Rudolf Pavlovič nebol extra kanonier, ale Bayern šokoval

Ako kapitán Tatrana. Pred zaplneným hľadiskom v Taškente.
Ako kapitán Tatrana. Pred zaplneným hľadiskom v Taškente. (Autor: archív RP)
Ján Leško|26. jan 2018 o 00:00

Patril k najtechnickejším futbalistom éry, v ktorej pôsobil.

PREŠOV. Pred piatimi rokmi uviedli do Siene slávy prešovského športu československú futbalovú legendu Ladislava Pavloviča.

Legendárny „Ruský cár“, čo bola jeho prezývka, opustil tento svet vo veku osemdesiatšesť rokov.

Ešte obdivuhodnejší vek, blížiaci sa k deväťdesiatinám, stále žije jeho brat Rudolf Pavlovič.

Nespomíname to náhodou, ale preto, že Rudolf Pavlovič bol v okruhu kandidátov na poctu uvedenia do Siene slávy prešovského športu.

Napokon sa ocenenie dostalo inému, mladšiemu, no uznávanému futbalistovi Tatrana Jozefovi Bubenkovi.

Obaja bratia Pavlovičovci však patria k výnimočným postavám histórie najstaršieho futbalového klubu na Slovensku.

Nevynikal postavou, ale kumštom

Futbaloví bratia sa narodili do mnohopočetnej rodiny, ktorej hlava bola v dávnejších časoch šéfom známeho hostinca na Sabinovskej ulici, nie príliš vzdialeného od futbalového štadióna, ktorú „štamgasti“ inak, ako Krčma u Pavloviča, nenazývali.

Obidvaja privoňali futbalu na „pľackoch“ blízko bydliska, kde si ich všimol tréner Emil Bihary a ten ich dotiahol do organizovaného futbalu.

Rudolf Pavlovič, o dva roky mladší od brata Ladislava, postupne prešiel vekovými mládežníckymi kategóriami. Jeho futbalový kumšt, pracovitosť na ihrisku a prehľad v hre i napriek jeho nevysokej postave robila z neho veľkého hráča.

Bol pri postupe Prešova do vtedajšej celoštátnej československej ligy. „Špílmacher“ v zelenobielom debutoval v najvyššej súťaži v roku 1950 v Žiline.

Počas svojej kariéry odohral za Tatran Prešov 268 ligových stretnutí, ďalších tridsaťjeden má na konte počas vojenčiny v drese ODA Trenčín.

Nielen Panenka prekonal Seppa Maiera

Nebol takým vychýreným kanonierom ako brat Ladislav, na konte má tridsaťjeden gólov, no faktom je, že na ihrisku bol nepísaným dvorným nahrávačom rodinnému kanonierovi.

Avšak, aj „Rudko“ vedel rozvlniť siete za brankármi. Tie najpamätnejšie zavesil na sklonku kariéry do siete slávneho brankára ešte slávnejšieho Bayernu Mníchov.

Tatran Prešov hral európsky Pohár víťazov pohárov. Nuž a žreb mu prisúdil takéhoto atraktívneho súpera, v drese ktorého hrali aj Franz Beckenbauer či Gerd Muller.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Rudolf Pavlovič nebol extra kanonier, ale Bayern šokoval