Kansas je opäť v Super Bowle. Rozhodla genialita Mahomesa aj hlúposť súpera

Quarterback tímu Kansas City Chiefs Patrick Mahomes.
Quarterback tímu Kansas City Chiefs Patrick Mahomes. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|30. jan 2023 o 09:42

Vlani získali titul v NFL hráči Los Angeles Rams.

NEW YORK. Tímy Philadelphia Eagles a Kansas City Chiefs postúpili do finále play off zámorskej ligy amerického futbalu NFL.

V Super Bowle LVII sa v súboji o Trofej Vincea Lombardiho stretnú v noci na pondelok 13. februára o 0.30 SEČ na State Farm Stadium v Glendale v Arizone.

V lakti cítil veľkú bolesť

Philadelphia zdolala v konferenčnom finále o titul v NFC San Francisco 49ers presvedčivo 31:7, pričom veľkú rolu zohrali zranenia na strane hostí.

Quarterback Brock Purdy sa zranil už v úvodnej štvrtine a so sebazaprením dohrávali zápas a dôležití muži defenzívy - Fred Warner a Nick Bosa.

Kľúčové bolo najmä zranenie Purdyho, ktorý z pozície posledného draftovaného hráča doviedol 49ers sériou ôsmich víťazstiev do konferenčného finále.

Limitoval ho lakeť a po zápase priznal, že cítil veľkú bolesť.

Bez neho ofenzíva San Francisca nemala svoju tvár a behová hra bola pre obranu súpera veľmi čitateľná. Raz sa síce podarilo skórovať Christianovi McCaffreymu, ale sedem bodov bolo v súboji o miestenku v Super Bowle málo.

VIDEO: Zranenie Brocka Purdyho v zápase proti Philadelphii

Josh Johnson, ktorý bol pred sezónou v pozícii až štvrtého quarterbacka, nedokázal prakticky nič vymyslieť a práve jeho chyba na konci prvého polčasu a následný touchdown na 20:7, bol pre 49ers povestným klincom do rakvy.

Philadelphia sa vo finále pokúsi nadviazať na svoj doteraz jediný titul (2018), keď Nick Foles predčil Toma Bradyho, ešte vo farbách New England Patriots.

Mahomes nepochyboval, že bude hrať

Prvenstvo v AFC si vybojovali hráči Kansasu City po triumfe nad Cincinnati Bengals 23:20. Vrátili im tak vlaňajšiu prehru z rovnakej časti sezóny.

Pred týmto zápasom sa všetka pozornosť sústreďovala na zdravotný stav Patricka Mahomesa, ktorý sa zranil v predošlom zápase proti Jacksonvillu.

Lekári odviedli skvelú prácu a Mahomes nepochyboval o tom, že nastúpi. "Nedal mi žiadnu príležitosť myslieť si, že nebude hrať," povedal tréner Andy Reid.

"Ľudia si neuvedomujú, ako vážne bol zranený. Všetci sme to videli. Takéto zranenie členka je hrozné a niekedy chalani musia vynechať dva-tri týždne," doplnil generálny manažér Kansasu City Brett Veach.

A ako to napokon skončilo?

Práve Mahomes bol hráčom, ktorý v úplnom závere napriek nie stopercentnému členku bežal a predviedol kľúčovú akciu celého duelu.

Prvý down a hlúposť Ossaia

Chiefs mali šancu dostať sa na pozíciu pre field goal, ktorým mohli za stavu 20:20 rozhodnúť zápas. Potrebovali však získať ešte aspoň desať yardov, aby mal Harrison Butker uľahčenú pozíciu na víťazný kop.

Mahomes to zobral na seba a nielenže svojim behom získal prvý down, ale ešte vybojoval aj 15-yardovú penalizáciu pre Cincinnati. V čase, keď bol už mimo ihriska, ho Joseph Ossai úplne zbytočne trafil a dostal spomenutý trest.

VIDEO: Kľúčová akcia Patricka Mahomesa vo finále konferencie AFC

Razom mal tak Butker pomerne komfortnú pozíciu, zachoval si chladnú hlavu a tri sekundy pred koncom trafil z hranice 45 yardov presne medzi žrde.

"Len som sa snažil urobiť všetko pre to, aby sme vyhrali. V poslednej akcii som napokon urobil dosť na to, aby som získal prvý down, vybehol z ihriska a dal Harrisonovi šancu na víťazstvo," povedal Mahomes.

Travisa Kelceho skvelá akcia 27-ročného quarterbacka neprekvapila.

"V poslednej akcii ste videli, ako sa to všetko spojilo. Vďaka takýmto momentom je ešte výnimočnejšie byť jeho spoluhráčom," dodal.

Kansas City Chiefs si Super Bowl zahrajú tretíkrát za uplynulé štyri roky. Z titulu sa naposledy tešili vo februári 2020, predtým triumfovali aj v sezóne 1969. Pred dvoma rokmi však nestačili na Tampu Bay Buccaneers.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Kansas je opäť v Super Bowle. Rozhodla genialita Mahomesa aj hlúposť súpera