Liga má poklad. Vyťažení tínedžeri sa predávajú viac ako Česi

Medzi najvyťaženejších mladých hráčov v Európe patrí brankár Adam Jakubech.
Medzi najvyťaženejších mladých hráčov v Európe patrí brankár Adam Jakubech. (Autor: SITA)
Pavol Spál|14. dec 2016 o 21:59

Slováci sa do Európy predávajú lepšie ako Česi. V domácej lige dostáva šancu veľa tínedžerov, v tom patrí súťaž medzi európsku elitu.

BRATISLAVA. V jesennej časti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže chodilo priemerne na jeden zápas 2017 divákov, čo je druhý najnižší priemer v histórii ligy.

Tento rok bol pritom jedným z najúspešnejších v dejinách slovenského futbalu.

Reprezentácia postúpila na majstrovstvách Európy do osemfinále a národný tím do 21 rokov si vybojoval účasť na európskom šampionáte.

Návštevnosť klesla oproti minulej sezóne zhruba o 650 divákov, na čo má vplyv aj rapídny pokles návštevnosti v Trnave, kde veľká časť fanúšikov zápasy bojkotuje.

Po vlaňajšom vzostupe prišiel opäť rapídny pokles záujmu.

Vyššiu priemernú návštevnosť majú všetky susedné krajiny, aj keď treba priznať, že majú vyšší počet obyvateľov: Maďarsko má priemer 2806 divákov na jeden zápas, Rakúsko 6802, Poľsko 8849 i Česko 4565.

Slovenská liga však dominuje nad susedmi v iných kategóriách.

O hráčov je čoraz väčší záujem v zahraničí. Medzinárodné centrum športových štúdií (CIES) nedávno spočítalo, koľko cudzincov hrá v 31 najlepších európskych ligách.

Suverénne vedú Brazílčania, ktorých je v týchto súťažiach 469. Slovensko sa vyšvihlo s 91 hráčmi na štrnáste miesto, z toho deväť hráčov pôsobí v piatich top ligách (Francúzsko, Taliansko, Anglicko, Nemecko, Španielsko).

Česku patrí až 23. miesto s 57 hráčmi.

„Z Fortuna ligy sa stáva ideálna súťaž na štart do veľkého európskeho futbalu. Je to dôkaz dobrej práce s mládežou,“ myslí si športový právnik, analytik a futbalový agent Jozef Tokoš.

Česi pýtajú viac. Prečo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Liga má poklad. Vyťažení tínedžeri sa predávajú viac ako Česi