Jurko: Ťažko povedať, či sa naše lyžovanie vzmáha

Slovenské družstvo vzbudilo pozornosť. Málokto čakal, že získa na MS striebro.
Slovenské družstvo vzbudilo pozornosť. Málokto čakal, že získa na MS striebro. (Autor: tasr)
Daniel Dedina|18. feb 2017 o 00:00

Medaila je pre Slovensko skvelá správa, hovorí bývalý špičkový lyžiar.

POPRAD. „Medaila je pre Slovensko skvelá správa,“ hovorí bývalý špičkový československý lyžiar, Popradčan Peter Jurko.

Piaty muž v kombinácii na olympiáde v Calgary 1988, víťaz slalomovej časti Európskeho pohára 1988/89 a držiteľ piatich zlatých univerziádnych medailí ale zdôrazňuje: „Tunajšiemu lyžovaniu chýbajú podmienky, financie i širšia špička.“

Slovensko sa v týchto dňoch premenilo na lyžiarsku krajinu. Azda ešte žiaden svetový šampionát v alpskom lyžovaní nebol tak pod drobnohľadom širokej verejnosti ako ten súčasný v švajčiarskom St. Moritzi.

Eufóriu pod Tatrami vyvolal najmä zisk striebornej medaily, o ktorú sa v utorok v tímovej súťaži postaralo zmiešané kvarteto v zložení Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová a východniari Matej Falat a Andreas Žampa.

Slováci počas svojej spanilej jazdy vyradili skutočné lyžiarske veľmoci, Nemecko, Taliansko i Švajčiarsko. Až vo finále bolo nad ich sily Francúzsko. O víťazovi rozhodol až súčet časov jednotlivých jázd, Francúzi predstihli Slovákov o osem stotín sekundy.

„Je to skvelá správa pre lyžovanie na Slovensku,“ povedal v rozhovore pre Korzár Peter Jurko, bývalý vynikajúci československý protagonista tohto športu.

MS vo švajčiarskom St. Moritzi: fotogaléria

17.2.2017

Velez-Zuzulová i Vlhová majú na medailu

Historický a stále čerstvý míľnik slovenského lyžovania nemal Jurko z dôvodu pracovných povinností možnosť sledovať v priamom prenose.

Prvotnú informáciu zachytil v rádiu, večer si to potom vychutnal aj v televízii. Rovnako bol na tom i včera počas obrovského slalomu mužov.

Dnešný slalom žien, na ktorý sa s veľkým očakávaním budú upierať zraky všetkých slovenských priaznivcov, keďže v ňom máme v osobách Velez-Zuzulovej a Vlhovej dve výrazné ašpirantky na pódiové umiestnenia, si už pravdepodobne nenechá ujsť.

„Ak nepôjdem niekam lyžovať, tak to budem samozrejme pozerať. Veľmi im držím prsty, k úspešnému výsledku bude potrebný i kúštik šťastia. V kútiku duše verím, že minimálne v jednom prípade z toho bude medaila.“

Dva cenné kovy z jedného šampionátu by bol výsledok, o ktorom sa pred svetovým šampionátom nesnívalo ani tým najväčším optimistom.

„Tak to by už bolo asi nad plán,“ zasmial sa Jurko. „Netreba skákať vysoko. Pravdou ale je, že obe dievčatá majú reálne na to, aby medaily získali. Slovenský národ by určite bral, ak by to vyšlo aspoň v jednom prípade.“

Jedna lastovička leto nerobí

Vďaka alpským lyžiarom v uplynulých rokoch na Slovensku výrazne vzrástol záujem verejnosti o tento šport. Peter Jurko ale priznáva, že na otázku, či sa slovenské lyžovanie vzmáha, neexistuje jednoznačná odpoveď.

„Ťažko povedať, či to tak je alebo nie je. Veronika Velez-Zuzulová si dlhodobo drží vysoký štandard, ale väčšinu kariéry už má za sebou. V minulosti sme dosahovali úspešné výsledky najmä v mladších ročníkoch, dnes to tak veľmi nie je. Áno, je tu Petra Vlhová, ale to je skôr ojedinelý výkrik.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jurko: Ťažko povedať, či sa naše lyžovanie vzmáha