Šéf ÚLK: Dunajská Streda to môže Slovanu sťažiť. Ako vidí návrat divákov?

O majstrovský titul zvedú boj momentálne dva najlepšie slovenské tímy.
O majstrovský titul zvedú boj momentálne dva najlepšie slovenské tímy. (Autor: SITA)
Daniel Dedina|12. feb 2021 o 10:38

Zápasy Fortuna ligy budú pod dohľadom systému VAR.

Cez víkend začína jarná časť futbalovej Fortuna ligy. Predchádzali jej tri dohrávané zápasy z jesennej časti.

„Bolo to nešťastné, ale na jeseň už priestor nebol. Máme to za sebou a ideme na jarnú časť. Jej prvé kolo bude venované spomienke na Jozefa Vengloša,“ vraví v rozhovore pre Sportnet prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Čo sa ešte v článku dozviete

  • Existuje dostatok voľných termínov na dohratie sezóny?
  • Nenastane opäť problém s určením vypadávajúcich tímov?
  • Ako vníma situáciu v Nitre, Trenčíne i Seredi?
  • Majú stratégiu pre návrat divákov do hľadísk?
  • Aké je základné pravidlo testovania? Kto hradí náklady?
  • Na akých zápasoch bude prítomný VAR?

Na Slovensko zavítala arktická zima. Nehrozí odloženie víkendových zápasov?

Myslím si, že nie. Trávniky sú pripravené, čo potvrdzuje zmysel mať ich vyhrievané. Komplikácia nastala len prípade Pohronia, s čím sa však musia vysporiadať. Mimoriadna záťaž je v úvode sezóny aj na ihrisko v Zlatých Moravciach, kde sa už odohrali dve jesenné dohrávky.

Ligová súťaž má byť uzavretá do konca mája. Máte v prípade karantény niektorého z mužstiev alebo prerušenia celej súťaže dostatok termínov na jej dohratie?

Robíme všetko pre to, aby takéto situácie nenastali. Kluby sa snažia o vlastnú bublinu. Pravidelne testujú hráčov i ostatných členov tímu, a tí minimalizujú kontakty s inými ľuďmi. Máme vypracovaný manuál, ako sa správať v takýchto situáciách, a v tomto režime ideme už skoro trištvrte roka.

Prípady sa nám darí minimalizovať, hoci občas sa vyskytnú. V prípravnom období bol problém v Zlatých Moravciach. Prináša to so sebou tento čas a deje sa to aj inde vo futbalovej Európe.

Futbalisti Pohronia nájdu prechodný domov opäť v Žiline. Po Nitre tam privítajú aj Michalovce.
Futbalisti Pohronia nájdu prechodný domov opäť v Žiline. Po Nitre tam privítajú aj Michalovce. (Autor: TASR)

V okolitých krajinách trvá zimná prestávka kratšie než na Slovensku. Je možné v tunajších podmienkach začínať jarnú časť skôr?

Áno, dá sa to. Myslím si však, že polovica februára je optimálny termín. V decembri sme končili neskôr než po minulé roky a čas na prípravu sa tým skrátil.

Okrem dvoch klubov (Slovan Bratislava a Trnava, pozn. red.) sa všetky ostatné rozhodli absolvovať ju v domácich podmienkach. Vzhľadom na krátkosť prípravy by to malo byť postačujúce.

Vlani zo súťaže nikto nevypadol. Hrací model v nadstavbe sa počas sezóny menil. Neobávate sa zopakovania problémov v otázke priameho zostupujúceho i účastníka baráže?

Vylúčiť sa nedá nič. Na krízové situácie sme určite pripravení lepšie než minulú zimu. Súťažný poriadok i rozpis súťaží už ráta skoro so všetkým.

V čase, keď sa epidémia začala, to jednotlivé krajiny i súťaže riešili po svojom. Aj s odstupom času si myslím, že sme konali správne. Rozhodlo sa na ihrisku a nie za zeleným stolom.

Za obhajobou titulu mieri Slovan Bratislava. V ceste mu stojí prakticky už len jeden súper. Je v silách Dunajskej Stredy zmazať súčasnú päťbodovú stratu?

Podľa mňa áno. Dunajská Streda patrí k stabilizovaným klubom s fantastickou infraštruktúrou, porovnateľnou s vyspelou futbalovou Európu. Má všetky predpoklady na to, aby to Slovanu skomplikovala, aj keď ten je vďaka šírke kádra a kvalite favoritom každý rok.

Pevne dúfam, že súťaž bude mať dramatický náboj. Mimoriadne zaujímavý bude aj záver základnej časti, keďže rozdiel medzi šiestym a dvanástym miestom je len štvorbodový.

Otázne je pokračovanie Slovnaft Cupu. Ako by ste v prípade jeho nedohratia postupovali pri udeľovaní miesteniek do európskych pohárových súťaží?

Je tu veľká snaha o to, aby sa Slovnaft Cup dohral. V opačnom prípade by sme museli požiadať UEFA o stanovisko. Tento scenár si však zatiaľ nepripúšťame.

Meniaca sa vlastnícka štruktúra, chaos a meškajúce výplaty sprevádzali v uplynulých mesiacoch dianie v Nitre. Aké páky má ÚLK na kluby, ktoré neplatia načas?

