Michalovce sa tešili na vrchol sezóny. Bez divákov by to nemalo význam

Michalovskí hokejisti zápasové dresy tak skoro neprepotia. Sezóna sa pre nich predčasne skončila.
Michalovskí hokejisti zápasové dresy tak skoro neprepotia. Sezóna sa pre nich predčasne skončila. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|11. mar 2020 o 16:48

Rozhodnutie o ukončení ligy rešpektujú, zdravie je prvoradé.

MICHALOVCE. Prvýkrát v ére samostatného Slovenska sa naša najvyššia hokejová súťaž nedohrá.

Posledné zápasy súťažného ročníka 2019/20 sa uskutočnili uplynulú nedeľu, ďalšie už nepribudnú.

Rozhodli o tom na zasadnutí vo Zvolene zástupcovia tipsportligových klubov.

K tomuto kroku sa odhodlali z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu, kvôli ktorému ústredný krízový štáb SR v pondelok predbežne na dva týždne zakázal usporiadanie všetkých športových podujatí na území krajiny.

Koniec prišiel v čase, kedy vrcholila nadstavba základnej časti – odohrať bolo treba už iba tri kolá – a kluby ladili formu na play-off.

Predčasný koniec bola prvá možnosť

Miestenku medzi najlepšou osmičkou ešte nemali istú hokejisti Michaloviec, ale boli k nej veľmi blízko.

V skupine o 7. až 12. miesto totiž figurovali na vedúcej pozícii.

Pre „líšky“ bola táto sezóna historicky prvou medzi elitou. A keďže skončila tak, ako skončila, len tak ľahko na ňu nezabudnú.

Veď zatiaľ ani nevedia, na akej pozícii sa v nej umiestnia.

„PRO-HOKEJ o konečnom poradí nerozhoduje, posledné slovo v tomto smere bude mať Ligová rada. Predpokladám, že by sa to malo vyriešiť v najbližších dňoch,“ uviedol športový manažér HK Dukla Ingema Peter Tirpák, ktorý bol spoločne s prezidentom klubu Martinom Burinským na stredajšom rozhodovaní o osude súťaže.

„Berieme to tak, ako to je. Rozhodnutie o ukončení sezóny rešpektujeme a ako každý klub sa s tým musíme popasovať. Je to škoda, hlavne kvôli divákom. Všetci sme sa tešili na záver sezóny.“

Podľa Tirpáka sa za jedným stolom preberalo množstvo variantov, zvažovali sa všetky pre a proti.

Napríklad aj to, že by sa sezóna mohla dohrávať v máji a júni.

„Pri momentálnej situácii však iné možnosti ako ukončiť ročník ani veľmi nepripadali do úvahy. Bavili sme sa však o tom, že aj keby sme nezrušili sezónu, tak po skončení dvojtýždňového zákazu by sa tak či onak ďalší mesiac hralo bez divákov.“

Chudý takéto rozhodnutie očakával

Ešte v stredu predpoludním hráči nováčika absolvovali tréningovú jednotku a následne dostali od trénera voľno až do pondelka.

Kormidelník Miroslav Chudý nám ešte nevedel presne povedať, čo bude ďalej – na túto tému mal debatovať s vedením klubu – no s najväčšou pravdepodobnosťou už žiadny tréning mať nebudú.

„Už v utorok silneli reči o tom, že sezóna sa predčasne skončí, takže ja som to viac-menej aj očakával. Samozrejme, bol by som najradšej, keby liga pokračovala a normálne sa dohrala, ale zdravie všetkých je na prvom mieste. Nemalo význam hrať ďalej, lebo vírus sa stále šíri a robia sa ďalšie a ďalšie opatrenia. Aj keď na Slovensku situácia nie je až taká vážna, urobili správne rozhodnutie, že to ukončili,“ vyjadril sa Chudý.

Na vyvrcholenie sezóny sa tešili aj samotní hráči.

Za kabínu sa vyjadril kapitán Zemplínčanov Marek Kolba.

„Je síce pravda, že postup do play-off sme ešte nemali istý, ale keby zostala tabuľka tak, ako je, nechýbali by sme v ňom. A to by bol pre Michalovce ďalší veľký úspech. Pre dobro spoločnosti a zastavenie šírenia vírusu je však dobré, že sa takto rozhodlo. Nemali s tým problém ani v nadnárodnej EBEL lige či nemeckej DEL lige, kde majú kluby oveľa vyššie rozpočty.“

Popradský rodák sa ďalej vyjadril, že odohrať zvyšné stretnutia sezóny bez účasti divákov by nebolo dobré a nemalo by to význam.

„Po utorkovom súboji českej ligy medzi Olomoucom a Zlínom, ktorý sa hral pred prázdnymi tribúnami, sa hráči aj tréneri vyjadrili, že to bolo niečo strašné. Pre kluby je to aj ekonomická samovražda, pretože tak prichádzajú o nemalé príjmy zo vstupného, s ktorými rátali.“

Tirpák už niečo podobné zažil

Michalovskí hokejisti už raz podobnému problému počas rozbehnutej sezóny čeliť museli.

Bolo to pred necelými desiatimi rokmi, kedy v A-mužstve HK Dukla vypukla epidémia žltačky.

Začiatkom decembra 2010 sa vírusovou hepatitídou typu A nakazilo až 11 michalovských hráčov – Juraj Minčák, Martin Opatovský, Juraj Dancsák, Peter Hurtaj, Ivan Boržík, Anton Lezo, Viktor Štefanech, Ľuboš Fajčák, Erik Kozárik, Peter Dunaj a Radovan Petruňa.

Zemplínsky klub, v tom čase ešte pôsobiaci v druhej najvyššej súťaži, nemohol celý mesiac hrať zápasy.

Päť duelov z decembra bolo odložených na január, pričom všetky resty musel dohnať do záveru základnej časti (24. januára 2011). V priebehu dvadsiatich dní teda „vojaci“ museli absolvovať dvanásť zápasov!

Keďže dve päťky im vypadli, funkcionári klubu horlivo naháňali nových hráčov.

Prišli napríklad Juraj Faith, Tomáš Valečko, Milan Cútt, František Koky či Tomáš Méry, ktorí však v dohrávaných súbojoch podľa predpisov nemali povolené nastúpiť.

A tak oprášili registračky vtedajší asistent trénera Jána Faitha Matej Ševčík či súčasný športový manažér Dukly Peter Tirpák.

„Spomínam si na to veľmi dobre. Vtedy sme hrali zápasy skoro každý deň, čo bolo veľmi náročné. S pribúdajúcimi duelmi to bolo aj na našich výkonoch vidieť, fyzicky sa totiž takáto zápasová dávka zvládnuť nedala,“ skonštatoval Tirpák.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Michalovce sa tešili na vrchol sezóny. Bez divákov by to nemalo význam