Jeho gól Slovanu zdobí futbalovú pamätnicu. Zomrel Dušan Papiak

Dušan Papiak (v súboji proti Slovanu Bratislava) bol postrachom súperových obrán.
Dušan Papiak (v súboji proti Slovanu Bratislava) bol postrachom súperových obrán. (Autor: archív V.C.)
Vladimír Cepko|16. mar 2022 o 20:00

Na futbal nezanevrel ani po skončení aktívnej kariéry.

MEDZILABORCE. Tesne pre polnocou 10. marca 2022 dotĺklo srdce v hrudi Dušana Papiaka. Športovec a bojovník na pohľadanie podľahol vo veku nedožitých 62 rokov v poslednom nerovnom boji ťažkej chorobe. 

Dušan Papiak sa zapísal do povedomia širokej futbalovej verejnosti a histórie humenského futbalu v osemdesiatych rokov. 

S futbalom začínal v Medzilaborciach

Futbalovú kariéru rozbiehal v drese Spartaka Vihorlat Medzilaborce, v spoločnosti Kováča, Gajdoša, Kulíka či Suška. Bol súčasťou kolektívu usilujúceho o postup do divízie v ročníku 1978/79. 

Po tom, čo mu prišiel povolávací rozkaz, kopačky a futbal išli na dva roky bokom. 

Po návrate do Spartaka sa rýchlo vrátil do zabehaných futbalových koľají. Vďaka talentu, tréningovému úsiliu a zanieteniu pre futbal jeho výkony rástli.

Dušan Papiak počas aktívnej hráčskej kariéry.
Dušan Papiak počas aktívnej hráčskej kariéry. (Autor: archív V.C.)

V roku 1982 putoval do Tesly Stropkov, ktorej pomáhal pri postupe do I. SNFL v sezóne 1982/83. Spolu s Prusákom a Špakom vytvorili úderné útočné futbalové trio rozkladajúce obranné rady súperov. 

V roku 1984 si futbalovo polepšil prestupom do Chemlonu Humenné. 

Mal parametre ligového hráča

V humenských farbách strávil päť vydarených sezón v rámci I. SNFL. Vhodne zapadol medzi legendy humenského futbalu Romana, Szczygieľa, Čiraka, Kopeja či Balaščíka. 

Stal sa oporou mužstva i obľúbencom publika a odohral 105 majstrovských zápasov v drese Chemlonu.

Futbalové kvality Papiaka výstižne ocenil vtedajší tréner Emil Bezdeda slovami: „Výkony Dušana Papiaka mali vždy parametre ligového hráča“. 

Na ihrisku nevypustil ani jeden súboj, bol náročný na svojich spoluhráčov, ale predovšetkým na seba. Nemal rád intrigy, vedel vyjadriť svoj názor, nezištne pomôcť spoluhráčom a neznášal nespravodlivosť a neférovosť zo strany rozhodcu či súpera. Tieto vlastnosti charakterizovali aj jeho osobný život.

Dušanova fotografia zachytávajúca moment pred vsietením víťazného gólu do siete Slovana Bratislava v roku 1988 zdobí obálku pamätnice humenského futbalu nazvanú Chemlon do toho! od autora Ivana Pajtáša.

Úspešný podnikateľ i funkcionár

Po ukončení aktívnej športovej činnosti sa Papiak úspešne etabloval v podnikateľskej sfére. 

V zlomových rokoch 1989 a 1990 ukončil ako 30-ročný aktívnu činnosť profesionálneho futbalistu a rozbehol podnikateľské aktivity. Založil dobre fungujúcu firmu a vytvoril pracovné miesta v okolí Medzilaboriec. 

Na futbal, ktorý miloval, nedokázal zanevrieť. Materský klub Spartak Medzilaborce mu nikdy nebol ľahostajný. Nielen futbalovo, ale aj sponzorsky mu nejaký čas pomáhal. 

V Krásnom Brode, kde sa usadil s rodinou, pomohol rozbehnúť znovu futbalový život. Neraz priamo na trávniku. Krátky čas si obliekal aj dres FC Borov. 

Aktívne pôsobil ako člen správnej rady FC Chemlon Humenné v čase futbalového boomu v meste, ktorý vyvrcholil ziskom Slovenského pohára a vstupom na pohárovú európsku scénu.

Futbal bol jeho srdcovkou.
Futbal bol jeho srdcovkou. (Autor: archív V.C.)

Mnohé svoje aktivity posúval aj charitatívnym smerom. Nezabudol na bývalého spoluhráča a kamaráta Miroslava Labuna pri jeho benefičných stretnutiach, podával pomocnú ruku pri organizovaní futbalových ankiet organizovaných týždenníkom Podvihorlatské noviny.

Život mu preťala zákerná choroba

Dušan Papiak vychoval spolu s manželkou Janou dvoch synov Dušana a Denisa a veľmi sa tešil zo svojich štyroch vnúčat. Po ukončení aktívnej činnosti rád zašiel do spoločnosti bývalých spoluhráčov z Medzilaboriec, Stropkova či Humenného.

Ešte pred rokom spriadal plány osláv futbalovej storočnice pod Kamjanou. Nechcel žiť životom unudeného dôchodcu.

Žiaľ, pred necelým rokom vstúpila do jeho života zákerná choroba. Jej priebeh bol agresívny a veľmi rýchly.

Štrnásteho marca 2022 sa s Dušanom Papiakom rozlúčilo na cintoríne v Krásnom Brode okrem najbližšej rodiny aj množstvo bývalých spoluhráčov, kamarátov a známych. S veľkým smútkom vzdali úctu a posledné zbohom skvelému človeku na jeho poslednej ceste.

Dušan, odpočívaj v pokoji!

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Jeho gól Slovanu zdobí futbalovú pamätnicu. Zomrel Dušan Papiak