Bolt v poslednej stovke kariéry prehral, zlato získal Gatlin

Zlatý Justin Gatlin (vľavo) po svojom víťazstve zložil Usainovi Boltovi poklonu.
Zlatý Justin Gatlin (vľavo) po svojom víťazstve zložil Usainovi Boltovi poklonu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. aug 2017 o 22:48

Jamajčan nepridal štvrté svetové zlato zo šprintu na 100 metrov.

MS v atletike 2017:

100 m muži - finále:

1.Justin GatlinUSA9,92 s
2.Christian ColemanUSA9,94 s
3.Usain BoltJamajka9,95 s
4.Yohan BlakeJamajka9,99 s
5.Akani SimbineJAR10,01 s
6.Jimmy VicautFrancúzsko10,08 s
7.Reece PrescodVeľká Británia10,17 s
8.Ping-tchien SuČína10,27 s

LONDÝN. Víťazom behu na 100 metrov , ktorý mal byť jedným z vrcholov 16. MS v atletike, sa stal šokujúco 35-ročný americký veterán Justin Gatlin.

Američan dosiahol vo finále sezónne maximum 9,92 sekundy, zlepšil sa o tri stotiny. Gatlin získal zlato na majstrovstvách sveta po dvanástich rokoch.

Predtým triumfoval v roku 2005 v Helsinkách.

Na druhej priečke skončil ďalší Američan Christian Coleman za 9,94 sekundy. Iba bronz si vybojoval Usain Bolt z Jamajky, ktorý sa v Londýne lúčil so svojou kariérou a finálová stovka bola jeho posledná individuálna v kariére.

Pozrite si, ako vyzeralo finále stovky: fotogaléria

8.8.2017

Gatlin: Bolt je veľká inšpirácia pre mnohých

„V rozbehoch a semifinále som vyladil formu a ostal som v hre až do samého záveru. Urobil som, čo som mal," povedal v prvej reakcii Gatlin.

Prvá vec, čo Usain po finále urobil, bola, že mi zagratuloval a povedal, že si nezaslúžim piskot divákov. On je naozaj veľká inšpirácia pre mnohých.


Justin Gatlin, zlatý medailista

"Tí, čo ma majú radi, mi držali palce v Londýne i doma v USA. Premýšľal som chvíľu, čo by som robil, ak by som vyhral, ale tieto myšlienky som rýchlo zahnal. V minulosti som zažil veľa víťazstiev aj prehier, ale toto víťazstvo bolo výnimočné, lebo sa zrodilo v Boltových posledných pretekoch. Na dráhe sme rivali, ale na rozcvičovacom štadióne pred finále sme veľa žartovali," pokračoval Gatlin.

"Prvá vec, čo Usain po finále urobil, bola, že mi zagratuloval a povedal, že si nezaslúžim piskot divákov. On je naozaj veľká inšpirácia pre mnohých."

Bolt si vo finále vyrovnal sezónne maximum z Diamantovej ligy v Monte Carle 9,95 sekundy. Jamajčan má zo svetových šampionátov bilanciu jedenásť zlatých, dve strieborné a jednu bronzovú medailu.

Okrem bohatej zbierky z majstrovstiev sveta má Usain Bolt aj osem zlatých z olympijských hier. A mohlo ich byť aj viac, nebyť diskvalifikácie jamajskej štafety na 4x 100 metrov v olympijských pretekov v čínskom Pekingu.

Počas sezóny ho pribrzdili zranenia

Bolt v sezóne trpel aj pod vplyvom smrti blízkeho priateľa Germaina Masona a dosť ho zabrzdili opätovné intenzívne bolesti chrbta.

V Londýne sa lúčil s kariérou a nič iné ako zlatú medailu si nepripúšťal. Za jeho najväčšieho súpera sa považoval okrem zaužívaného Gatlina v sezóne najrýchlejší ďalší Američan Christian Coleman.

V závetrí na svoju možnosť čakal Yohan Blake.

Pred dvoma rokmi zdolal Bolt na MS v Pekingu Gatlina o 0,01 sekundy. O slovo sa hlásil i Juhoafričan Simbine s ôsmimi časmi v sezóne pod 10 sekúnd.

Usain Bolt sa lúči ziskom bronzovej medaily.
Usain Bolt sa lúči ziskom bronzovej medaily. (Autor: TASR/AP)

Štart mu nevyšiel v semifinále ani finále

Semifinále s kľúčom 2+2 určilo osem finalistov. Gatlin bežal v prvom z troch a uspokojil sa s druhým miestom s časom 10,09 sekundy za Simbinem (10,05).

V druhom behu vládol s tesnými odstupmi Jamajčan Blake s 10,04, v treťom zo súboja Colemana a Bolta vyšiel víťazne prekvapujúco Coleman s 9,97 pred Boltom (9,98). Jamajčan síce prehral, čo sa mu predtým v jeho slávnej ére na vrcholných meraniach síl nikdy nestalo, no štart mal katastrofálny a navyše úplne vypustil záver. Vo finále sa situácia opakovala, štart mu opäť nevyšiel.

Horšiu štartovú reakciu (0,183 sekundy) ako Bolt mal len posledný v cieli Číňan Ping-tchien Su. Hoci Jamajčan nezvíťazil, po dobehnutí zožal veľký aplauz.

„Vedel som, že mám v hľadisku obrovskú podporu, bolo to úžasné. Veľmi si to vážim. Som však smutný, že som nevyhral a neurobil divákom radosť," priznal.

"Zabil ma štart. Od rozbehov po finále som väčšinou vždy na štarte rýchlejší, no teraz sa to nestalo - a to je dôvod, prečo som prehral," pokračoval.

"Gatlin je výborný pretekár. Ak ho chcete zdolať, musíte odviesť perfektnú prácu. Mne sa to nepodarilo."

Bolt nezískal štvrtý titul na MS v atletike

43

  • behov za sebou vyhral Usain Bolt od 6. júna 2013.
  • Jeho séria sa skončila na MS v Londýne, keď prehral v semifinálovom a následne aj finálovom behu.

Tridsaťročnému Usainovi Boltovi sa nepodarilo získať štvrtý titul majstra sveta na 100 metrov, ostáva na troch ako Američania Carl Lewis a Maurice Greene.

Pre šprintérsku legendu znamenali majstrovstvá sveta ukončenie víťaznej šnúry 43 behov, ktorú ťahal od 6. júna 2013.

Už v semifinále Jamajčan prehral s Colemanom o stotinku (9,97- 9,98) a potom aj vo finále s oboma Američanmi.

Gatlin si od spomínaného šampionátu v roku 2005 v Helsinkách odpykal nielen štvorročný trest za doping, ale bol aj štyrikrát druhý za Boltom na vrcholných podujatiach - na 100 m na MS 2013, MS 2015 aj OH 2016, na 200 m na MS 2015. V Londýne sa stal najstarším víťazom behu na 100 m v histórii MS.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bolt v poslednej stovke kariéry prehral, zlato získal Gatlin