Súboj legiend bez náboja? Nie som šťastný, vravel Hendry po triumfe

Jimmy White (vľavo) a Stephen Hendry v kvalifikácii na MS v snookri 2021.
Jimmy White (vľavo) a Stephen Hendry v kvalifikácii na MS v snookri 2021. (Autor: wst.tv)
Jerguš Radačovský|6. apr 2021 o 10:20

Legendárny Škót prekonal prvú prekážku na ceste do divadla Crucible.

SHEFFIELD. V deväťdesiatych rokoch boli najväčší rivali, zaradili sa medzi legendy snookru. Žreb kvalifikácie na svetový šampionát sa hneď v úvode postaral o veľký duel.

Päťdesiatdvaročný Škót Stephen Hendry po svojom návrate do Sheffieldu vyzval o šesť rokov staršieho Angličana Jimmyho Whitea.

Hendry sa po deviatich rokoch vrátil na profesionálny okruh. Netají sa tým, že si chce opäť zahrať v divadle Crucible, kde sa uskutočnia hlavné súboje o titul majstra sveta.

V úvode kvalifikácie, ktorá sa hrá v English Institute of Sport, si s Whiteom poradil 6:3 a jeho cieľ je naďalej reálny.

Hendry: Nie som šťastný

Hendry sa vrátil do súťažného diania pred mesiacom na Gibraltar Open, kde však vypadol hneď v úvode. Matthew Selt ho zdolal jasne 4:1.

Škót však ukázal, že s ním treba počítať. Hneď po návrate uhral svoj 776. stobodový nábeh. V tejto štatistike sú pred ním iba štyria hráči.

A triumfu sa nakoniec dočkal hneď v nasledujúcom zápase legiend. Na účasť v Crucible potrebuje ešte tri výhry.

Hendry sa dostal do výrazného vedenia, pričom v dvoch frejmoch predviedol skvelé obraty a súperovi ich uchmatol na poslednú chvíľu. Predviedol sa aj nábehom 66 bodov, vďaka čomu upravil skóre na 5:1. 

VIDEO: Stephen Hendry a jeho obrat v šiestom frejme

White zápas ešte zdramatizoval ziskom dvoch nasledujúcich frejmov, ale Hendry si postup postrážil. Duel však priniesol viacero chýb a nepresností, čo víťaza mrzelo. Prvé tri frejmy trvali vyše 100 minút, na jeden strk sa občas čakalo aj niekoľko minút.

"Nie som šťastný z toho, ako sme obaja hrali. Dúfal som, že budeme hrať dobre a bude to vynikajúci zápas. Ale bolo v ňom veľa napätia," povedal pre World Snooker Tour Hendry, ktorý na šampionáte debutoval v roku 1986 a teraz odohral jubilejný stý zápas na turnaji.

Na rivalitu nezabudli

Rivalita hráčov sa naplno ukázala najmä v deväťdesiatych rokoch, keď proti sebe nastúpili až na štyri duely o titul majstra sveta.

Vo všetkých sa tešil Hendry, ktorý ich má celkovo na konte až sedem. Nikomu inému sa to zatiaľ nepodarilo.

White mal však veľkú smolu. Vo finále sa ocitol až šesťkrát, ale ani raz neuspel. V rebríčku bol najlepšie druhý. Trpel práve pre éru Hendryho, ktorý bol na vrchole nepretržite v rokoch 1990 až 1998.

Škót sa na najvyššiu priečku vrátil ešte v období rokov 2007 až 2008. Nikto nebol svetovou jednotkou dlhšie.

"Snažil som sa relaxovať a vychutnať si túto príležitosť," vravel po obnovení rivality Hendry. "Na výsledku zrejme viac záležalo Jimmymu. Obaja sme mali narážky na naše minulé zápasy," pokračoval Hendry.

Hendry: Zrejme som nikoho nevystrašil

White môže prehrou veľa stratiť. Jeho dvojročná voľná karta pre účasť na okruhu sa končí a doterajšie výsledky mu zrejme nebudú stačiť na jej predĺženie.

O profesionálny status bude musieť zabojovať v rámci kvalifikácie Q School, resp. sa bude spoliehať na to, že dostane od vedenia voľnú kartu. Tú pred sezónou dostal aj Hendry.

Škót v zápase našiel aspoň niekoľko plusov. "Rytmus som našiel iba vtedy, keď som šiel po peknom nábehu do vedenia 5:1. A vyhral som frejm, keď som potreboval snooker. Je to zberateľský kúsok."

V druhom kole kvalifikácie ho čaká 23-ročný Číňan Xu Si, ktorému v rebríčku patrí 82. miesto.

"Nemyslím si, že by som týmto výkonom niekoho vystrašil. Užijem si to a naďalej budem mať nízke očakávania. Ale každý zápas je bonus a pomáha mi. Ktovie, možno uspejem, ale v mojej hre sú slabiny a chcem sa zlepšovať," dodal Hendry.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Súboj legiend bez náboja? Nie som šťastný, vravel Hendry po triumfe