27.07.2024 08:30
Deň 1
Minúta po minúte
Live

Slovenský olympijský dom oficiálne otvorili, Siekel hovorí o zdravej drzosti mladých

Atmosféra v Slovenskom dome.
Atmosféra v Slovenskom dome. (Autor: TASR)
TASR|27. júl 2024 o 13:56

Prestrihnúť slávnostnú pásku pomáhal aj vodný slalomár Jakub Grigar.

PARÍŽ. Prezident Peter Pellegrini v sobotu oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v Paríži.

Pri slávnostnom prestrihnutí pásky mu asistovali prezident SOŠV Anton Siekel, minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a vodný slalomár Jakub Grigar.

Pellegrini po slávnostnej udalosti vyzdvihol olympijské myšlienky jednoty, ktoré sú podľa neho v súčasnosti dôležité aj pre Slovensko.

"Slovenský dom by mal odkazovať na domov. Naši športovci pochádzajú z rôznych miest Slovenska a reprezentujú nás v rôznych disciplínach. Spája ich to, že majú na hrudi slovenský dvojkríž a ich úloha je spolu v jednote bojovať za Slovenskú republiku.

Šport je o snahe nastoliť zmierenie a na Slovensku takýto symbol chýba. Ak chceme posúvať krajinu dopredu, musíme sa spojiť ako naši športovci, to môže byť aj odkaz domov," povedal prezident po otvorení Maison Slovaque.

Atmosféra v Slovenskom dome počas slávnostného ceremoniálu .
Atmosféra v Slovenskom dome počas slávnostného ceremoniálu . (Autor: TASR)

Do Paríža odcestoval už vo štvrtok a pred otvorením slovenského domu absolvoval Medzinárodný samit o športe a udržateľnom rozvoji.

Osobne sa zúčastnil aj na piatkovom otváracom ceremoniáli a ešte navštívi preteky vo vodnom slalome či súťaže v streľbe v Chateauroux.

Podľa Siekela môže slovenský dom svojou lokalitou prilákať aj potenciálnych návštevníkov mimo Slovenska.

Maison Slovaque je umiestnený v Parku národov spolu s ďalšími dvanástimi krajinami. "Práve pred malou chvíľou sme symbolicky prestrihli pásku a otvorili slovenský dom.

Pripravili sme ho nielen pre našich fanúšikov a športovcov, ale aj pre ostatných, ktorí môžu spoznať slovenskú kultúru a eventuálne navštíviť Slovensko," povedal Siekel.

Pre TASR načrtol svoje očakávania od mladých športovcov, ktorí majú podľa neho zdravú drzosť: "Každý športovec má na začiatku šancu, práve som hovoril, že mladí športovci majú tú zdravú drzosť a nezľaknú sa. Keď všetko dopadne dobre, dokážu prekvapiť.

Či to už bude kanoistka Zuzka Paňková, ktorá má ako 19-ročná tie najvyššie ambície, alebo Jessica Triebeľová, naša prvá boxerka. Nie je dôležité kto, je dôležité, aby sa to podarilo."

Medzi favoritov na cenné kovy patria zo slovenskej výpravy strelci a reprezentanti vo vodnom slalome. Medzi nimi aj úradujúci držiteľ striebra v K1 Grigar, ktorý bol v piatok spolu s Paňkovou aj vlajkonosič na otváracom ceremoniáli.

"Som veľmi rád, že to môžem byť opäť ja, kto otvorí slovenský dom. Stretávame tu krajanov, môžeme tu počuť našu reč a jesť našu kuchyňu," povedal Grigar.

On sám bude v akcii až v utorok a v prípade postupu do semifinále aj o dva dni neskôr. "Na jednej strane mi to veľmi vyhovuje, pretože si môžeme trať naštudovať na sto percent a analyzovať kanoistov a kajakárky.

Na druhej strane, sme 4-5 dní preč od vody a to môže zamiešať plány. Budeme sa snažiť pripraviť čo najviac na hladkej vode, aby sme z toho nevypadli," zdôraznil Grigar pre TASR.

