Mayer obhájil zlato v super-G. Ako prvý lyžiar triumfoval na troch ZOH za sebou

Matthias Mayer získal zlato na ZOH 2022 v Pekingu.
Matthias Mayer získal zlato na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. feb 2022 o 05:52 (aktualizované 8. feb 2022 o 06:58)

Rozhodli len štyri stotiny.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Muži - super-G:

PEKING. Rakúsky lyžiar Matthias Mayer obhájil zlatú olympijskú medailu v super-G.

V utorňajšej súťaži na ZOH 2022 v Pekingu predstihol o 4 stotiny sekundy Američana Ryana Cochrana-Siegleho, tretie miesto obsadil Nór Aleksander Aamodt Kilde s odstupom 0,42 s.

Slovensko nemalo v pretekoch zastúpenie.

Prekonal Sailera či Maiera

Tridsaťjedenročný Mayer sa stal už trojnásobným olympijským šampiónom a prvým alpským lyžiarom v histórii, ktorý triumfoval na troch ZOH za sebou.

V superobrovskom slalome obhájil titul z Pjongčangu 2018, v Soči 2014 sa radoval v zjazde.

V súčte s bronzom z pondelňajšieho zjazdu je najúspešnejší alpský lyžiar z Rakúska pod piatimi kruhmi.

S bilanciou 3-0-1 prekonal krajanov Toniho Sailera (3-0-0) či Hermanna Maiera (2-1-1).

Ocitol sa v exkluzívnej spoločnosti, dosiaľ na troch rôznych ZOH zvíťazili iba Talianka Deborah Compagnoniová (super-G - 1992, obrovský slalom - 1994 a 1998) a Nór Kjetil André Aamodt (super-G 1992, 2002, 2006, kombinácia - 2002).

"Musím povedať, že to boli úžasné preteky. Veľa som riskoval a zároveň som sa cítil uvoľnene. Vedel som, že to môže vyjsť, ale jedine perfektnou jazdou. Na konci som už išiel totálne na hrane, na bránky som išiel priamo. Táto miera rizika bola rozhodujúca," povedal Rakúšan pre agentúru APA.

Musel sa odrážať na druhý pokus

Na trati "Skala" sa lyžiari pustili hneď zo štartu do strmého "padáka", absolvovali aj zradnú kompresiu a kĺzavý záver. Mayer s číslom 13 sa v štartovej búdke pošmykol a musel sa odrážať na druhý pokus.

Na poslednom medzičase zaostával o 23 stotín za Kildem, no do záverečného úseku si priviezol rýchlosť a výrazne prekonal dovtedajšieho lídra.

Vzápäť išiel Cochran-Siegle a dramatický súboj vyznel tesne v prospech Mayera.

Víťaz zjazdu Beat Feuz zo Švajčiarska minul bránku a preteky nedokončil rovnako ako jeho krajan a vedúci muž celkového poradia Svetového pohára Marco Odermatt.

Pôvodne sa mal v super-G predstaviť aj slovenský reprezentant Andreas Žampa, ale po neskoršom prílete do Číny sa zameral na obrovský slalom.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Mayer obhájil zlato v super-G. Ako prvý lyžiar triumfoval na troch ZOH za sebou