Kanaďanky zdolali olympijské víťazky, ďalší tím hral s respirátormi

Radosť hokejistiek Kanady - Brianne Jennerová (vľavo) a Marie-Philip Poulinová.
Radosť hokejistiek Kanady - Brianne Jennerová (vľavo) a Marie-Philip Poulinová. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. feb 2022 o 12:55 (aktualizované 8. feb 2022 o 16:58)

Druhú prehru na šampionáte utrpeli Češky.

PEKING. Kanadské hokejistky zvíťazili aj vo štvrtom vystúpení na olympijskom turnaji v Pekingu. V utorňajšom zápase zdolali rivalky z USA 4:2 a vyhrali A-skupinu s plným počtom bodov a skóre 33:5.

Kanaďanky narazia vo štvrťfinále na Švédky, ktoré uchmatli poslednú postupovú miestenku v B-skupine vďaka víťazstvu 3:1 nad Dánkami.

V tabuľke skončili so 6 bodmi na treťom mieste. Dánky obsadili piatu priečku a do play off sa neprebojovali, rovnako ako štvrté Číňanky, ktoré tiež končia už po skupinovej fáze.

Marie-Philip Poulinová sa teší z gólu na olympijských hrách v Pekingu.
Marie-Philip Poulinová sa teší z gólu na olympijských hrách v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

V druhom dueli "áčka" Fínky rozdrvili hráčky Ruského olympijského výboru (ROC) 5:0 a do štvrťfinále idú z tretieho miesta tabuľky. Fínky sa rozhodli nastúpiť s respirátormi na tvári. Napodobnili tak Kanaďanky, ktoré v predošlom zápase proti Ruskám takisto mali pod prilbami masky ako ochranu pred prípadnou nákazou koronavírusom.

Kanaďanky v pondelok odmietli nastúpiť, pretože Rusky pred duelom nedodali negatívne výsledky testov na koronavírus. Tie prišli až v priebehu stretnutia a ruské hráčky odohrali poslednú tretinu bez prekrytia dýchacích ciest.

"Fínsko nás informovalo, že reprezentantky budú hrať dnes s maskami. Je to rozhodnutie tímu. Nie je zakázané, aby družstvá nosili masky, ak sa tak rozhodnú," cituje agentúra TASS zo stanoviska Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Fínske hokejistky s respirátormi na ZOH v Pekingu 2022.
Fínske hokejistky s respirátormi na ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR/AP)

Víťazkami B-skupiny sa stali Japonky, ktoré zdolali Češky 3:2 po nájazdoch. Tie síce dokázali v riadnom hracom čase dvakrát vyrovnať, v predĺžení troch na tri však nevyužili dobrú šancu a duel dospel do nájazdov.

V nich sa z desiatich hráčok presadila len Hanae Kubová a rozhodla o výhre Japonska. Češky skončili v tabuľke druhé a vo štvrťfinále sa stretnú s USA.

Na podujatí účinkuje desať družstiev v dvoch skupinách. Zo silnejšieho "áčka" postúpilo do štvrťfinále všetkých päť tímov, z B-skupiny išli ďalej prvé tri družstvá.

Hokej na ZOH 2022 v Pekingu - ženy:


Tabuľky

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Kanaďanky zdolali olympijské víťazky, ďalší tím hral s respirátormi