Pliešovce ponúkli raritu. Derby proti Detve vysielali naživo

Ivan Mriška|6. okt 2020 o 14:40

Zápas snímali dve kamery, radi by pridali aj ďalšie prenosy

PLIEŠOVCE. Futbaloví fajnšmekri si v nedeľu popoludní nenechali ujsť súboj Arsenalu Londýn proti Sheffieldu v Premier League alebo šláger talianskej Serie A medzi Laziom a Interom Miláno, ale fanúšikov Pliešoviec a Detvy zaujímal celkom iný zápas. 

Pre opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu sa diváci na štadióny nedostali, ale duel účastníkov IV. ligy skupiny Juh TJ Tatran VLM Pliešovce – MFK Detva mohli sledovať fanúšikovia na internete. Priamy prenos z regionálneho derby ponúkol YouTube infokanál obce.

Zápas snímali dve kamery

„S týmto nápadom sme prišli my v klube, keďže robievame priame prenosy zo zasadania obecného zastupiteľstva v Pliešovciach. Informovali sme sa, či by sa to dalo zrealizovať aj na futbale. Veľká vďaka teda patrí obci a Jánovi Kaciánovi, ktorý všetko zrealizoval a zabezpečil technické záležitosti,“ prezradil viac o nápade šéf klubu TJ Tatran VLM Pliešovce Peter Sýkora.

Priamy prenos zabezpečovali dve kamery. „Podrobné štatistiky nemáme, ale približne 290 užívateľov sa prihlásilo počas priameho prenosu,“ priblížil Sýkora. Pri linku na YouTube bol počet zhliadnutí 335. Ohlasy od fanúšikov zatiaľ nemajú. Hráči však boli spokojní. Niektorí zranení, ktorí nemohli prísť povzbudiť svojich spoluhráčov, si zápas pozreli takýmto spôsobom.

Chcú vysielať aj ďalej

Do konca jesene ostávajú ešte tri kolá, z toho ešte jeden duel odohrajú Pliešovce doma. Môžu sa fanúšikovia opäť tešiť na live stream? „Ak sa bude musieť stále hrať bez divákov, posnažíme sa, aby sme mohli vysielať aj zápas proti Slovenským Ďarmotám,“ prezradil šéf štvrtoligistu.

Iné kluby zatiaľ vedenie Tatrana nekontaktovali. Link s priamym prenosom posunuli Pliešovce pred zápasom aj súperovi z Detvy.

Ako veľké pozitívum vníma takúto službu v čase koronakrízy aj skúsená 34-ročná opora Pliešoviec Michal Purdek.

„Som veľmi milo prekvapený, že s niečím podobným vôbec niekto prišiel. Šíril som tento nápad aj ďalej. Viem minimálne o piatich ľuďoch, ktorí to pozerali. Keď nemôžu prísť fanúšikovia na štadión, tak pozerať zápas prostredníctvom internetu z domu, je skvelý nápad. Bolo by to úplne ideálne, keby sa vysielal každý zápas,“ prezradil Purdek.

Mohli ich sledovať kdekoľvek na svete

Aktéri zápasu si veľmi dobre uvedomovali, že ich výkony môže sledovať ktokoľvek a kdekoľvek. „V šatni sme si uťahovali, že je to live stream a môžu nás vidieť všade na svete,“ smial sa Purdek a pokračoval: „Nevedeli sme, koľko ľudí sa bude pozerať, ale na regionálne derby je 290 užívateľov výborné číslo.“

Pliešovce si nakoniec poradili s Detvou 4:0. „Toto víťazstvo sme venovali všetkým našim fanúšikom, ktorí síce nemohli na zápas prísť, ale mohli ho sledovať online,“ zakončil tréner Pliešoviec Stanislav Žigmund.

Aj napriek tomu, že sa zápas hral bez divákov, mimo areálu štadióna ho z diaľky sledovala hŕstka priaznivcov sledovala. „Úplne najviac ma prekvapilo, keď som videl ľudí stáť na kapote auta v diaľke, len aby si mohli pozrieť náš zápas. Normálne som prestal na desať sekúnd hrať, a ubezpečil sa, či je to pravda,“ pousmial sa Purdek. „Videl som, že ľudia majú naozaj záujem o IV. ligu a chceli vidieť práve náš zápas,“ doplnil skúsený futbalista.

Live streamy sú riešením

Michal Purdek preskákal už toho mnoho. Uvedomuje si, že zápasy bez divákov nie sú ono. Sám priznal, že sa cítil, akoby hral priateľský zápas. Zároveň si však uvedomuje nebezpečenstvo nákazy.

„Vnímame, že sa čísla nakazených dvíhajú. Zrejme bude ešte horšie. V rámci prevencie je veľmi dobré, že sa hrajú zápasy bez fanúšikov. Malo by sa to rešpektovať. A keď je možnosť ako v našom prípade, pozrieť si zápas z domu, tak nech ho ľudia pozerajú radšej tak. Ochráni to ľudí pred chorobou,“ vyslal posolstvo smerom k ľuďom a pokračoval.

„Jasné, šport to brzdí a trpí tým celkovo. Kontakt s fanúšikmi je potrebný a vtedy sa hrá úplne inak. Všetci sme sa cítili, akoby sme hrali priateľský zápas. Aj motivácia sa hľadá ťažšie. Bohužiaľ, musí to tak byť, nič s tým nenarobíme. A hrať chceme. Mysleli sme si, že sa tie štyri zápasy ani nedohrajú, takže cieľom je dohrať jesennú časť a uvidíme, čo bude ďalej.“

STANISLAV ČERNÁK

Boli ste svedkami zaujímavého futbalového momentu, videli ste parádny gól, akciu, alebo inú nezvyčajnú situáciu v zápase? Dajte nám o tom vedieť na futbalnet@sportnet.sk

Aj vy tvoríte obsah futbalnetu! Ďakujeme!


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pliešovce ponúkli raritu. Derby proti Detve vysielali naživo