Pick 6: Vieme, kto bude hrať Super Bowl. A aj to, že Brady už nikdy

Tom Brady (vpravo) a ofenzívny koordinátor tímu Tampa Bay Buccaneers Byron Leftwich.
Tom Brady (vpravo) a ofenzívny koordinátor tímu Tampa Bay Buccaneers Byron Leftwich. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|3. feb 2023 o 08:00

O titul zabojuje Kansas City a Philadelphia.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Máme za sebou obe konferenčne finále a poznáme účastníkov Super Bowlu číslo 57. Poďme si rozobrať tie najdôležitejšie momenty.

Pick 1: Čo sa dialo pred zápasmi?

Obidva konferenčné duely boli naozaj vyhrotené a plné rivality.

Zatiaľ čo Philadelphia Eagles a San Francisco 49ers predsa len nemajú úplne aktuálnu vzájomnú históriu, Cincinnati Bengals a Kansas City Chiefs mali batožinu plnú vzájomných motivácii.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Joe Burrow aj Patrick Mahomes súperia o titul najlepšieho (mladého) quarterbacka.

Mahomes má lepšie štatistiky, viac hodených touchdownov, ale Burrow mal niečo možno ešte cennejšie - výhry vo vzájomných zápasoch.

Bengals vyhrali posledné tri duely proti Chiefs, vrátane konferenčného finále pred rokom, keď otočili v polčase a šokujúco vyhrali. Tím z Kansasu sa tak dostal do málo obvyklej úlohy outsidera.

Hráči Chiefs na to pochopiteľne reagovali a ohlasovali zápas na Burrowhead štadióne (oficiálne sa volá Arrowhead).

Korunou mnohého bolo, keď starosta Cincinnati vyzval Burrowa, aby si urobil test otcovstva a potvrdil, že je otcom Mahomesa.

Po zápase, ktorý Chiefs vyhrali, si Travis Kelce neodpustil tento odkaz.

Pick 2: Prečo Bengals prehrali?

Joe Burrow hral v tomto zápase veľmi dobre. Dokonca PFF hodnotenie mu dalo lepšiu známku ako číslu pätnásť v súperovom drese.

Lenže jeho ofenzívna línia, oslabená o troch hráčov, ho absolútne nedokázala ochrániť. Tak ako neočakávane dobre hrala proti Buffalo Bills (alebo skôr Bills hrali zle?), tak teraz horela.

Bengals nefungovali behy, Burrow musel odhadzovať loptu do dvoch sekúnd, a aj tak bol štyrikrát sackovaný v prvej časti hry a pod tlakom bol v 50% pasových akcií prvej štvrtiny.

Napriek tomu sa zverencom Zaca Taylora podarilo prispôsobiť sa, obrátiť zápas z 3:13 na 20:20 a za vyrovnaného stavu išli dve minúty pred koncom na loptu.

Lenže ako v celom zápase, ich útok bol pod takým tlakom, že buď vyšla fantastická akcia, alebo nevedeli uhrať nič. V tomto prípade sa odohralo jedno i druhé a nakoniec iba puntovali.

Pochopiteľne, veľa sa bude hovoriť o jednej z posledných akcií. Keď po Mahomesovom behu a následnom vybehnutí za postrannú čiaru do neho zbytočne vrazil mladík Joseph Ossai.

Bengals za to dostali penaltu, ktorá posunula súpera na dostrel víťazného field goalu. Penaltu ste mnohí asi videli, ale pozrite si aj krásne kolegiálne gesto. B.J. Hill takto podržal mladého Ossaia, ktorý bol v troskách.

Pick 3: Prečo Chiefs vyhrali?

Patrick Mahomes, ofenzívna línia, Chris Jones, Travis Kelce a mladí korneri Jaylen Watson s Joshuom Williamsom. To je stručná verzia výhry.

Chris Jones si pripísal v zápase šesť tlakov na quarterbacka, svoje vôbec prvé dva sacky v play off a bol dominantou silou v strede obrany.

V podstate celá obrana pod vedením defenzívneho koordinátora Steva Spagnuola potvrdila, že je play off obranou. Že vie v konkrétnych zápasoch nájsť ten správny herný plán ako ovplyvniť hru súpera.

VIDEO: Zábery zo zápasu Kansas City - Cincinnati

Ofenzívna línia, ktorá bola pred dvoma rokmi v troskách, patrí teraz k silným stránkam mužstva. Orlando Brown Jr. a Joe Thuney boli drahé akvizície svojho času, skvele doplnené o Creeda Humphreyho.

Tohto druhoročného hráča našli Chiefs v treťom kole draftu a teraz patrí medzí najlepších centrov celej ligy.

No a samozrejme nemôžeme nehovoriť o najlepšom quarterbackovi ligy. V tomto zápase, týždeň po zranení nohy hral Mahomes opäť svoju vysokú extratriedu.

