Kalmár vyzdvihol Žilinčana, Balaj má favorita v Kráľovskom Chlmci

Zsolt Kalmár a Filip Balaj.
Zsolt Kalmár a Filip Balaj. (Autor: facebook/DAC 1904, FC ViOn (Jozef Bedej))

Najlepší kanonieri Fortuna ligy komentujú anketu Gól roka.

Ešte do 22. januára môžete hlasovať v ankete Futbalnet.sk o Gól roka 2020. Hitparádu desiatich najkrajších zásahov v amatérskych súťažiach si pozreli aj najlepší strelci Fortuna ligy Zsolt Kalmár a Filip Balaj.

V jesennej časti obaja strelili po 11 gólov.

Zaujali ich štandardky

Stredopoliar Dunajskej Stredy Zsolt Kalmár sledoval nominované góly spolu so spoluhráčom Mátéom Vidom.

„Nečakali sme, že to budú také krásne zásahy. Bol som prekvapený, tie góly padli z veľkých vzdialeností. Boli to nádherné strely, umné riešenia,“ chválil strelcov z nižších súťaží maďarský reprezentant.

Z desiatky najkrajších gólov padlo až šesť zo štandardnej situácie. Práve tie najviac zaujali oboch fortunaligových kanonierov.

„Ešte keď som hral za Nitru v kategórii U19, tak som dal v jednej sezóne štyri góly z priamych kopov. Keď som teraz videl tieto zásahy, tak mi to pripomenulo tieto časy,“ reagoval 23-ročný útočník ViOn-u Zlaté Moravce Filip Balaj.

„Každý má svoje tajomstvo. Ja aspoň raz týždenne ostanem po tréningu na ihrisku a nacvičujem si priame kopy. Za polhodinku stihnem vystreliť aj stokrát,“ prezradil Kalmár, ktorý je špecialistom na priame kopy.

„Som si istý, že aj títo strelci trénujú priame kopy, veď vo viacerých prípadoch lopta letela perfektne,“ dodal.

Zsolt Kalmár z DAC je špecialistom na priame kopy.
Zsolt Kalmár z DAC je špecialistom na priame kopy. (Autor: TASR)

Svoje hlasy by poslali viacerým

Po otázke, ktorý gól sa im najviac páčil, sa obaja na chvíľu odmlčali. Nebolo ľahké vybrať si z desiatky.

„Ťažko vybrať len jeden. Každý je niečím zaujímavý, krásny a každý nominovaný je v súťaži o Gól roka úplným právom.

Mne osobne sa asi najviac páčil autor číslo šesť, Attila Kaško z Kráľovského Chlmca, ktorý dostal loptu z autového vhadzovania, šikovne sa vyhol dvom súperom a krížnou strelou prekonal brankára. Klobúk dole,“ uznal zakončovateľ Zlatomoravčanov Balaj.

Svojho favorita si nechcel vybrať ani Kalmár, uznal však, že ho obzvlášť zaujal gól žilinského mladíka Timoteja Jambora, ktorý padol hneď po rozohrávke.

„Tam nešlo len o to, technicky trafiť loptu, ale aj pohotovo si všimnúť, že brankár stojí vonku,“ vyzdvihol strelcovo umenie v súčasnosti najlepší hráč Fortuna ligy.

„Všetkých amatérskych futbalistov chcem povzbudiť, aby sa naďalej venovali tomu, čo ich baví. Tvrdá práca určite prinesie svoje ovocie. Niektorí z nich sa možno dostanú aj do najvyššej súťaže,“ myslí si Kalmár.

Dedinský futbal im nie je cudzí

Prostredie dedinského futbalu nie je neznáme ani pre kanonierov najvyššej súťaže. Kalmár pochádza z obce Győrság pri Győri. Dedina má 1500 obyvateľov a jej futbalový tím hrá v šiestej lige. Aj dnes za nich nastupuje na pravej strany obrany Kalmárovo dvojča János. Zsolt ako tínedžer tiež odohral niekoľko prípravných stretnutí v ich drese.

„Ich zápasy sú zvyčajne v nedeľu, takže vždy keď môžem, idem sa pozrieť. Ako fanúšik nie som ten typ, čo by vykrikoval na rozhodcu, ale keď má niekto nejakú vtipnú poznámku na jeho adresu, schuti sa zasmejem,“ uviedol Zsolt Kalmár. Na ihrisku pritom často komunikuje s arbitrami, ako kapitán má to aj v náplni práce.

„Dedinský futbal je úplne iný, ale aj na tejto úrovni sú výborné, napínavé zápasy. Je to svojské prostredie. Na ihrisku v Győrságu som doma, tam som vyrastal, vždy sa stretnem s kamarátmi, zvrtne sa reč aj na reprezentáciu a DAC. Cítim sa tam veľmi dobre,“ podčiarkol Kalmár.

Na jeho slová nadviazal aj Filip Balaj, ktorý svoje prvé futbalové kroky robil v obci Nová Ves nad Žitavou, dvanásť kilometrov vzdialenej od Zlatých Moraviec.

„Nechcem ani hovoriť, v čom sú také zápasy iné, ale skôr, v čom sú rovnaké. Či hráte prvú alebo siedmu ligu, hráte futbal s rovnakou radosťou a vášňou. A to je, myslím si, to najdôležitejšie,“ poznamenal Balaj. Ani on nevynecháva ako divák zápasy nižších súťaží.

„Vždy, keď som mal možnosť, pravidelne som chodieval podporovať svojich kamarátov. Pokladal som to za dôležité, pretože viem, čo to znamenalo pre mňa, keď ma prišli podporiť na štadión,“ dodal.

Balaj dodnes býva v obci, kde spravil prvé futbalové kroky. Ligu hráva o pár kilometrov ďalej v Zlatých Moravciach.
Balaj dodnes býva v obci, kde spravil prvé futbalové kroky. Ligu hráva o pár kilometrov ďalej v Zlatých Moravciach. (Autor: facebook/FC ViOn, Jozef Bedej)

Vracajú sa k svojim koreňom

„Keďže som v Novej Vsi hral iba ako žiak a v mladom veku som odišiel do Nitry, nepamätám si už na nejaké konkrétne zápasy či góly v tomto drese. Na niektoré spomienky a futbalové začiatky sa však nedá zabudnúť.

Keďže v Novej Vsi stále bývam, často sa vraciam na ich ihrisko. Či už si zahrám futbal s otcom alebo starými pánmi, prípadne sa len prejdem okolo ihriska, vždy si v mysli na všetko s úsmevom zaspomínam,“ prezradil Balaj.

Kalmár sa netají tým, že by si ku koncu kariéry opäť rád obliekol dres svojej rodnej dediny.

„Keď raz skončím profesionálnu kariéru, určite budem chcieť naďalej hrať futbal na nižšej úrovni. Győrság by bol pre mňa ideálny, mohli by sme útočiť na titul,“ poznamenal kapitán DAC.

Ak by ho vraj oslovila nejaká obec z okolia Dunajskej Stredy, nemala by šancu.

„Na dedinskej úrovni existuje pre mňa jediné mužstvo, a to je Győrság. Iné ponuky by som nezvažoval,“ zasmial sa na záver Kalmár.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kalmár vyzdvihol Žilinčana, Balaj má favorita v Kráľovskom Chlmci