Na trinástom ročníku Prešov Open sa zíde takmer stovka šachistov

Na turnaji Prešov Open 2020 si bude lámať hlavu 90 šachistov.
Na turnaji Prešov Open 2020 si bude lámať hlavu 90 šachistov. (Autor: Viktor Zamborský)
Ján Jacoš|29. júl 2020 o 00:00

Predstavia sa na ňom aj hráči z Poľska, Ukrajiny či Francúzska.

PREŠOV. Od štvrtka 30. júla do nedele 2. augusta sa v metropole Šariša uskutoční trinásty ročník medzinárodného šachového turnaja Prešov Open.

Dejiskom zaujímavých zápolení budú priestory hotela Senátor na Hlavnej ulici v Prešove.

Obľúbené podujatie pripravil klub PŠK Tatran Dason Prešov na čele s Jaroslavom Bánocim a Miroslavom Kováčikom, hlavným rozhodcom.

Chýbať nebude ani majsterka Sedláková

Turnaj má osvedčený formát - hrať sa bude švajčiarskym systémom na sedem kôl, hráč má na partiu deväťdesiat minút. Podujatie je zároveň majstrovstvami Prešovského kraja v šachu jednotlivcov.

Ako nám povedal riaditeľ turnaja Jaroslav Bánoci, hrať by malo deväťdesiat šachistov a šachistiek. Najpočetnejšia zahraničná ekipa príde z Poľska na čele s Damianom Lewtakom s ratingom 2 365 ELO bodov a minuloročným víťazom Ryszardom Kasperekom s ELO 2 202.

Hrať bude aj ukrajinský majster FIDE Sergej Šilov. Zo slovenských šachistov by o najvyššie priečky mali bojovať Ján Smoleň (ELO 2 420) a veľmajster Mikuláš Maník (ELO 2 366) - vlani bol na Prešov Open tretí, medzi šachistkami ženská majsterka FIDE, Prešovčanka Ivana Sedláková.

Sprievodnou akciou bude bleskový šach

Organizátori očakávajú aj účasť Francúza Thea Ciccoliho, ktorého mama je rodáčkou z prešovského regiónu. Šestnásťročný Ciccoli si na prešovskom turnaji zaknihoval už osem účastí a získal na ňom už aj druhé a tretie miesto.
O vynikajúcej kvalite podujatia svedčí aj šestnásť prihlásených hráčov s vyšším ELO ako 2 000, z nich osem má ELO nad 2 100.

Veľkým plusom turnaja je, že na ňom dostávajú príležitosť hrať mladí šachisti. V súboji s kvalitnými slovenskými a zahraničnými šachistami tak získavajú cenné skúsenosti.

Turnaj štartuje úvodným kolom vo štvrtok o desiatej hodine dopoludnia a vyvrcholí v nedeľu o 14. hodine, kedy je na programe vyhodnotenie.

Sprievodnou akciou Prešov Open bude turnaj v bleskovom šachu v piatok 31. júla. Jeho začiatok je stanovený na 19. hodinu.

Keďže stále platí mimoriadna situácia, samozrejme platia zvýšené hygienické opatrenia - pre divákov dezinfekcia rúk, nosenie rúšok a sociálny odstup.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na trinástom ročníku Prešov Open sa zíde takmer stovka šachistov