili a v súlade s platnými nariadeniami sa intenzívne pripravovali až do 18. decembra.

Jednou nohou v lige vraj ešte nie sú. O to viac, že o postupujúcom má na konci sezóny rozhodnúť baráž medzi víťazmi oboch druholigových skupín staršieho dorastu.

„Z nášho pohľadu je to diskriminačný systém. Sme za priamy postup, baráž je neadekvátna. Ak by sme už dnes hovorili o tom, že sa cítime byť prvoligoví, vyzerali by sme smiešne. Je to ešte veľmi ďaleko,“ tvrdí Guza.

Zároveň platí, že mladší dorastenci tímu, ktorý chce postúpiť do ligy, nesmú skončiť horšie ako na piatom mieste a A-mužstvo musí účinkovať vo Fortuna lige alebo druhej lige.

Mladíci už naskakujú aj v áčku

Košické áčko hrá o špicu druhej ligy a čoraz viac doň tréneri zapájajú aj hráčov z vlastného dorastu. V prípade 18-ročného mládežníckeho reprezentanta Slovenska Marcela Nováka ide o dlhodobý jav. Do áčka sa dostali aj Sabol, Tišťan, Borok i ďalší.

„Potešiteľné je, že tréningy bez problémov zvládli. Šancu už dostali aj v zápasoch,“ pochvaľuje si Guza, ktorý sa do Košíc vrátil po pôsobení v Podbrezovej a Poprade.

V FC Košice pôsobí poldruha roka. Kam sa za to obdobie klub posunul?

„Ľudia predo mnou urobili kus roboty a mnohé procesy už boli naštartované. Mojou prvou myšlienkou bolo, aby sme spoločne dospeli k zhode, čo sa týka fungovania mládeže. Bol to dosť zložitý proces, ale dnes môžeme povedať, že sa urobil kopec roboty,“ priznáva 44-ročný držiteľ trénerskej UEFA-Pro licencie.

Jedným z košických mladíkov, ktorí sa už predstavili aj v zápasoch druholigového A-mužstva je Martin Sabol.
Jedným z košických mladíkov, ktorí sa už predstavili aj v zápasoch druholigového A-mužstva je Martin Sabol. (Zdroj: facebook FC Košice)

Medzi trénermi figurujú známe mená

Zásadným krokom bolo vytvorenie rozpočtu na chod mládeže, určenie šéfov jednotlivých sekcií (dorastenci, žiaci, prípravky) a kompetencií pre členov realizačných tímov.

„Personálnym obsadením už dnes spĺňame licenčné podmienky pre udelenie štatútu akadémie. Od kategórie štrnásťročných máme zavedenú rovnakú štruktúru tréningových jednotiek s konkrétnym zameraním podľa kategórií i jednotný herný systém 4-3-3. Vytvorili sme top skupinu, kde sú hráči s ročníkom narodenia 2002 - 2005, zlepšili diagnostiku, kde sledujeme tréningové i zápasové zaťaženie hráčov, kondičný tréning, plánovanie, lekársku starostlivosť i skauting. Zaviedli sme tiež „ordinačné“ hodiny pre rodičov,“ prezrádza Miroslav Guza.

V osobe trénerov majú mladí košickí futbalisti mnoho vzorov. Vedú ich bývalí výborní hráči ako Miroslav Sovič, Rudolf Urban, či Radoslav Školník. Šéftrénerom brankárov je Marián Kello, v kategórii starších žiakov pôsobí Gejza Pulen a rozvoju hráčov v mentálnej oblasti sa venuje Mojmír Trebuňák.

V prípravných obdobiach si Košičania merajú sily aj s kvalitnými maďarskými (DVTK, Kisvárda) či poľskými súpermi (Cracovia Krakov, Rzeszów).

Jasný odkaz: Košice sú tu opäť

V súčasnosti pôsobia v dorasteneckej lige dva tímy z východného Slovensku - Poprad a Michalovce. Môžu byť práve FC Košice novým silným klubom z tejto časti republiky?

„Robíme všetko pre to, aby sa Košice vrátili do pozície lídra. Zažil som obdobie, keď boli v dorasteneckej lige štyri tímy z východu - Bardejov, Prešov, Michalovce i Košice - a fungovalo to. Myslím si, že z pohľadu mládežníckeho futbalu je už každému jasné, že Košice sú tu opäť. Chceme zúročiť prácu všetkých ľudí na východe, lebo jeden silný klub tu potrebujeme. A zároveň chceme, aby tento proces nebol brzdený,“ vyhlásil Miroslav Guza, ktorý je presvedčený o tom, že je neprirodzené, aby hráči po skončení žiackeho veku či ešte skôr šli 250 - 300 km od domova. „Strácajú sa tým talenty,“ tvrdí.

A hoci dnešná doba futbalu veľmi nepraje, košický športový riaditeľ mládeže sa v nej snaží nájsť aj pozitíva.

„Pri tréningu v malých skupinách môžeme ešte viac riešiť detaily a venovať sa hráčom individuálnejšie. Pevne dúfam, že to zúročíme v jarnej časti súťaží,“ verí Guza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rastie na východe nový líder? Túži po lige, podmienky akadémie už spĺňa