Petra a Livio? Boli medzi nimi veci, ktoré vyskakovali na povrch, tvrdí expertka

Petra Vlhová s veľkým glóbusom.
Petra Vlhová s veľkým glóbusom. (Autor: SITA)

Kurfürstová, Zuzula a Šťastný hovoria o odchode Magoniho.

BRATISLAVA. Skončila sa päťročná spolupráca medzi Petrou Vlhovou a jej trénerom Liviom Magonim. 

V ankete Sportnetu sme oslovili troch odborníkov, ktorí zanalyzovali, čo môže odchod Magoniho spôsobiť a aký tréner bude vhodný pre slovenskú lyžiarku.

Experti odpovedali na tieto otázky:

1. Prekvapilo vás rozhodnutie, že Magoni už nebude Vlhovej trénerom?

2. Nie je Magoniho odchod pre Vlhovú priveľkým rizikom pred olympijskou sezónou?

3. Kto by sa mohol stať novým trénerom Vlhovej?

4. Môže sa Vlhová pod iným trénerom posunúť na ešte vyššiu úroveň?

Eva Kurfürstová, bývalá česká lyžiarka, expertka Eurosportu

1. Neprekvapilo ma to po posledných mediálnych vystúpeniach Livia Magoniho. Myslela som si však, že to spolu ešte potiahnu aj v olympijskej sezóne. Aj keď tam boli veci, ktoré vyskakovali na povrch. My v lyžiarskom svete sme o nich vedeli, ale mala som pocit, že to ešte jednu sezónu zvládnu.

Pokiaľ spolupracujete s trénerom, ktorý má vysoké nároky, kladie ich na seba aj na svojich zverencov. Nie je to ani tak fyzické vyčerpanie. Najskôr nastane psychické vyčerpanie. Je to obrovský psychický tlak na pretekára, ktorému odoláva, podlieha a snaží sa naplniť úlohy trénera. Z dlhodobého hľadiska je to extrémny tlak.

2. Dostalo sa to do bodu, keď jeho odchod bol v daný okamih najlepším riešením pre všetky strany. Či je to dobré alebo zlé? Pred rokom by som povedala, že to nie je dobré riešenie, že by bolo ideálne dokončiť ich misiu až do olympiády v Pekingu.

Na druhej strane veľký krištáľový glóbus už získali a misia bola naplnená. Magoni vyhlásil, že chce s Petrou vyhrať Svetový pohár. Vtedy to bolo pre všetkých wau, lebo v tom čase jazdila len slalomy. Keby ostali spolu o rok dlhšie, nebolo by to funkčné a bolo by to trápenie pre obe strany. 

Livio Magoni (vľavo) s Vlhovej bratom Borisom.
Livio Magoni (vľavo) s Vlhovej bratom Borisom. (Autor: TASR)

3. Potrebujú nájsť vhodného nového trénera, čo môže byť určitá komplikácia. Ak to bude ktokoľvek, každý bude mať obrovskú zodpovednosť a bude naňho vyvíjaný veľký tlak, pretože prevezme lyžiarku, ktorá je víťazkou Svetového pohára a navyše ju čaká olympijská sezóna.

Nový tréner potrebuje s pretekárom určitý čas, kým sa zladia a všetko si sadne, kým si tím vytvorí rutinu. Každý tréner do toho prinesie čosi nové, svoj vlastný pohľad. Aj keď tím okolo Petry Vlhovej je veľký a stabilný.

Kto by ju mohol trénovať? Neviem. Keď sa pozrieme na dátum, viacerí tréneri sú rozobratí. Tieto veci sa dohadujú oveľa skôr. Hneď na prvú mi napadol Rakúšan Klaus Mayrhofer, ktorý odišiel od Švajčiarky Wendy Holdenerovej. Je to tréner, ktorý sa orientuje na technické disciplíny, ktoré sú Vlhovej prioritou.

4. Petra získala veľký glóbus a vyššia úroveň vo svetovom lyžovaní už neexistuje. Je otázka, na čo sa zamerajú, či na malé glóbusy a veľký nechajú len tak plynúť, alebo na olympijské medaily.