Futbalisti dnes majú väčšie práva než v minulosti. V prípade nevyplatenia peňazí za tri mesiace sa stávajú voľnými hráčmi. Kým predtým muselo ísť o tri po sebe idúce mesiace, teraz môžu byť akékoľvek tri. Kluby sa preto snažia chýbajúce čiastky doplatiť.

V tomto období navyše prechádzajú licenčným konaním. Musia mať vyrovnané dlhy za rok 2020, alebo podpísanú dohodu o ich vyrovnaní. Udeľovanie licencií má na starosti licenčná komisia Slovenského futbalového zväzu. My sa snažíme to regulovať tak, aby všetko fungovalo.

Čo sa týka Nitry, som rád, že do klubu prichádza nový investor. Dúfam, že ho stabilizuje.

Zápasy Fortuna ligy sa budú hrať na ďalšom vynovenom štadióne. Po dva a pol roku sa do domáceho prostredia vracia Trenčín, ktorý absolvuje premiéru v nedeľu proti Dunajskej Strede.

Trenčiansky štadión navštívili členovia komisie pre štadióny a ihriská SFZ, ktorí posudzovali, či mu udelia dočasné povolenie. Úplne dostavaný ešte nie je, ale minimálne požiadavky na Fortuna ligu už spĺňa. Tešia sa z toho v Trenčíne a tešíme sa aj my. Na Slovensku vyrástol ďalší krásny štadión, čo je pozitívna správa.

Domáce zápasy v iných mestách hráva aj Sereď, ktorá do ligy postúpila ešte v sezóne 2017/18. Dokedy potrvá tento stav?

V Seredi začali v decembri s búracími prácami. Komisia pre štadióny a ihriská aj v tomto prípade analyzuje situáciu. Stav je taký, že už musia začať stavať. Verím, že napriek ťažkej dobe, keď sa termíny posúvajú, sa im to podarí.

Futbalový štadión v Trenčíne nie je úplne dokončený, ale hrať sa už na ňom môže.
Futbalový štadión v Trenčíne nie je úplne dokončený, ale hrať sa už na ňom môže. (Autor: TASR)

Súčasné protipandemické opatrenia nepovoľujú prítomnosť divákov na zápasoch. Je reálny ich návrat ešte v tejto sezóne?

Pre nás je to absolútna priorita. Vidíme však, čo sa deje okolo nás, čísla nie sú priaznivé. Máme pripravený projekt regulovaného návratu fanúšikov na tribúny. Zahŕňal by sektorizáciu štadiónov i pravidelné testovanie. Ešte je skoro na to, aby sme o tom hovorili verejne. Počkáme si na vhodný čas.

Aké pravidlá platia pri testovaní hráčov?

Na základe manuálu musia byť 48 hodín pred začiatkom zápasu otestovaní všetci jeho aktéri. Niektoré kluby k tomu pristupujú ešte zodpovednejšie, testujú každý druhý či tretí deň. Je to individuálne. Povinnosťou je testovať spomínaných 48 hodín pred zápasom.

Prepláca klubom náklady na testovanie štát?

Nie. Používame na to balík financií, ktorý máme zo SFZ. Niektoré kluby si ho už viac-menej vyčerpali, iné naň ešte majú právo.

Začiatok jarnej časti mal byť zároveň premiérou VAR-u v najvyššej slovenskej súťaži. Ako to momentálne vyzerá?

Certifikáciu na technológiu už FIFA schválila. V najbližšom čase by malo dôjsť k odsúhlaseniu certifikácie školenia rozhodcov. Od SFZ, ktorý je garantom tohto projektu, máme informáciu, že s použitím VAR sa ráta od nadstavbovej časti. A možno aj skôr.

Využívať sa bude len pri televíznych prenosoch?

Presne tak. Na splnenie protokolu VAR-u potrebujeme viac kamier, čo spĺňajú len zápasy vysielané v televízii. Aj to len vďaka tomu, že sme pristúpili k zvýšeniu štandardu na deväť kamier. Z každého kola budú naďalej vysielané dva zápasy.

Prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.
Prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák. (Autor: TASR)

Aké sú vaše očakávania pred opätovným rozbehnutím súťaže?

Najmä ju dohrať tak, ako je termínovo naplánovaná. Viacero tímov sa chce dostať do prvej šestky, takže o atraktívnosť je postarané. A ak by sa nám v priebehu jari podarilo dostať na tribúny divákov, bola by to fantastická správa.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
22
17
3
2
54:12
54
V
V
V
R
V
2
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
22
13
5
4
48:28
44
P
V
R
R
V
3
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
22
11
4
7
49:33
37
V
P
R
V
P
4
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
22
11
2
9
32:29
35
P
V
V
V
V
5
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
22
9
6
7
38:29
33
V
V
V
P
P
6
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
22
7
7
8
30:38
28
V
V
V
R
V
7
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
22
5
8
9
31:37
23
P
P
P
R
P
8
FC NitraFC NitraFC Nitra
22
6
4
12
21:38
22
P
P
V
P
P
9
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
22
5
7
10
22:42
22
V
P
P
R
V
10
ŠKF SereďŠKF SereďŠKF Sereď
22
5
7
10
22:39
22
P
P
P
V
P
11
FK SenicaFK SenicaFK Senica
22
5
6
11
23:40
21
R
V
P
P
P
12
FK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
22
3
11
8
27:32
20
R
P
P
R
V
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Šéf ÚLK: Dunajská Streda to môže Slovanu sťažiť. Ako vidí návrat divákov?