Legendárny Hendry sa vrátil po deviatich rokoch. Hneď uhral stobodový nábeh

Stephen Hendry.
Stephen Hendry. (Autor: wst.tv)
Jerguš Radačovský|3. mar 2021 o 09:10

Chce si opäť zahrať v divadle Crucible.

BRATISLAVA. Fanúšikovia snookru sa konečne dočkali. Legendárny Škót Stephen Hendry sa definitívne vrátil do profesionálneho okruhu.

Predstavil sa na turnaji Gibraltar Open, ktorý sa hrá v anglickom Milton Keynes. Hendry dostal pred touto sezónou voľnú kartu, ktorá mu zaručuje dvojročnú miestenku na okruhu.

S návratom však čakal pomerne dlho. Podarilo sa to až na tretí pokus, keďže z dvoch turnajov sa odhlásil tesne pred ich začiatkom.

Víťazný návrat Hendrymu prekazil 35. hráč sveta Angličan Matthew Selt, ktorý vyhral 4:1. Škót však ukázal, že snooker hrať nezabudol.

Hneď v druhom frejme uhral 107 bodov bez prerušenia a pripísal si 776. stobodový nábeh v kariére. V tejto štatistike sú pred ním iba traja hráči - Ronnie O'Sullivan (1097), John Higgins (833) a Judd Trump (780).

Chce sa dostať do divadla Crucible

"Keď som si v izbe obliekal oblek a chystal som sa zísť dole, bol som nervózny. Počas zápasu som sa už cítil uvoľnene," povedal Hendry pre World Snooker Tour.

Škót sa v roku 2020 predstavil na majstrovstvách sveta veteránov, na ktorých vypadol až v semifinále.

Teraz chce zabojovať o elitný svetový šampionát v divadle Crucible v Sheffielde. Jeho cieľom je postúpiť z náročnej kvalifikácie, v ktorej musí vyhrať minimálne tri duely za sebou.

"Nepokazil som jednoduché strky, čo je dobré. Sú veci, na ktorých treba zapracovať. Nešlo mi potápanie na väčšiu vzdialenosť a niektoré istoty neboli ideálne," hodnotil Hendry.

"Momentálne moja hra nie je dostatočná na to, aby som sa kvalifikoval do Crucible, ale pred mesiacom by som nehral ani v tomto zápase. Neustále sa to zlepšuje. Musím však povedať, že Matt hral bravúrne," dodal.

Nikto nebol dlhšie svetovou jednotkou

Škót je sedemnásobným majstrom sveta, čo je najviac v novodobej histórii snookru. Celkovo ovládol 36 bodovaných turnajov.

Len nedávno ho na vedúcej pozícii v tejto štatistike vystriedal O'Sullivan, ktorý má o jeden triumf viac.

Hendry bol svetovou jednotkou v rokoch 1990 až 1998, na najvyššiu priečku sa ešte vrátil v období rokov 2007 až 2008. Nikto nebol na prvom mieste v rebríčku dlhšie.

Počas úspešnej kariéry dosiahol jedenásť maximálnych nábehov (147 bodov), posledný získal na svojom svetovom šampionáte v roku 2012.

Po následnom vypadnutí vo štvrťfinále ukončil kariéru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Legendárny Hendry sa vrátil po deviatich rokoch. Hneď uhral stobodový nábeh