Košice idú do Fribourgu so smelým cieľom postúpiť

V domácom zápase Košice s Fribourgom remizovali.
V domácom zápase Košice s Fribourgom remizovali. (Autor: TASR/Roman Hanc)
TASR|10. okt 2016 o 14:39

Hokejistov HC Košice čaká v utorok odvetný zápas 16-finále Ligy majstrov.

KOŠICE. Hokejisti HC Košice nastúpia v utorok od 19.45 h na ľade švajčiarskeho tímu Fribourg-Gottéron na odvetný zápas 16-finále Ligy majstrov.

V prvom stretnutí sa na košickom ľade zrodila remíza 1:1 a tento výsledok dáva obom tímom rovnaké šance na postup.

Košičania sa chcú vo Švajčiarsku prezentovať zodpovednou hrou a radi by vybojovali historický postup medzi 16 najlepších tímov Európy.

Víťaz zápasu postúpi

"Oceliari" nechýbali ani v jednom z troch ročníkov Ligy majstrov. V sezóne 2014/2015 sa ich púť skončila už v základnej skupine, ale o rok neskôr už z nej postúpili. Stopku im vlani vystavil švédsky klub Skelleftea AIK, ktorý sa neskôr dostal až do finále.

Košičania sa vo Švajčiarsku pokúsia vylepšiť svoj najlepší výsledok v prestížnej súťaži.

Po nerozhodnom skóre prvého zápasu je postupová matematika jednoduchá - do ďalšej fázy postúpi víťaz zápasu vo Fribourgu.

"Každý z nás chce postúpiť. Chceme tam uhrať výsledok, ktorý nám zaručí postup. Musíme hrať zodpovedne vzadu, bojovať a nepustiť domácich do tlaku. Bude dôležité byť zodpovedný v našom pásme a využiť príležitosti, ktoré budeme mať," uviedol najskúsenejší útočník HC Košice Peter Bartoš.

Víťaz tohto zápasu sa v osemfinále stretne s lepším z dvojice Djurgarden - KalPa Kuopio (prvý zápas 0:2).

Hokejová Liga majstrov Košice - Fribourg: fotogaléria

10.10.2016

Doma dlho viedli

Košičania v prvom zápase viedli po góle kapitána Ladislava Nagya 1:0. Dlho to vyzeralo, že sa im aj zásluhou výborného výkonu brankára Miroslava Kopřivu podarí udržať tesné vedenie.

Tlak Fribourgu však vyvrcholil v záverečnej desaťminútovke a český útočník Roman Červenka v 55. minúte vyrovnal na 1:1.

V odvetnom zápase bude výhoda domáceho ľadu v prospech Švajčiarov, ale bez šance nie sú ani Košičania.

"Keď sme boli aktívni, tak mali problém vo svojej tretine. V útoku máme veľkú silu a keď to naši útočníci roztočili v ich pásme, tak ich obrancovia nevedeli, kam skočiť. Myslím si, že to bude vyrovnaný zápas a verím, že s dobrou koncovkou pre nás. V domácom zápase sme aj sami sebe dokázali, že s nimi vieme odohrať vyrovnanú partiu. Ideme sa tam pobiť o postup. Vieme však, že doma budú ešte silnejší než boli u nás. Nezostáva nám nič iné, iba zabojovať a spraviť všetko pre postup," poznamenal obranca Jiří Vašíček.

Ligový zápas si preložili

Košičania sa na odvetný súboj dôkladne pripravili. Zápas 11. kola Tipsport Ligy proti Banskej Bystrici si preložili, aby mali dostatok času na prípravu a regeneráciu.

Podobný postup sa nedávno osvedčil hráčom Vítkovíc, ktorý si odložili stretnutie domácej ligy s Plzňou a následne zdolali v Lige majstrov Nitru 7:0.

"Je to dvojsečná zbraň. Na jednej strane sme mohli byť v zápasovom tempe, ale na druhej sa mohol niekto zraniť a určite by sme cítili aj únavu. Myslím si, že tento krok budeme môcť zhodnotiť až po zápase vo Fribourgu. Všetky švajčiarske tímy ukázali v Lige majstrov silu ich hokeja a domácej ligy. Je iba dobre, že sme ukázali, že sa s nimi dá hrať. My musíme hrať na hrane našich možností. Snáď to vyjde," zaželal si Vašíček.

Straty a nálezy

V porovnaní s prvým vzájomným duelom sa do košickej obrany vráti Ivan Jankovič, ktorý už odohral aj piatkový zápas v Poprade.

Na ľad sa už vracia aj ďalší zadák Lukáš Matejka, ale s ním ešte tréneri zrejme nebudú počítať, rovnako ako s útočníkom Gabrielom Spilarom, ktorý nedohral prvý zápas s Fribourgom.

Stratu v ofenzíve však hlási aj švajčiarsky tím, ktorý cez víkend opustil 31-ročný útočník Antti Pihlström.

Fínsky reprezentant sa po 10-zápasovom pôsobení vo Fribourgu vracia do KHL, kde bude obliekať dres Jokeritu Helsinki.

Veľké ofenzívne nebezpečenstvo však bude hroziť od ďalších útočníkov zvučných mien. Jedným z nich je už spomínaný Červenka.

Skúseného českého reprezentanta bolo v prvom zápase vidieť, okrem gólu sa prezentoval aj šikovným samostatným únikom i ďalšími šancami.

"Treba byť v pozore, pretože je to hráč, ktorý sa vie dostať do šancí a z ničoho nič ide sám na bránku. Chvíľu ho možno nevidno, ale potom sa odrazu ocitne v šanci. Keď bude na ľade, budeme si na neho musieť dať pozor," upozornil Peter Bartoš.

Obranca Vašíček bol Červenkovým spoluhráčom v Slavii Praha a šikovnému útočníkovi sa možno pripomenie.

"Už sme sa podpichovali aj v Košiciach a potom nám dal gól. Preto to asi nechám tak a niečo si možno povieme radšej až po zápase," poznamenal s úsmevom dôrazný obranca.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košice idú do Fribourgu so smelým cieľom postúpiť