Tešia sa na Škrtela, radia sa s hokejistami. Prečo budú Košice hrávať v piatok?

Prvý zápas v Košickej futbalovej aréne.
Prvý zápas v Košickej futbalovej aréne. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)
Daniel Dedina|13. feb 2022 o 18:15

Svetlice mali fanúšikovia povolené, vraví prezident FC Košice.

Štadión, na ktorom má po jeho kompletnej dostavbe hrávať slovenská futbalová reprezentácia, má za sebou prvý zápasový test. Aj keď zatiaľ len prípravného charakteru.

Úvodný súťažný duel v Košickej futbalovej aréne príde na rad už čoskoro. O pár dní na to sa na ňom predstaví zvučný súper - Spartak Trnava.

„Môže to byť prvá zaťažkávajúca skúška. Privítať jedno z najambicióznejších mužstiev Fortuna ligy je krásne. Nehovoriac o tom, že tam pôsobí legenda slovenského futbalu Martin Škrtel,“ hovorí prezident FC Košice DUŠAN TRNKA.

Ako hodnotíte historicky prvý zápas v Košickej futbalovej aréne?

Sme veľmi spokojní s tým, ako to celé prebehlo. Povedal by som, že až nad očakávanie. Trávnik vydržal, atmosféra na tribúnach i v útrobách štadióna bola vynikajúca. Hráči prvýkrát pocítili, ako to vyzerá počas zápasu.

Čaká nás ešte posledný prípravný zápas proti poľskému Rzeszówu a potom už pôjdeme naostro. Technické zázemie bude ešte vedenie KFA dolaďovať a my budeme súčinní. Verím, že sa všetko podarí zvládnuť.

Čo je ešte potrebné vyladiť?

Potrebujeme dotiahnuť do konca záležitostí ohľadom bezpečnosti, ozvučenia či svetelnú tabuľu. To znamená veci, ktoré v zápase proti Trebišovu ešte chýbali.

Košičania v úvodnom zápase v KFA hostili Trebišov. Vyhrali 2:0.
Košičania v úvodnom zápase v KFA hostili Trebišov. Vyhrali 2:0. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)

Ten si vyslúžil označenie testovací. Zdôraznili ste, že nejde o oficiálne otvorenie štadióna.

Áno, presne tak. Chceli sme zistiť, ako to vyzerá počas plnej prevádzky. Trávnik vydržal a všetko je nastavené, takže v piatok 25. februára o 18.00 hod. sa všetci tešíme na úvodný zápas druhej ligy.

Duel proti Trebišovu sa hral bez prítomnosti divákov, ale nechýbali na ňom členovia fanklubu. Dokonca na tribúne predviedli pyrotechnickú šou.

Mali to odkonzultované s nami. K zapáleniu svetlíc došlo kvôli nášmu marketingu. Je to možno z našej strany rebelstvo, ale v tomto prípade to bolo povolené.

Štadión má v súčasnosti len dve tribúny. Termín jeho kompletného dobudovania sa po vypísaní nového verejného obstarávania predĺži. Ako to vnímate?

Pozitívnou informáciou je schválenie finančných prostriedkov na dostavbu štadióna. Škoda, že sa musí kvôli nedodržaniu cien robiť nové obstarávanie. Podľa mojich informácií sa to posúva o niekoľko mesiacov. Avšak to, že sa tribúny dostavajú, je takmer jasné.

Štadión sme za bránami opticky uzavreli sieťami a billboardmi. Už prvý zápas ukázal, že je to veľmi dôležité, aby mali hráči pocit uzavretosti štadióna. Myslím si, že aj z pohľadu divákov to vyzerá celkom slušne. 

Domáce zápasy v jarnej časti druhej ligy budete hrávať v piatok. Prečo?

Rozhodli sme sa odlíšiť od iných mužstiev druhej ligy. Počas najbližšieho polroka si vyskúšame piatkové termíny. Potom to zhodnotíme a rozhodneme sa, či v tom budeme pokračovať alebo sa vrátime k sobote. Sú k tomu rôzne pripomienky, pozitívne aj negatívne. Je to päťdesiat na päťdesiat.

