Na východe pôsobí 26 atletických klubov. Problémom sú štadióny

Dobré meno atletike na východe robí Spišiak Matej Baluch.
Dobré meno atletike na východe robí Spišiak Matej Baluch. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|14. nov 2020 o 00:00

V top desiatke Slovenska by nemal chýbať Matej Baluch.

Koniec dobrý, všetko dobré. Tieto slová platia v súvislosti s hodnotením slovenskej atletiky v tomto roku, i keď kalendár domácich súťaží koronakríza postavila úplne na hlavu.

Termínová listina najvýznamnejších podujatí sa niekoľkokrát menila a ešte šťastie, že aspoň v kategórii dospelých sa podarilo uzavrieť majstrovstvá SR i najvyššiu súťaž družstiev.

Podiel na tom majú aj Košice, konkrétne Slávia TU, ktorá kvalitne zorganizovala dve ligové kolá – druhé v júli a finále v septembri.

V lige Slávia TU i Spišská Nová Ves

Spomedzi 8 účastníkov ligovú súťaž mužov vyhral Stavbár Nitra, Slávia TU Košice obsadila 6. miesto pred Sláviou Spišská Nová Ves.

U žien dominovala Dukla Banská Bystrica, Slávia TU Košice skončila piata.

„Oba kolektívy Slávie TU Košice potvrdili kvalitnú a systematickú prácu v klube. Ja si však vysoko cením aj 7. miesto mladých pretekárov zo Slávie Spišská Nová Ves, ktorým sa pri ich skromnom počte podarilo udržať medzi elitou. Samozrejme, rozhodujúci podiel na tom mal Matej Baluch, ale za zmienku stoja aj výkony ostatných jeho oddielových kolegov, napríklad Lukáša Koperdáka,“ reagovala predsedníčka Východoslovenského atletického zväzu Silvia Hanusová.

„Liga je síce liga, ale v regióne máme 26 atletických klubov a mnohým sa darí aj mimo nej, napríklad Akademiku TU Košice a začína sa prejavovať práca sestier Dany a Jany Veľdákových v Atletike Košice,“ hovorí šéfka kráľovnej športu v regióne.

Uvedomuje si však aj slabiny.

„Pociťujeme nedostatok atletickej infraštruktúry, veď na celom východnom Slovensku máme iba jeden štadión, ktorý znesie prísnejšiu kritiku a vyhovuje medzinárodným normám. Ten patrí Technickej univerzite Košice.“

Bude okolo piateho miesta?

Ešte niekedy v jari sa ani nerátalo s tým, že sa uskutoční tradičná anketa Atlét roka. Teraz je situácia taká, že dostať sa do desiatky najúspešnejších bude poriadna tlačenica.

Odborníci však predpokladajú, že isté miesto by v nej mal mať Matej Baluch zo Spiša.

V minulom roku sa v nej stal Objavom roka, teraz sa ráta s jeho umiestnením okolo 5. miesta.

Mal by sa ocitnúť v spoločnosti Mateja Tótha, Jána Volka, Emmy Zapletalovej a ďalších, ktorí majú v tomto roku za sebou úspešné vystúpenia v Diamantovej lige, prestížnom Svetovom halovom atletickom turné, na Zlatej tretre v Ostrave a ďalších podujatiach.

Posilnená pozícia východu

V tohtoročných tabuľkách šprintérov na 100 metrov sa u nás objavilo presne sto mien. Je však zaujímavé, že v najrýchlejšom kvartete sú až dvaja východniari.

Na čele je Bratislavčan Ján Volko s výkonom 10,25 sek., za ním nasleduje Matej Baluch zo Spišskej Novej Vsi s časom 10,51 sek., štvrtá priečka patrí iba 19-ročnému Tomášovi Matuščákovi (1. atletický klub Humenné) – 10,64 sek.

Baluchovou disciplínou č. 1 je však beh na 110 m prekážok, v ktorej sa stal aj majstrom Slovenska.

Niekoľko rokov v 9-člennom výkonnom výbore Slovenského atletického zväzu (SAZ) mal náš región iba jedného zástupcu – Zorana Kolaroviča z Bardejova.

Teraz k nemu pribudla Silvia Hanusová, ktorú za členku VV SAZ zvolili na nedávnej konferencii SAZ v Banskej Bystrici.

Členom disciplinárnej komisie sa stal Peter Buc a arbitrážnej Branislav Koniar, obaja z Košíc.

V Prešove od nuly

Pri každom hodnotení situácie v atletike na východnom Slovensku musíme konštatovať, že v mnohých tradičných atletických baštách tento šport stagnuje, resp. doslova živorí.

Týka sa to napríklad Bardejova, Svitu, Kežmarku a donedávna i Prešova.

V metropole Šariša však pred časom vznikol klub Atletika šport hrou, ktorý sa zatiaľ špecializuje iba na mládež, ale prácu funkcionárov i trénerov charakterizuje cieľavedomý, systematický a odborný prístup k výchove najmladšej generácie.

Verme, že v najbližších rokoch prinesie výsledky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na východe pôsobí 26 atletických klubov. Problémom sú štadióny