Ihnačák by návrat Slovana uvítal. Všade naplnil štadióny, vraví

Jaroslav Kmiť sa raduje z gólu v sieti Slovana v sezóne 2008/2009.
Jaroslav Kmiť sa raduje z gólu v sieti Slovana v sezóne 2008/2009. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|28. máj 2019 o 20:36

Haščák s Kmiťom dali svoje prvé góly v kariére rivalovi z Bratislavy.

KOŠICE. Jedno z najpamätnejších hokejových derby na Slovensku medzi HC Košice a Slovanom Bratislava bude zrejme opäť realitou.

Po návrate Slovana z KHL do extraligy by sa mohla znova oživiť dávna rivalita medzi východom a západom.

Bratislavský klub priznal, že na nadnárodnú súťaž už nemá dostatok financií a chce sa vrátiť späť do najvyššej slovenskej ligy.

Bývalí i súčasní košickí hráči svorne tvrdia, že Slovan by mohol zvýšiť záujem o ligu a znova naplniť tribúny.

Zápasy so Slovanom boli vždy vypäté

Trojnásobný extraligový majster v košickom drese Jaroslav Kmiť, v súčasnosti tréner prípraviek HC, vníma návrat Slovana do extraligy pozitívne.

„Podľa mňa by to bol prínos pre extraligu. Slovan je značka a zápasy s ním boli stále vypäté. Priťahoval plné tribúny či už v Košiciach alebo aj v iných mestách,“ povedal Kmiť, ktorý návrat bratislavského tímu do najvyššej slovenskej súťaže očakával.

„Je to predsa len veľká finančná záťaž pre klub hrať v súťaži, ako je KHL. Nie je to určite vôbec jednoduché ťahať s takýmto rozpočtom niekoľko rokov. Som rád, že sa vrátia do ligy, jej úroveň by to malo len zvýšiť.“

Obzvlášť derby medzi Košicami a Slovanom malo v minulosti obrovský náboj pre hráčov aj pre fanúšikov.

„My sme sa na tie zápasy stále tešili, pretože sme vedeli, že od prvej do poslednej minúty to bude vypäté. Vždy sa išlo na sto percent a aj pre divákov to bolo vždy veľké lákadlo,“ uviedol Kmiť.

Vo formácii so Šechným a Ihnačákom

Na Slovan má košický rodák veľmi príjemné spomienky.

Hneď vo svojej prvej sezóne vyhrali Košice titul, keď vo finále porazili práve Slovan.

„Bol som vtedy ešte mladý chlapec a poraziť Slovan bolo niečo nádherné. Potom nás síce porážali, keď sa v Košiciach budoval káder, ale neskôr sa karta obrátila a začali sme porážať my ich. Najviac mi v pamäti utkvela finálová séria zo sezóny 2007/08, keď sme vyrovnali z 0:3 na 3:3, ale v rozhodujúcom zápase sme prehrali v Bratislave. Bola to veľká škoda.“

Okrem prvého titulu sa Kmiťovi spája so Slovanom aj vôbec prvý gól, ktorý strelil medzi mužmi.

„Pamätám si na to veľmi dobre. Dostal som sa v poslednej tretine zápasu do formácie k Rišovi Šechnému a Mirovi Ihnačákovi. Keď sa mi podarilo dať ten gól, bol to pre mňa výnimočný okamih.“

Poraziť ich bolo stále príjemné

Podobnú skúsenosť má aj súčasný útočník HC Košice Marcel Haščák.

„Ja som vôbec prvý gól v extralige dal proti Slovanu. V bráne bol vtedy Rybár a nahrával mi Miro Turan, viac si nepamätám,“ pousmial sa Haščák, ktorý sa na návrat Slovana do extraligy teší.

„Pre mňa bolo vždy najväčšie derby medzi Košicami a Slovanom. Som za to veľmi rád, pre divákov to bude tiež veľké plus a prídu si určite na svoje. Pre nás hráčov bolo vždy príjemné poraziť Slovan, takže uvidíme, aké to bude teraz. Nebudú to mať jednoduché, stavať káder na konci mája.“

Na poslednú sezónu Slovana v extralige nemá rodák z Popradu najlepšie spomienky.

„Vo finále sme vtedy s Košicami prehrali proti Slovanu siedmy zápas na domácom ľade. Nebolo to nič príjemné, ale verím, že teraz sa nám proti nim bude dariť.“

Spomína na finálový gól do prázdnej bránky

Návrat Slovana do extraligy vníma pozitívne aj bývalý hráč a tréner oceliarov Miroslav Ihnačák.

„Bude to prínos pre slovenský hokej a najmä pre extraligu. Bude to motivácia pre ostatné slovenské kluby. Všade, kde Slovan prišiel, naplnil štadióny a verím, že to bude pokračovať. Za tých pár rokov sme si oddýchli od Slovana a teraz nastane nová výzva,“ povedal Ihnačák.

Najkrajšia spomienka v súvislosti so Slovanom sa košickému odchovancovi viaže so sezónou 1998/99.

„Vyhrali sme vtedy doma majstrovský titul. Spomínam si, že som dával gól do prázdnej brány na 3:0 a boli to krásne chvíle. So Slovanom boli vždy veľmi dobré zápasy a myslím si, že budú aj teraz,“ skonštatoval Ihnačák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ihnačák by návrat Slovana uvítal. Všade naplnil štadióny, vraví