Majiteľ Tatrana Prešov: Ak máte aspoň 700-tisíc, klub vám rád odovzdám

Daniel Dedina|18. dec 2020 o 16:00

Blíži sa likvidácia najstaršieho futbalového klubu na Slovensku?

Foto: Prešov počas éry Miroslava Remetu hrával v prvej i druhej lige. Teraz je až v tretej a klubu hrozí likvidácia. (Zdroj: TASR)

Treťoligový futbal sa od polovice októbra nehrá. To však zďaleka nie je jediný problém v 1. FC Tatran Prešov.

Hráčom najstaršieho slovenského klubu s bohatou minulosťou došla trpezlivosť a v snahe domôcť sa svojich peňazí kontaktovali Úniu futbalových profesionálov.

Podľa portálu sport.sk podali spoločne výzvu na uhradenie siedmich výplat. Celkový dlh klubu voči hráčom za toto obdobie má predstavovať 58-tisíc eur.

Tatranu podľa spomínaného portálu, odvolávajúceho sa na právneho poradcu ÚFP, plynie od 15. decembra desaťdňová lehota na uhradenie všetkých záväzkov. Ak sa tak nestane, hráči majú právo jednostranne ukončiť zmluvy a hľadať si nový klub.

„Ak mi preukážete - tak ako som to chcel od mesta - že viete aspoň rok živiť Tatran a máte na účte aspoň 700-tisíc eur, akceptujem vašu prvú ponuku a s radosťou vám to odovzdám,“ vyhlásil majiteľ 1. FC Tatran Prešov MIROSLAV REMETA, keď sme sa s ním spojili.

„Už ma to nebaví. Klamete o hráčoch, ktorí sú podvodníci!“

Aké je vaše stanovisko k situácii ohľadom nevyplatených miezd?

Hráči, ktorí neakceptujú to, že nechodia do práce, dostali odo mňa seriózny návrh. Majú profesionálne zmluvy, ktoré v tretej lige vôbec nemusia mať, a v nich napísané, že majú odohrať majstrovské zápasy a trénovať. Zápasy sa teraz nehrajú, to viete dobre.

Ale v auguste i septembri sa hrali. Tieto mesiace majú vyplatené?

Majú vyplatené tie, za ktoré som sa s nimi vedel dohodnúť. Určite to nie je (nevyplatená suma, pozn. red.) sedem mesiacov. Moju odpoveď poznajú. Majú právo dostať kompletne zaplatené výplaty, aj keď majú veľa pokút. Naši hráči nemajú dovolené sa vyjadrovať v médiách bez súhlasu klubu.

Porušujú tým kódex klubu a v takom prípade nemajú právo na vyplatenie pohyblivej čiastky. Naopak, môžu dostať sankciu a verte, že ju aj všetci dostanú. Smeruje to k tomu ako v Žiline. Keď sa nedohodneme, bude sa to vyčísľovať presne podľa zákona. My si uplatníme všetko, oni si uplatnia všetko.

Aký návrh hráči od vás dostali?

Jasný. Dostali návrh dohody, ktorá pokrývala všetky vysporiadania do konca roka. Aj za obdobie individuálnych stavov, ktoré my nevieme odkontrolovať. Ako máme trénovať v tomto núdzovom stave? Nie sme prvá ani druhá liga. Môžeme urobiť jedine dohodu s hráčmi. Za obdobie, keď netrénovali, im bola navrhnutá čiastka paušálne 30 percent. Keď len trénovali 50 percent, a keď hrali zápasy 100 percent. Takúto dohodu odmietli, a tým pádom neviem s nimi uzavrieť výplaty.

Dostanú ich vôbec?

Keď budú ochotní dohodu uzavrieť, dostanú vyplatené všetko, čo podľa mňa majú mať. Náš záujem je, aby hráči ostali, ale ak chcete počuť môj názor, momentálne si myslím, že keď pôjdeme do sporu, klub už nič nevyplatí. Protinároky klubu za nevrátené veci a podobne sú asi v rovnakej čiastke.

Takže nesúhlasíte s tvrdením, že nemajú vyplatené peniaze aj za mesiace, kedy bežala súťaž?

Ešte raz. Nemajú vyplatené s tým, že je to čiastka vo výške sankcií, ak sa nedohodneme teraz. Zaplatili sme im za júl a oznámili, že ak im máme vyplatiť ďalšie čiastky, musíme urovnať platnosť zmlúv. Tie absolútne nepočítali s koronou. Zápasy sa nehrajú, trénovať sa dá čiastočne alebo vôbec. V takomto prípade musíme uzavrieť dodatok k zmluvám. Hráči odmietajú ten, ktorý im navrhujem.

Kvôli čomu?

Problém je v tom, že v čase keď sa vôbec nedá trénovať z dôvodu nariadenia štátu, odmietajú, aby im klub refundoval 30 percent. Chcú päťdesiat, ale odkiaľ ich mám dávať a prečo? Dá vám niekto 50 percent, keď sedíte doma? Nech si to idú pýtať od štátu. Neplatia si ´sociálku´, ale to nie je môj problém. Ten je na hráčoch a nie na nás.

Desaťdňová lehota podľa ÚFP plynie. Vypršať má 25. decembra.

Nech plynie. Čo vybavili v Žiline? A teraz vybavia to isté. Naši právnici im v lehote odpovedia.

