Na Grand prix Prešova triumfovali Ciškov a Clonanová

(Autor: TASR/Milan Kapusta)
TASR|29. aug 2018 o 21:51

Prvýkrát v histórii bol prešovský velodróm dejiskom pretekov UCI klasifikácie C2.

Grand Prix Prešov: fotogaléria

29.8.2018

PREŠOV. Na Veľkej cene Prešova sa predstavili pretekári z ôsmich krajín doplnení o slovenskú špičku.

Okrem účasti kvalitných pretekárov tešil organizátorov aj prísľub komisárov UCI o pridelení pretekov C1.

"Komisári z UCI nám po rokovaniach prisľúbili, že by sme na budúci rok mohli mať pridelené preteky klasifikácie C1. Nebolo jednoduché dostať sa do kalendára UCI a okrem nevyhnutného lobingu bolo potrebné ukázať aj technické zázemie a potvrdiť, že spĺňame požadované podmienky," prezradil riaditeľ pretekov Branislav Delej, ktorý si uvedomuje, že pre organizáciu pretekov klasifikácie C2 bude potrebné získať viac financií.

Na jedinom funkčnom velodróme na Slovensku sa predstavili pretekári z ôsmich krajín, ktorým konkurovala kompletná slovenská špička.

Bačíková: Štvrté miesto je vždy nešťastné

Z domácich pretekárov získala najlepšie umiestnenie Alžbeta Bačíková, ktorá v disciplíne omnium skončila tesne za medailovými pozíciami.

"Štvrté miesto je vždy nešťastné, ja ho však vnímam aj pozitívne. Pred desiatimi dňami som totiž mala nešťastný pád na akcii v Ľvove, kde som nedokončila preteky a musela som sa po ňom podrobiť rôznym vyšetreniam. Som preto rada, že som vôbec mohla štartovať v Prešove a bojovať o medailové pozície. Aj štvrté miesto je pre mňa celkom pozitívne," uviedla Bačíková.

Po GP Prešova má výborné vyhliadky k účasti vo Svetovom pohári, v ktorom už pôjde o body do olympijskej kvalifikácie.

Presne 15. septembra bude zostavený celosvetový rebríček pretekárov, z ktorých 35 najlepších postúpi do Svetového pohára.

"Moja forma nebola zďaleka ideálna najmä vzhľadom na spomínaný pád. Do želanej formy sa ešte len vraciam. Ešte ma čakajú troje preteky - Prostějov, Litva a Brno a potom sa 15. septembra uzatvorí svetový rebríček, ktorý napovie, či budem v zime jazdiť alebo nie. Moje sústredenie preto smeruje na najbližších 14 dní. Dôležité bude, aby som spomínané preteky absolvovala bez pádu a aby som potvrdila body v UCI, ktoré sú potrebné do olympijskej kvalifikácie," dodala.

Veľká cena Prešova bola v pomerne krátkom čase druhým veľkým podujatím na prešovskom velodróme, ktorý pred dvomi mesiacmi hostil majstrovstvá Slovenska.

Renesancia 29-ročného stánku dráhových cyklistov a záujem cyklistickej mládeže sú jasnými ambíciami prešovského klubu.

"Prioritne nám ide o mládež, Grand Prix Prešova bola skôr výnimkou. Budúci rok chceme spraviť preteky C2 a aj C1, no najmä nám ide o to, aby sme oslovili mládež. Ja mám ambíciu obnoviť renomé Prešova, ktorý bol najsilnejší klub na Slovensku," dodal Delej.

Veľká cena Prešova 2018, výsledky

Omnium:

Muži: 1. Raman Ciškov (Biel.), 2. Krisztian Lovássy (Maď.), 3. Mamyr Staš (Rus.), ... 10. Tomáš Person 59, 11. Štefan Michalička 49, 12. Andrej Strmiska 40, ... 15. Martin Chren 35, 16. Lukáš Kubiš 20, 17. Filip Taragel -13

Ženy: 1. Kristina Clonanová (Aus.) 129 bodov, 2. Olivija Balejsyteová (Lit.) 121, 3. Ina Savenková (Biel.) 116, 4. Alžbeta BAČÍKOVÁ 112, ... 10. Tereza MEDVEĎOVÁ 78, ... 14. Petra MACHALKOVÁ (všetky SR) 48

Madison:

Muži: 1. Vladislav Kulikov, Viktor Manakov (obaja Rus.), 2. Ciškov, Michajl Šemetau (Rus.), 3. Ondřej Vendolský, Nicolas Pietrula (obaja ČR), ... 5. Person, Taragel, 6. Chren, Michalička (SR)

Ženy: 1. Clonanová, Macey Stewartová (obe Aus.), 2. Lucie Hochmann, Kateřina Kohoutková (obe ČR), 3. Savenková, Palina Pivavarová (obe Biel.), 4. Bačíková, Jarmila Macháčová (SR/ČR), 5. Medveďová, Machalková (SR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na Grand prix Prešova triumfovali Ciškov a Clonanová