Ledecká to dokázala. Pre Česko získala v Pekingu prvé zlato

Ester Ledecká na ZOH 2022 v Pekingu.
Ester Ledecká na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|8. feb 2022 o 08:42 (aktualizované 8. feb 2022 o 10:08)

Ledecká získala na olympiáde už svoju tretiu zlatú medailu.

Snoubording na ZOH v Pekingu 2022

Ženy - paralelný obrovský slalom:

1.

Ester Ledecká

Česko

2.

Daniela Ulbingová

Rakúsko

3.

Gloria Kotniková

Slovinsko

4.

Michelle Dekkerová

Holandsko

PEKING. Česká reprezentantka Ester Ledecká získala svoje tretie olympijské zlato. Na ZOH v Pekingu 2022 triumfovala v snoubordingu v disciplíne paralelný obrovský slalom.

Dvadsaťšesťročná rodáčka z Prahy mala už na konte dve zlaté medaily zo ZOH 2018 v Pjongčangu, keď uspela práve v paralelnom obrovskom slalome a nečakane aj v zjazdovom lyžovaní v super-G.

Ledecká v utorkovom veľkom finále zdolala Rakúšanku Danielu Ulbingovú a zopakovala triumf spred štyroch rokov z kórejského Pjongčangu. Bronz si v Genting Snow Parku v Čang-ťia-kchou vyjazdila Slovinka Gloria Kotniková.

Ledecká bola suverénna

Ledecká sa v Pjongčangu stala prvou ženou, ktorá na jedných zimných olympijských hrách získala zlato v dvoch rozličných športových odvetviach.

O štyri roky neskôr v Číne sa úlohy favoritky v točivej snoubordovej disciplíne zhostila na jednotku a odštartovala hry najlepším možným spôsobom. Išla ako dobre namazaný stroj, jej výkon neovplyvnila ani dlhá súťažná prestávka.

Premožiteľku nenašla už v kvalifikácii a následne ani v osemfinále, štvrťfinále a semifinále, keď jej súperky svoje jazdy nedokončili.

Čaká ju super-G, zjazd aj kombinácia

Vo finále si Ledecká opäť vybrala červenú dráhu a odštartovala lepšie ako súperka. Ulbingová po zaváhaní v hornej časti trate nabrala stratu 0,51 sekundy a napokon, rovnako ako jej predchodkyne, neprišla do cieľa.

"Myslím si, že ešte je na čom pracovať. Ale celkovo to hodnotím, že som mala vyrovnané jazdy a išla som si svoje. Bavilo ma to, jazdili sme na krásnom kopci a celý deň bol nádherný. Ďakujem celému tímu, všetci odviedli fantastickú prácu.

Pozdravujem domov maminku, ktorá môže za to, že tu dnes stojím. Mám veľkú radosť, ale ešte som hlavou v pretekoch a neuvedomujem si, že som sa práve stala trojnásobnou olympijskou šampiónkou," povedala pre ČT Sport.

Ester Ledecká sa teraz preorientuje zo snoubordingu na alpské lyžovanie, v ktorom ju čakajú štarty v super-G, zjazde a alpskej kombinácii.

"Na trón pre vládkyňu jednej dosky má najväčší nárok. Jej čínska misia sa však zďaleka nekončí, iba sa presunie na lyže. V piatok vyrazí za obhajobou titulu v super G," napísal portál iDnes.cz.

Ester Ledecká (v popredí) na ZOH 2022 v Pekingu.
Ester Ledecká (v popredí) na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

Rakúšan skompletizoval medailovú zbierku

Krátko po zisku zlatej olympijskej medaily Ledeckej sa z najcennejšieho kovu predsa len tešili aj v Rakúsku. Kým Daniela Ulbingová svoje veľké finále nezvládla, medzi mužmi triumfoval jej krajan Benjamin Karl. 

V súboji o zlato zdolal Slovinca Tima Mastnaka, bronz si vybojoval Vic Wild vo farbách Ruského olympijského výboru (ROC). Ten v malom finále zvíťazil nad Talianom Rolandom Fischnallerom.

Tridsaťšesťročný veterán Karl skompletizoval olympijskú medailovú zbierku. Vo Vancouveri 2010 získal v paralelnom "obráku" striebro, o štyri roky neskôr v Soči skončil tretí v paralelnom slalome. 

Pozrite si výsledky paralelného obrovského slalomu mužov a žien:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Snoubording»Ledecká to dokázala. Pre Česko získala v Pekingu prvé zlato