Štadión v Prešove? Chýba už len jedna vec a môžu stavať. Oznámili aj termín

Vizualizácia nového futbalového štadióna v Prešove.
Vizualizácia nového futbalového štadióna v Prešove. (Zdroj: Ing. arch. Ľubomír Sakala, Ing. arch. Martin Sakala)
Daniel Dedina, SITA|15. apr 2021 o 12:30

Také zoskupenie nikde inde nevzniklo, oceňuje Kováčik.

PREŠOV. Zdá sa, že nekonečné naťahovanie sa chýli ku koncu. Po tom, čo pôvodný prešovský futbalový štadión začali búrať ešte začiatkom roka 2018, by sa o tri a pol roka neskôr mala rozbehnúť výstavba nového štadióna.

Aktuálne je už podpísaná zmluva s firmou, ktorá bude štadión stavať, a čaká sa ešte na vyjadrenie Protimonopolného úradu.

Hotový má byť do konca roka 2022

„Teším sa, že sa blížime k záveru dlhých rokov očakávania, čo bude s výstavbou štadióna. Posledný krok, ktorý nás delí od odovzdania staveniska, je stanovisko Protimonopolného úradu. Najneskôr do konca roka 2022 by sme mali mať skolaudovaný futbalový štadión,“ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová, cituje ju denník Korzár.

Výstavba má trvať osemnásť mesiacov a rozbehnúť by sa mala ešte pred letom.

Do Prešova v týchto dňoch zavítal aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorý ocenil spoluprácu trojice investorov - mesta, samosprávneho kraja i futbalového zväzu.

Prezident SFZ Ján Kováčik (vľavo) verí, že prešovský futbal oslávi 125. výročie už na novom štadióne.
Prezident SFZ Ján Kováčik (vľavo) verí, že prešovský futbal oslávi 125. výročie už na novom štadióne. (Zdroj: TASR)

„Súčasťou nášho projektu je 23 rekonštruovaných štadiónov, ale také zoskupenie ani pri jednom z nich nevzniklo. Pre tretie najväčšie mesto je dôležité, aby malo čo najskôr štadión,“ zdôraznil Kováčik.

Zároveň vyslovil želanie, aby 125. výročie oslávil prešovský futbal v roku 2023 už na novom modernom štadióne.

Kraj zostáva v projekte. Ako partner

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja nedávno odhlasovali poskytnutie navýšenej dotácie, zároveň ale prijali uznesenie o tom, že sa už na tomto projekte ďalej podieľať nechcú. 

Podľa župana Milana Majerského však zatiaľ kraj zo spoločnosti Futbal Tatran aréna nevystúpil.

„Naďalej figurujeme ako partner celého projektu a zrejme budeme súčasťou partnerstva až do kolaudácie celej stavby. Aby bola bezpečná a istá komunikácia medzi všetkými stranami a potom aj garantovaná celá výstavba štadióna,“ uviedol Majerský.

Búracie práce pôvodného prešovského štadióna začali ešte v roku 2018.
Búracie práce pôvodného prešovského štadióna začali ešte v roku 2018. (Zdroj: TASR)

Okrem vyjadrenia Protimonopolného úradu sa momentálne čaká aj na vyjadrenie odvolacích orgánov posudzujúcich zmeny stavebného povolenia.

„Máme okrem toho platné dve stavebné povolenia, a nie všetky stavebné objekty, ktorých je vyše šesťdesiat, podliehajú zmene. Teda tie, ktoré nepodliehajú zmene, sa môžu robiť," vysvetlil konateľ FTA Rastislav Mochnacký.

Finančné krytie je zabezpečené

Výstavbu futbalového štadióna v Prešove zdržali prerábania projektovej dokumentácie, odvolania pri územnom a stavebnom konaní, ako aj zrušenie pôvodného verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby.

Víťazom verejnej súťaže sa napokon stala spoločnosť AVA-stav, s.r.o., ktorá má štadión postaviť za 16,57 milióna eur bez DPH (19,89 milióna eur s DPH).

Mesto a kraj sa zaviazali financovaním v zhodnej výške 7,24 milióna eur, SFZ prispeje sumou 2,4 milióna eur.

Kapacita prešovského štadióna, zaradeného do kategórie UEFA 3, má byť 6 448 miest na sedenie a namiesto pôvodne plánovaného umelého trávnika sa ráta s prírodnou trávou.

Kto na ňom bude hrať?

Hoci výstavba štadióna vyzerá byť na dobrej ceste, v tejto chvíli nie je vôbec jasné, kto na ňom bude hrať.

Väčšinový akcionár 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta dlhodobo avizuje, že ak nedôjde k dohode s mestom, klub poputuje do likvidácie.

„Ani po opakovaných stretnutiach s majiteľom klubu sa nám nepodarilo postúpiť ďalej. Jeho názor je, že audit by mal vykonať jeho audítor. Odmietol firmu, ktorú sme zazmluvnili, takže o tom, ako ďalej, bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo," skonštatovala Turčanová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Štadión v Prešove? Chýba už len jedna vec a môžu stavať. Oznámili aj termín