Celkovo 326 yardov a tri touchdowny ani nehovoria celý príbeh.

Musíme pridať, že sa mu postupne zranili traja receiveri (Kadarius Toney pochopiteľne tiež), mužstvo nemalo žiadne behy a Mahomes si aj tak poradil.

Pick 4: Neskutočná smola

Príbeh tohtoročných San Francisco 49ers sa niekoľkokrát doslova aj obrazne zlomil. Sezónu začali s novým mladým rozohrávačom, po jeho zranení sa preskupili okolo veterána a po jeho zranení našli skrytý klenot.

Bol ním Brock Purdy, pán Irelevantný. San Francisco neprehralo dvanásť zápasov po sebe a do finále konferencie išlo ako rovný s rovným.

Lenže v šiestej útočnej akcii San Francisca ofenzívna línia neudržala linebackera Haasona Reddicka, ten vyrazil loptu Purdymu z ruky a spôsobil fumble.

No nielen to. Purdy sa vážne zranil a bolo po zápase.

Neskôr sa zranil aj jeho náhradník a celý útok mužstva z Kalifornie sa zmenil na behy. S tým sa jednoducho nedá, hoci „CMC“ ukázal toto.

VIDEO: Christian McCaffrey a jeho parádny touchdown

Všetko ostalo na obrane vedenej defenzívnym koordinátorom DeMecom Ryansom. Najmä jeho linebackeri hrali skvele a takmer celý prvý polčas držali zápas na dostrel. Potom to už ďalej nešlo.

Pick 5: Eagles valcujú

Fanúšikovia Philadelphie Eagles sa tešia z výhry 31:7 a druhého postupu do Super Bowlu za ostatných päť rokov.

Vyhrali rovnako drvivo ako v divíznom kole, ale všetci vedia, že toto žiaľ nebol rovný zápas z dôvodov, ktoré som pred chvíľou spomínal.

To však nijako neznižuje kvalitu mužstva, ktoré sa vzduchom vcelku trápilo, ale tak ako mnohokrát v tejto sezóne, keď bolo treba, oprelo sa v útoku o behy a v obrane o pass rush.

Eagles si držali svoje agresívne poňatie hry a jednou z tých, ktoré definoval zápas bola aj táto akcia. Hoci v skutočnosti nemala platiť.

VIDEO: "Zachytená" prihrávka Devontu Smitha

Philadelphia Eagles zvláda túto sezónu systémom štart-cieľ. Od prvých kôl patrila k favoritom a celý čas to potvrdzuje. Z môjho pohľadu je aj favoritom proti Kansasu, aj keď je pravda, že takému útoku ešte nečelila.

Pick 6: Čo sa deje a čo sa diať bude?

Poďme sa pozrieť smerom do blízkej budúcnosti a aj k ďalším témam. Super Bowl číslo 57 sa odohrá o štrnásť dní v Arizone a bude historický.

Prvýkrát proti sebe nastúpia dvaja bratia na ihrisku proti sebe. Tight end Travis Kelce a center Jason Kelce sú legendy na svojich postoch, obaja majú jeden víťazný prsteň a jeden z nich bude o chvíľu za hlavného frajera v rodine.

Super Bowl bude významný aj tým, že prvýkrát proti sebe nastúpia dvaja rozohrávači tmavej pleti, navyše tak Patrick Mahomes ako aj Jalen Hurts patria k najlepším v lige.

Stále sa však dá povedať, že to bude aj súboj najlepšieho quarterbacka proti najlepšiemu tímu. A môže to byť skvelá športová dráma.

Poďme ešte k lige. Už sa začínajú obsadzovať trénerské stoličky.

Spomínaný Ryans mieri zo San Francisca do Houstonu, kde podpísal na 6 rokov ako tréner Texans. Obrovskou vecou je trade Denveru Broncos pre trénera Seana Paytona. New Orleans Saints dostanú prvé a druhé kolo za svojho bývalého trénera.

Do tretice ešte spomeniem Franka Reicha, ktorý bol vyhodený z Indianapolis Colts, ale našiel si nový domov v Carolina Panthers. Snáď bude mať väčšie šťastie na rozohrávačov.

Úplne poslednou správou na dnes je nečakaný odkaz od Toma Bradyho. Druhýkrát a teraz už vraj naozaj končí so svojou fantastickou kariérou.

Čakalo sa, že ešte rok potiahne, že pôjde do Las Vegas Raiders, ale zdá sa, že je naozaj koniec. Odchádza najúspešnejší hráč všetkých čias.

My si tu dáme malú prestávku a vidíme sa v týždni pred posledným zápasom. Po zápase v Arizone sezóna síce skončí, ale NFL nespí.

Všetky oči sa začnú upierať k Free Agency a ku draftu a táto rubrika a môj podcast vám dajú všetky potrebné informácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Vieme, kto bude hrať Super Bowl. A aj to, že Brady už nikdy