Alpskú kombináciu ovládli Švajčiarky, Shiffrinová opäť senzačne nedokončila

Michelle Gisinová.
Michelle Gisinová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. feb 2022 o 07:40 (aktualizované 17. feb 2022 o 09:27)

Ledecká bola blízko medaily na ZOH 2022 v Pekingu.

Alpské lyžovanie na ZOH 2022 v Pekingu

Ženy - alpská kombinácia:

PEKING. Švajčiarska lyžiarka Michelle Gisinová obhájila zlatú medailu v alpskej kombinácii na ZOH 2022 v Pekingu, striebro získala jej krajanka Wendy Holdenerová (+1,05 s).

Na stupni víťazov sa ku Švajčiarkam postavila bronzová Federica Brignoneová (+1,85 s) z Talianska. Medaila tesne ušla štvrtej Češke Ester Ledeckej (+2,65 s).

Slovensko dnes nemalo zastúpenie, vicemajsterka sveta v tejto disciplíne Petra Vlhová sa po triumfe v slalome vrátila domov a sústredí sa na obhajobu veľkého glóbusu vo Svetovom pohári.

Slalomovú časť senzačne nedokončila Mikaela Shiffrinová, ktorá začala čierny deň pre americké lyžiarky. Z pretekov po nej vypadli aj Keely Cashmanová a Isabella Wrightová.

Topfavoritka Shiffrinová predtým vypadla v slalome i obrovskom slalome, v super-G skončila deviata a v zjazde na 18. priečke, v Pekingu vyšla v individuálnych súťažiach medailovo naprázdno.

Poslednú šancu na olympijskú medailu bude mať v tímovej súťaži, ktorá je na programe v sobotu 19. februára.

Po prvej časti, kombinačnom zjazde, figurovala na čele Rakúšanka Christine Scheyerová s náskokom jedinej stotiny sekundy pred Češkou Ester Ledeckou, priebežne tretia bola ďalšia Rakúšanka Ramone Siebenhoferová (+0,14).

Shiffrinovej patrila piata priečka s mankom iba 0,56 s, čím sa pred slalomovou časťou dostala do pozície jasnej topfavoritky na zisk zlatej medaily. Američanka však v jednej z bránok príliš zatlačila do lyží, vyšla mimo línie a napriek veľkej snahe sa nedokázala vrátiť do trate.

"Necítila som tlak, bola som uvoľnená a oddýchnutá. Mala som plán, sústredila som sa len na dobré lyžovanie a aj tak to zase nevyšlo," povedala 26-ročná lyžiarka pre agentúru AFP.

Švajčiarske spolufavoritky na zisk cenného kovu Gisinová a Holdenerová svoje úlohy splnili a v slalomovej časti sa vyšvihli o jedenásť, resp. deväť priečok.

Obhajkyňa titulu z Pjongčangu 2018 Gisinová zaostávala na dvanástom mieste za líderkou o sekundu, no predviedla suverénne najrýchlejšiu druhú jazdu a triumfovala s obrovským náskokom.

Nedokázala jej konkurovať ani krajanka, bronzová spred štyroch rokov a držiteľka malého glóbusu za disciplínu z rokov 2016 a 2018 Holdenerová.

Brignoneová, ktorá dominovala v hodnotení kombinácie Svetového pohára v rokoch 2019 a 2020, sa posunula z ôsmej priečky po zjazde.

Cenný kov ušiel Ledeckej, nezúročila výhodné postavenie po zjazde, v slalome klesla a s mankom 2,65 sekundy obsadila štvrtú pozíciu.

Scheyerová a Siebenhoferová sa prepadli na šieste a siedme miesto. Štartovalo 26 pretekárok, súťaž dokončilo iba pätnásť.

Gisinovú, ktorá si v Číne predtým vybojovala bronz v super-G, mrzelo, že medzi nimi nebola Shiffrinová.

"Veľmi rada by som s ňou súperila o zlato. Nemyslela som si, že po troch intenzívnych týždňoch v dejisku ZOH bude v mojich silách takáto slalomová jazda. Po zjazde som nemala byť za Mikaelou a Wendy, takže som potrebovala odovzdať maximum. Teší ma, že sa mi to podarilo," povedala 28-ročná Švajčiarka. Na MS má v kombinácii na konte striebro (2017) a bronz (2021).

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Alpskú kombináciu ovládli Švajčiarky, Shiffrinová opäť senzačne nedokončila