Dáždniky pod Eiffelovou vežou počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži.reportáž
Titanilla Bőddnes 07:058
Všetci zmokli, ale oheň nezhasol. Ak sa niekto zaľúbil do olympiády, dážď ho neodradíOlympijská spolupatričnosť sa ukázala aj na tribúne.
Titanilla Bőddnes 07:058
Slovnenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský.
dnes 11:4320
Tužinského môžu mrzieť nevydarené výstrely. Do finále na OH sa nepozrieNajlepšie mu vyšlo druhé, piate a šieste kolo.
dnes 11:4320
Iga Swiateková.
dnes 14:14
Swiateková nemala v úvodnom kole žiaden problém. Poľahky postúpila aj PaoliniováŠtvornásobná víťazka Roland Garros zdolala v sobotu Irinu-Cameliu Beguovú.
dnes 14:14
Eliška Mintálová.online
dnes 13:30
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Eliška Mintálová dnes LIVE (rozjazdy K1)Sledujte s nami online prenos z rozjazdov K1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Eliška Mintálová.
dnes 13:30
Nora Jenčušová.online
dnes 13:10
ONLINE: Časovka žien na OH 2024 dnes, Nora Jenčušová LIVE (cyklistika)Sledujte s nami online prenos z časovky žien na OH 2024. Predstaví sa aj slovenská cyklistka Nora Jenčušová.
dnes 13:10
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš. online
dnes 13:20
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Matej Beňuš dnes LIVE (rozjazdy C1)Sledujte s nami online prenos z rozjazdov C1 mužov vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Matej Beňuš.
dnes 13:20
Šeng Li-chao a Chuang Jü-tching na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:31
Prvé zlato smeruje do Číny, v napínavom ázijskom súboji zdolali strelci JuhokórejčanovBronz si vybojovali Alexandra Leová a Islam Satpajev z Kazachstanu.
dnes 11:31
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 12:02
Paríž sužuje počasie. Po skejtbordingu museli presunúť aj štart tenisového turnajaDotkne sa to aj Anny Karolíny Schmiedlovej.
dnes 12:02
Islam Satpajev a Alexandra Leová získali prvé medaily na OH 2024.
dnes 11:08
Súboj o bronz bol jednoznačný. Prvé medaily z OH smerujú do KazachstanuZískali ich vo vzduchovej puške 10 m miešaných tímov.
dnes 11:08
Jessica Triebeľová.
dnes 15:08
Dá do toho všetko, verí tréner Triebeľovej. V prvom kole ju čaká náročná prekážkaDos Santosová je vicemajsterka sveta a víťazka africkej kvalifikácie.
dnes 15:08
Celine Dion počas vystúpenia na otváracom ceremoniáli v Paríži.
dnes 08:151
VIDEO: Všetky koncerty zrušila, no vystúpila na Eiffelovke. Celine Dion uzavrela otvárací ceremoniál Speváčka koncom roka 2022 uviedla, že jej diagnostikovali zriedkavú neurologickú poruchu nazývanú syndróm stuhnutej osoby.
dnes 08:151
Čang Jü-fej.
dnes 14:52
Čínska plavkyňa dúfa, že ju nebudú podozrievať z dopingu. Nenašiel by sa jeden športovec, povedalaJe veľkou favoritkou na zlatú medailu.
dnes 14:52
Olympijský oheň sa vznáša nad celým Parížom.
dnes 07:216
Grandiózne, veľkolepé, pompézne. Ako reagujú svetové médiá na otvárací ceremoniál?Médiá naprieč celým svetom nešetrili chválou na adresu organizátorov.
dnes 07:216
Ahmed Adel počas zápasu Egypt - Maďarsko v hádzanej na OH 2024.
dnes 12:43
Maďarsko bojovalo do konca, no z výhry sa neteší. Prvé body získalo aj ŠpanielskoMaďarksí hádzanári podľahli v úvodnom zápase Egyptu.
dnes 12:43
Atmosféra v Slovenskom dome.
dnes 13:567
Slovenský olympijský dom oficiálne otvorili, Siekel hovorí o zdravej drzosti mladýchPrestrihnúť slávnostnú pásku pomáhal aj vodný slalomár Jakub Grigar.
dnes 13:567
Volejbalisti Nemecka.
dnes 15:29
Nemecko šokovalo Japonsko a dokázalo vyhrať. Brazília bola na Talianov prikrátkaVo štvrtom sete odvrátili mečbal súpera.
dnes 15:29
Otvárací ceremoniál OH 2024 v Paríži
dnes 06:56
FOTO: Olympijské hry sú oficiálne otvorené. Ako vyzeral slávnostný ceremoniál?Pozrite si, ako vyzeral slávnostný deň v srdci Paríža.
dnes 06:56
Športovci Južnej Kórei.
dnes 09:3614
Faux pas organizátorov OH. Na otváracom ceremoniáli označili Južnú Kóreu za SevernúNámestník juhokórejského ministra športu a kultúry požiadal o stretnutie s Thomasom Bachom.
dnes 09:3614
Čchang Ja-ni a Čchen I-wen.
dnes 12:11
Čína získala už druhú zlatú medailu, darilo sa skokankám do vodyStriebro putuje do USA, bronz do Veľkej Británie.
dnes 12:11
Gianmarco Tamberi.
dnes 13:44
Hviezdny Talian nebude na otvárací ceremoniál spomínať najlepšie. Stratil obrúčkuOspravedlnil sa aj svojej manželke.
dnes 13:44
Grécko - Kanada: ONLINE prenos z basketbalu na OH 2024 v Paríži. online
dnes 18:00
ONLINE: Grécko - Kanada dnes, basketbal na OH 2024 LIVE (skupina A)Sledujte s nami online prenos z basketbalu na OH 2024 v Paríži: Grécko - Kanada.
dnes 18:00
Francúzsko - Guinea: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 18:00
ONLINE: Francúzsko - Guinea dnes, futbal na OH 2024 LIVE (skupina A)Sledujte s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Guinea.
dnes 18:00
Argentína - Irak: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 12:00
ONLINE: Argentína - Irak dnes, futbal na OH 2024 LIVE (skupina B)Sledujte s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Argentína - Irak.
dnes 12:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Slovenský olympijský dom oficiálne otvorili, Siekel hovorí o zdravej drzosti mladých