Uvidíme, koľko ľudí bude chodiť na naše zápasy a ako bude na nich celková atmosféra vyzerať. Aréna je nová, tak chceme skúsiť tiež niečo nové. Tento krok sme konzultovali aj s hokejistami. Rozprával som s vedením klubu, aby sa nám čo najmenej zápasov prekrývalo a ľudia nemali dilemu, kam majú ísť.

Priestor za bránami uzavreli siete a billboardy.
Priestor za bránami uzavreli siete a billboardy. (Autor: facebook FC Košice)

Ako hodnotíte výkon mužstva v úvodnom zápase na novom štadióne?

Poviem pravdu, nebol podľa môjho gusta. Treba byť objektívny. Napriek tomu som si zápas užil. Atmosféra pod umelým osvetlením je fascinujúca.

Klub sa netají najvyššími ambíciami, ale východiskovú pozíciu pred jarnou časťou nemáte najlepšiu. Veríte ešte v postup?

Po štvrtom jarnom kole budeme múdrejší. Ak sa v tom čase ešte bude dať hovoriť o postupe, tak verím, že motyka môže na konci vystreliť. Podbrezová i Banská Bystrica sa posilnili a predovšetkým, majú pred nami osembodový náskok. Túto stratu bude veľmi náročné dotiahnuť.

Robíme všetko pre to, aby sme sa na jar pokúsili zvrátiť tento stav, ktorý sme na jeseň pokazili. Verím, že nám pomôžu aj fanúšikovia.

Po úvodnom druholigovom zápase proti Rohožníku príde 1. marca na rad osemfinále Slovnaft Cupu. Košice v ňom vyzvú Trnavu.

Trnava je odveký rival Košíc, a tak to zostane navždy. Môže to byť prvá zaťažkávajúca skúška pre štadión. Privítať na ňom jedno z najambicióznejších mužstiev Fortuna ligy je krásne.

Nehovoriac o tom, že tam pôsobí legenda slovenského futbalu Martin Škrtel. Ak bude hrať, pôjde o veľké lákadlo i zadosťučinenie pre všetkých Košičanov.

To sú hlavné atribúty tohto pohárového zápasu. Samozrejme, radi by sme Trnave vrátili štvrťfinálovú prehru na penalty spred troch rokov. Futbal je predsa o víťazstvách.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
17
13
1
3
39:14
40
V
R
V
V
V
2
*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica
17
12
4
1
36:12
40
V
V
R
R
V
3
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
17
11
3
3
23:8
36
R
V
P
P
V
4
KFC KomárnoKFC KomárnoKFC Komárno
17
11
4
2
32:15
37
R
V
V
R
V
5
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
17
10
2
5
39:20
32
V
V
V
V
P
6
Futbalový klub HumennéFutbalový klub HumennéFutbalový klub Humenné
17
10
4
3
19:12
34
P
P
V
R
V
7
FC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 Šamorín
17
8
1
8
31:29
25
P
V
V
V
P
8
FC PetržalkaFC PetržalkaFC Petržalka
17
8
4
5
33:18
28
V
R
P
V
P
9
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
17
6
4
7
32:30
22
R
V
P
V
P
10
SLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOV
17
6
4
7
14:24
22
R
R
V
P
V
11
FK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad Váhom
17
4
3
10
24:32
15
P
P
P
V
P
12
MŠK PúchovMŠK PúchovMŠK Púchov
17
2
4
11
18:28
10
P
P
P
P
R
13
FC RohožníkFC RohožníkFC Rohožník
17
5
3
9
18:32
18
P
R
P
V
P
14
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
17
3
2
12
12:36
11
V
P
P
P
P
15
Partizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠK
17
2
5
10
13:26
11
V
P
P
P
P
16
MŠK NámestovoMŠK NámestovoMŠK Námestovo
17
0
2
15
10:57
2
P
R
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tešia sa na Škrtela, radia sa s hokejistami. Prečo budú Košice hrávať v piatok?