Slová, ktorými Magoni zaskočil Vlhovú a jej tím: Už sa nezlepší, nemá to v DNA

Livio Magoni (uprostred).
Livio Magoni (uprostred). (Autor: TASR)
Marián Szűcs|24. mar 2021 o 15:10 (aktualizované 6. apr 2021 o 22:03)

Taliansky tréner skritizoval Vlhovú.

Prečítajte si článok z 24. marca, ktorý približuje tvrdé výroky Livia Magoniho o Petre Vlhovej a jej tíme pre taliansky denník Corriere della Sera.

BRATISLAVA. Keď Petra Vlhová hovorila o svojej ceste za veľkým krištáľovým glóbusom, za kľúčového človeka, ktorý jej k tejto prestížnej trofeji pomohol, označila trénera Livia Magoniho.

Vyjadrovala sa o ňom s vďakou a rešpektom.

Magoni taký diplomatický nebol. V obsiahlom rozhovore pre denník Corriere della Sera Vlhovú ostro skritizoval. Dvakrát ju dokonca nazval žehličkou.

Radšej by si vybral Mazeovú

Ešte pred Vlhovou priviedol Magoni k veľkému glóbusu pre celkovú víťazku Svetového pohára aj Slovinku Tinu Mazeovú.

V úvode rozhovoru dostal otázku, ktorej z týchto lyžiarok by dal prednosť.

„Tina je viac komplexná, aj v mimošportovej časti. Ako športovkyňa viac ovládala samu seba, aj svoj voľný čas. Na tomto poli to Petra nedáva,“ odvetil Magoni.

Na ďalšiu otázku, či sa Vlhová ešte môže zlepšiť, taliansky tréner odpovedal:

„Nie, nemá to v DNA. Skôr sa môže zhoršovať. Mazeová bola divoké zviera a Vlhová ním je tiež. Ale prvá pochopila, čo pomáha k tomu, aby sa stala osobnosťou a prispôsobila sa tomu. Druhá nie.“

Problémom nie je ona, ale jej okolie. Ak sa zasnúbiš s Vlhovou, zasnúbiš sa s celou jej rodinou.


Livio Magoni

V ďalšej odpovedi Magoni odmietol, že by Vlhová nebola pracovitá.

„Nikdy som to nepovedal. Petra je veľmi silná, ale má jeden problém - keď nemá hlavu nastavenú správnym smerom, je potrebné zasiahnuť, inak všetko vyletí do vzduchu. Je ako srnček. Keď sa k nemu približujete a urobíte chybu, utečie,“ prirovnal.

Problémom je rodina a manažér

Magoni tiež naznačil, že problém vidí aj ľuďoch okolo Vlhovej – konkrétne uviedol jej rodinu a manažéra.

„Problémom nie je ona, ale jej okolie. Ak sa zasnúbiš s Vlhovou, zasnúbiš sa s celou jej rodinou,“ povedal Magoni.

„Správne slovo, bez urážky, je, ignorancia. A v tomto nemôžeš robiť nič. Petra len skloní hlavu a povie, že takto to je,“ dodal Magoni.

Do Vlhovej si rypol aj pri otázke na momentálne hviezdy talianskeho lyžovania Martu Bassinovú, Federicu Brignoneovú a Sofiu Goggiovú.

„Taliansko v nich má tri diamanty. Petra je oproti nim ako žehlička. Možno je hypertechnologická, ale stále je to žehlička,“ povedal.​

Taliani podobné prirovnanie používajú napríklad aj v súvislosti s futbalistami a ich nohami - že trebárs v porovnaní s Messim či Ronaldom majú ostatní iba žehličky.

Sú v Jasnej, testujú lyže

Magoni má s tímom Vlhovej podpísanú zmluvu ešte na nasledujúcu sezónu.

Hoci otec slovenskej lyžiarky Igor Vlha avizoval, že v realizačnom tímu nastanú menšie zmeny, opakovane tvrdil, že Magoni na svojom poste ostáva.

Ten sa však pre Corriere della Sera tak jednoznačne nevyjadril. 

„Som zmätený. Bolo by načase sa rozlúčiť, toto víťazstvo je míľnikom. Ale keď vidím ľudí a deti, ktoré si odo mňa pýtajú autogram, tak si myslím, že by som ich zradil. V tíme budú zmeny, ale moja pozícia je pevná. V krátkom čase sa rozhodnem,“ uviedol.

Magoni je pritom v týchto dňoch na Slovensku, spolu s Vlhovou v Jasnej testujú lyže.

Dolfin: Livio nie je veľmi empatický človek

Novinár Alberto Dolfin z Corriere dello Sport sa dlhodobo venuje zjazdovému lyžovaniu a dobre pozná aj trénera Livia Magoniho. Hovorí o jeho tvrdých vyjadreniach na adresu Petry Vlhovej:

Livio je človek, ktorý svoje názory dáva najavo vždy veľmi ostrým spôsobom. Samozrejme, rád pracuje s Petrou, ale už viackrát naznačil, že nie celkom sa mu páči, ako sa k nemu správajú ľudia v okolí Vlhovej.

Momentálne ešte nie je isté, či budú spolu pokračovať. Magoni vyhlásil, že má nejaké ponuky, ale zatiaľ sa nerozhodol. Môže to byť aj taktický ťah z jeho strany, podobne ako u futbalistov, keď hovoria, že majú ponuky z iných klubov, aby im zvýšili plat.

V spomínanom rozhovore vravel Magoni mnoho pekných vecí, ale aj niektoré menej lichotivé názory o Petre. Povedal, že Tina Mazeová mala viac talentu a Petra je síce pracovitá, ale mala by popracovať na mentálnom nastavení.

A, samozrejme, tá pasáž o troch diamantoch a jednej žehličke bola veľmi nešťastná. Marta Bassinová a Sofia Goggiová mali skvelé výsledky, Federica Brignoneová zase žiarila v minulej sezóne, ale podľa mňa Petra je komplexnejšia pretekárka a už vlani bola dlho v hre o celkové prvenstvo.

Livio nie je veľmi empatický človek a možno týmto prirovnaním chcel vyzdvihnúť svoju prácu a zdôrazniť, čo všetko spravil pre Petru. Ja s ním však nesúhlasím, podľa mňa je Petra veľmi talentovaná.“

Titanilla Bőd

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Slová, ktorými Magoni zaskočil Vlhovú a jej tím: Už sa nezlepší, nemá to v DNA