Petra potrebuje okolo seba stabilitu a keď niečo funguje, treba to zlepšiť len v detailoch. Keby prišiel tréner, ktorý chce urobiť veľké a drastické zmeny, tak by to pred olympiádou nebolo vhodné.


Pavel Šťastný, lyžiarsky tréner

S novým trénerom to nebude len o tom, čo si predstavuje Vlha tím, ale aj aká bude predstava trénera. Už zase nie je priestor na veľký posun z hľadiska toho, čo dokázala. Už nie je žiadny medzigalaktický glóbus. Získala túto trofej a z tohto pohľadu je na vrchole.

A po lyžiarskej stránke? Technika sa neustále vyvíja v závislosti od materiálov. Firma v spolupráci s najlepšími pretekármi vyvíja ďalší materiál, ktorý neustále ovplyvňuje, kam sa technika posúva.

Petrina technika s daným materiálom je na vrchole, ale keď príde iný materiál, zase sa technika môže ďalej posunúť.

Ale technicky je Petra skvelá a ťažko si predstaviť, že niekto z rodenej slalomárky urobí zjazdárku. Vždy bude vychádzať zo slalomu smerom k obrovskému slalomu a z obrovského slalomu smerom k rýchlosti.

Pavel Šťastný, lyžiarsky tréner

1. Neprekvapilo ma to. Nevieme o všetkom, čo sa dialo v tíme medzi Petrou Vlhovou a Liviom Magonim. Ukončili to však profesionálne. Niečo tam určite bolo, lebo za bežných okolností sa nestane, aby tréner skončil pred olympijskou sezónou, keď mal navyše podpísanú zmluvu na ďalší rok.

2. Počas piatich rokov si na niečo zvykli, mali svoj systém práce, ale Petra je vyspelá pretekárka, ktorá by to mala zvládnuť. Potrebuje okolo seba kvalitný tím. Už majú niečo zabehnuté, tak verím, že to bude fungovať aj pod novým hlavným trénerom.

Petra potrebuje okolo seba stabilitu, a keď niečo funguje, treba to zlepšiť len v detailoch. Keby prišiel tréner, ktorý chce urobiť veľké a drastické zmeny, tak by to pred olympiádou nebolo vhodné.

3. Pri výkonnosti, ktorú Petra má, budú medzi kandidátmi určite veľkí odborníci a tréneri, ktorí by ju radi viedli. Konkrétne meno si netrúfam odhadnúť. Trénovať najlepšiu lyžiarku na svete je výzva i zodpovednosť.

Petra je hotová pretekárka na najvyššej úrovni. Tréneri budú mať veľký záujem. Petre výrazne pomôže jej brat Boris s ktorým to spolu ťahajú niekoľko rokov. Tento dôležitý človek tam pre ňu je, pozná ju a vie, čo majú robiť.

4. Môže sa ešte posúvať kvalitatívne nahor. Je motivovaná, má skúsenosti a ešte môže niektoré detaily zlepšiť. Každú sezónu sa posúvala o stupienok vyššie a stále sa nedostala na strop svojej výkonnosti.

Má svoj štýl v základnej technike a kvalitným tréningom ho ešte môže posúvať. Otázka je, koľko disciplín bude jazdiť. Na olympiáde by sa mala sústrediť na disciplínu, v ktorej má najväčšiu šancu urobiť najlepší výsledok. Glóbusy už má, ale ešte jej chýba olympijská medaila.

Timotej Zuzula, lyžiarsky tréner

1. Neprekvapilo. Nič viac k tomu nepoviem.

2. Livio neukradol Petre jej danosti. Livio odišiel, ale Petre ostalo všetko to, čo je v nej. Talent jej nikto nemôže zobrať, to je jej vlastníctvo, jej drahokam.

3. Nerozmýšľam nad tým. Či môže byť problém zohnať dobrého trénera - áno, je ťažké nájsť trénera, niektoré veci treba riešiť s väčším predstihom, ale je to ako so všetkým iným. Všetko sa dá kúpiť, okrem zdravia.

4. Všetko je možné. Keď sú vôľa, ľudia a prostriedky, všetko sa dá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Petra a Livio? Boli medzi nimi veci, ktoré vyskakovali na povrch, tvrdí expertka