Byty, bazén aj vodoliečba. Štadión v Detve vynikal v okolí, ale traja ľudia putovali do väzenia

Titanilla Bőd|15. dec 2020 o 07:30

Futbalisti Detvy hrajú momentálne vo štvrtej lige, no miestny štadión sa pýši tribúnou, akú nemá mnoho klubov ani vo vyššej súťaži.

Foto: Andrej Návojský

„Bavia ma architektonické riešenia tribún, úchvatná je v tomto smere futuristická chátrajúca tribúna v Detve,“ hovoril o nej v rozhovore pre Futbalnet Andrej Návojský, ktorý fotografuje ihriská naprieč Slovenskom.

Dizajn tribúny pripomína futbalové stánky v Južnej Amerike, tvorcov vraj inšpirovali štadióny na MS v Čile.

O detvianskom štadióne a o histórii futbalu sme našli niekoľko zaujímavostí v rozsiahlej monografii Pozoruhodný príbeh detvianskeho futbalu a hokeja, ktorej zostavovateľom bol Ján Golian.

Nadštandardné vybavenie

Nový štadión odovzdali do užívania v roku 1970. „Treba zdôrazniť, že okrem na tú dobu nadštandardných priestorov pre hráčov boli súčasťou dvojposchodovej budovy aj priestory pre činnosť TJ ZŤS Detva, veľká zasadačka, ordinácia lekára, vodoliečba, bazén, masážna miestnosť na úrovni, akú v tom čase nemali ani niektoré prvoligové kluby, byt správcu a druhé poschodie slúžilo pre ubytovanie hráčov. Hracia plocha vynikala v širokom ďalekom okolí skvelou kvalitou trávnika,“ píše sa v kapitole venovanej zlatému veku detvianskeho futbalu.

Tamojší futbalový klub v tom období bojoval o postup do druhej celoštátnej ligy.

Dlhoročný správca detvianskeho štadióna Jozef Ďurica
Dlhoročný správca detvianskeho štadióna Jozef Ďurica (Zdroj: Archív futbalového oddielu)

Preukázaná korupcia

Názory na nový štadión sa však rozchádzali. Podľa niektorých bola stavba pre malé mesto príliš megalomanská, namiesto štadióna sa dala postaviť krytá plaváreň. Navyše pôvodné plány rátali aj s umelým osvetlením.

„Radosť z otvorenia nového stánku mala aj svoju tienistú stránku. Bolo ňou v tom čase hospodárskou kriminálkou rozbehnuté vyšetrenie machinácií a neskôr aj preukázaná rozsiahla korupcia pri výstavbe. Výsledkom vyšetrovania a súdneho procesu boli tri tresty v rozsahu 6 až 12 rokov nepodmienečne a trauma, ktorá ostala v mysliach mnohých ľudí,“ píše sa v knihe.

Trúbky a trumpety

V rozsiahlej publikácii však nájdeme aj zaujímavé anekdoty, ktoré približujú to, ako sa pred niekoľkými desaťročiami fandilo. Dôležitým zdrojom pri zostavovaní textu bola kronika futbalového oddielu, vďaka ktorej sa zachovala napríklad aj historka o stretnutí Detva – Handlová zo sezóny 1962/63.

„Na zápas prišlo asi 20 mladistvých fanúšikov z Handlovej, doniesli si so sebou aj rôzne hudobné nástroje ako trúbky, trumpety ba aj hasičské trúby. Počas zápasu robili neznesiteľnú atmosféru s týmito nástrojmi. Cez viaceré upozorňovania rozhlasom neprestali rušiť športovú atmosféru a priebeh zápasu. Odvážni fanúšikovia z Detvy cez polčas im tieto nástroje vytrhli z rúk a dokrivili ich tak, že sa na nich vôbec nedalo trúbiť. Druhý počas prebehol v kľude,“ znie doslovná citácia z kroniky, doplnená aj ilustráciou.

Detvianskym fanúšikom sa nepáčila hra na trúbke
Detvianskym fanúšikom sa nepáčila hra na trúbke (Zdroj: Kronika futbalového oddielu)

Možno aj vaše futbalové ihrisko je niečím výnimočné.

Dajte nám o ňom vedieť!

Tipy na výnimočné futbalové ihriská alebo ich fotografie posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Byty, bazén aj vodoliečba. Štadión v Detve vynikal v okolí, ale traja ľudia putovali do väzenia