Magoni: Zaslúžil som si ísť na olympiádu, ale Petra to ukončila

Livio Magoni v stredisku Jasná.
Livio Magoni v stredisku Jasná. (Autor: TASR)

Tréner Livio Magoni vraj netuší, prečo s ním Petra Vlhová skončila spoluprácu.

ĽUBĽANA, BRATISLAVA. Taliansky tréner Livio Magoni sa po čase opäť vrátil k ukončeniu úspešnej spolupráce so slovenskou lyžiarkou Petrou Vlhovou, ktorá vyvrcholila v poslednej sezóne ziskom veľkého krištáľového glóbusu.

Prečo prišiel športový rozchod úspešnej dvojice necelý rok pred olympijskými hrami v Pekingu? Aj to sa pýtali slovinskí novinári na tlačovej konferencii v Ľubľane, ktorej nahrávku poslal portálu Sportnet.sk novinár Siniša Uroševič.

„Neviem. Naozaj, neviem,“ smutne odvetil Livio Magoni. „Sám som bol z toho prekvapený.“

Rozhovor nebol dôvod konca

Podľa Magoniho nebol dôvodom jeho konca kontroverzný rozhovor, ktorý publikoval denník Corriere Della Sera. Talian v ňom otvorene kritizoval Vlhovú a vyzdvihol kvality iných lyžiarok.

Vravel tiež, že Vlhová sa už podľa neho nemôže zlepšiť.

„Keď sme vyhrali veľký glóbus, zavolali ma do Jasnej testovať lyže. O tri dni neskôr sme mali veľké stretnutie, ale dôvodom nebol ten rozhovor. Rozumeli, že nie všetko, čo tam bolo napísané, bola pravda.

Petra sa však rozhodla spoluprácu ukončiť. Ale myslím si, že som si zaslúžil ísť s ňou na olympiádu. Päť rokov sme spolu tvrdo pracovali. Ale som profesionál. Musím sa cez to preniesť a začať odznova,“ povedal Magoni slovinským novinárom.

Slovensko vymenil za Slovinsko

Magoni dostal po nečakanej výpovedi od slovenskej lyžiarky viacero ponúk aj z rodnej krajiny. 

„Viete, keď vyhráte s dvoma rôznymi pretekárkami veľký glóbus, potom sa o vás hovorí všeličo, aj rôzne klebety,“ reagoval Magoni.

V minulosti vyhral celkové hodnotenie Svetového pohára aj so Slovinkou Tinou Mazeovou. Teraz začína spoluprácu s jej 23-ročnou krajankou Metou Hrovatovou.

„Je pravda, že keď som skončil spoluprácu s Petrou, volali mi viaceré tímy, nie iba Taliani a Švajčiari. No vybral som si spoluprácu s federáciou, s ktorou podľa mňa zdieľame podobné názory na to, ako pracovať. Áno, aj tie ostatné federácie boli veľké, kvalitné, silné, ale myslím si, že som si vybral tú, ktorá je pre mňa najlepšia,“ vravel Magoni.

Mladá Slovinka skončila v minulej sezóne Svetového pohára na celkovom 21. mieste, opäť si však v porovnaní s predchádzajúcim rokom polepšila. V hodnotení obrovského slalomu navyše patrila do elitnej desiatky.

Pri otázke, či sa mu s Hrovatovou podarí podobný úspech ako s Vlhovou či Mazeovou, sa Magoni schuti zasmial. 

„Ešte je príliš skoro, aby sme sa o tejto téme rozprávali,“ reagoval.

„Musí sa zlepšiť v niektorých disciplínach, najmä v slalome má ešte stále veľké rezervy. Základným cieľom bude, aby Meta v každých pretekoch bola medzi najlepšími. Nie iba občas. V slalome sa musí dostať do prvej tridsiatky, jazdievať pravidelne druhé kolá a dosahovať dobré výsledky. Myslím si, že budeme potrebovať tak pol sezóny, aby získala výhodnejšie štartové čísla. V slalome je to náročné,“ dodal.

Stále sníva olympijský sen

Hoci pomohol Vlhovej stať sa famóznou lyžiarkou, olympijskú medailu s ňou nezíska.

Aj z Hrovatovej chce postupne spraviť komplexnú lyžiarku, ktorá by mohla dosiahnuť na vysoké priečky celkového hodnotenia. Počas sezóny si chce vyskúšať aj pár štartov v super-G.

„Je však olympijská sezóna, nechceme príliš riskovať,“ upozornil Magoni.

Magoni má za sebou množstvo úspechov, ale olympijská medaila mu stále chýba. Šance na cenný kov z Pekingu sa mu síce znížili, no sen si môže stále splniť. Pod piatimi kruhmi bude totiž v obrovskom slalome súťažiť aj Hrovatová.

„Olympiáda je mimoriadne dôležitá. Pokiaľ Meta dosiahne pred olympiádou dobré výsledky, môže sa stať prekvapením hier,“ prognózuje taliansky odborník.

Je tu však šesť či sedem pretekárok, ktoré môžu vyhrať celkové hodnotenie, lebo sú silné vo všetkých disciplínach. A rovnako šesť či sedem v obrovskom slalome, ktoré môžu vyhrať ktorékoľvek preteky. 

Na olympiádu však pôjdeme s cieľom získať medailu. Môže ju získať nielen Meta, ale aj ďalšie aspoň štyri slovinské pretekárky, ktoré sú veľmi silné,“ uzavrel Magoni, ktorý okrem Hrovatovej v tíme spolupracuje aj s ďalšími slovinskými lyžiarkami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni: Zaslúžil som si ísť na olympiádu, ale Petra to ukončila