V prípade jednostranného ukončenia zmlúv by ste sa s hráčmi súdili?

Samozrejme.

A-mužstvo stále nemá naplánovanú zimnú prípravu.

Ani ju nebude mať. Pred sezónou som povedal, že ju nezačnem bez záväzku mesta, že prevezme podiel v klube (mesto Prešov momentálne v 1. FC Tatran, a.s. vlastní 8,69 percenta akcií, pozn. red.). Prešlo pol roka a nezačal ani audit. Pritom je tam len niekoľko položiek - výplaty hráčov a pár autobusov. V stredu nám napísali nejaký list, ktorý je scestný. To je ale na ktorú sezónu? Tu treba platiť všetko teraz. Informoval som poslancov, že keď nedôjde k dohode, ďalšia sezóna nezačne. A na to, aby som odišiel z futbalu, ma nemusíte prosiť.

V januári mužstvo prípravu ani nezačne?

Pokiaľ sa nenaplní dohoda s mestom, nebude žiadna príprava. Takisto keď nebude dohoda s hráčmi. A som zvedavý, kam pôjdu.

V takom prípade by mužstvo ani nenastúpilo do jarnej časti tretej ligy?

Samozrejme že nie, a čo si myslíte? Firma pôjde do likvidácie. Som jej štatutárom a mestu som oznámil, že nebudem ťahať firmu, ktorá nemá na to, aby sa prevádzkovala. Ja som zodpovedný človek. Viem, čo musím zo zákona zaplatiť, aby som nebol postihovaný, ale nebudem to ďalej ťahať. V júli som sa zase nechal oklamať a už to viac neurobím.

Nakoľko reálna je likvidácia firmy?

Táto možnosť je najpravdepodobnejšia. Načo sa tu všetci hráte? Čo sa tvárite prekvapene? Veď táto možnosť existuje, odkedy som oznámil mestu, že nemám nikoho iného. Ponúkal som im to za jedno euro. Ak nemajú záujem, Tatran vstúpi do likvidácie. Bodka.

Už teraz v zime?

Pozrite sa, pred pol rokom sa mal partner (mesto Prešov, pozn. red.) zaviazať, že bude financovať Tatran. Ja nikoho iného nepoznám a nebudem to dávať niekomu, kto to financovať nevie. Firma pôjde v súlade so zákonom do likvidácie. Či to urobím ako pán Antošík v Žiline, či futbal bude alebo nebude, to všetko nechám na právnikoch. Mám toho dosť a úplne iné starosti.

Hovoríte, že záujemca sa má preukázať sumou 700-tisíc eur. Prečo takou?

Ja si za Tatran nepýtam žiadne peniaze. Chcem vidieť záujemcu, ktorý bude schopný financovať nový rozpočet. Teraz je zhruba milión eur ročne, z toho 200 až 300-tisíc nám chodí zo Slovenského futbalového zväzu a podobne. Minimálne 700 až 800-tisíc je potrebných doplatiť. A keď má prísť záujemca, musí ich dať do klubu. Nie pre mňa. Pre futbalistov.

Skončili by ste v takom prípade v klube úplne?

Áno. Aj mestu som povedal, že mojou prioritou je odísť. Pokiaľ do klubu vstúpi a bude chcieť aby som mu pomohol, tak ešte istý čas ostanem. Lebo nechcem zlikvidovať futbal. Ale ak o to nikto iný nemá záujem, tak ma to už netrápi.


Jediný, ktorý zaslal ponuku, audit odmietol

S otázkou prečo stále v klube nebol vykonaný audit sme sa obrátili na prešovskú radnicu. Jej stanovisko prinášame v plnom znení.

„Pre Mesto Prešov naďalej zostáva prioritou podpora mládežníckeho futbalu a mládežníckej zložky 1. FC Tatran. Mestské zastupiteľstvo v júni 2020 schválilo dotáciu pre mládežnícku zložku klubu 1. FC Tatran na rok 2020 vo výške 26 466 eur. Schválené finančné prostriedky boli v plnej výške zaslané na účet klubu.

Zámer mesta Prešov odkúpiť podiel v 1. FC Tatran, a.s. preto naďalej trvá. Radnica postupuje podľa platného uznesenia mestského zastupiteľstva, v zmysle ktorého je potrebný právny a ekonomický audit spoločnosti, pred odkúpením podielu. Ďalšie rokovania s pánom Remetom však môžeme uskutočniť až po vykonaní auditu.

V prieskume trhu boli oslovené tri subjekty. Iba jeden z nich zaslal indikatívnu cenovú ponuku, avšak po osobnom stretnutí odmietol vykonanie auditu. Po rokovaní so zástupcami poslaneckých klubov, Mesto Prešov poverilo začiatkom decembra 2020 vykonaním hĺbkového právneho auditu advokátsku kanceláriu Sýkora-advokátska kancelária, s.r.o. a vykonaním ekonomického auditu spoločnosť Sýkora advisory s.r.o.

Celková cena auditu by nemala presiahnuť sumu 30-tisíc eur bez DPH s termínom realizácie do dvoch mesiacov odo dňa účinnosti zmluvy.

Model spolupráce bude závisieť od výsledkov auditu. Budeme však preferovať taký model, ktorý bude čo najvýhodnejší pre Mesto Prešov a pre fungovanie mládežníckych klubov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Majiteľ Tatrana Prešov: Ak máte aspoň 700-tisíc, klub vám rád odovzdám