Prvý zápas pre bitku nedohrali. Klub z východu Slovenska oslávi storočnicu

TJ Magura Zborov.
TJ Magura Zborov. (Autor: archív - PC)
Peter Cingel|21. júl 2024 o 07:30

Súčasťou osláv v Zborove bude bohatý program.

Michal Lukáč (33) začínal s futbalom vo vtedajšom BŠK Bardejov (dnes Partizán). Prešiel si mládežníckymi kategóriami a následne sa vracia domov do Zborova.

Napriek tomu, že pracuje v zahraničí sa aktívne zapája do zborovského futbalového života. Na ihrisku i mimo neho.

Zborovčania si onedlho (3.8.) pripomenú sté výročie vzniku organizovaného futbalu v obci. Zborov je súčasťou okresu Bardejov. Má 3 623 obyvateľov.

Prvá písomná zmienka je z roku 1355. Uvádza sa v nej aj hrad Makovica. Ale vráťme sa späť k futbalu.

Lukáčovi, ktorý nosí v zápasoch TJ Magura na rukáve kapitánsku pásku, sme položili niekoľko otázok.

Ako v Zborove s futbalom začínali?

Po Bardejove to bol práve Zborov, kde ako v prvej a pritom najväčšej obci okresu sa začalo premýšľať o športovom živote. V roku 1924 miestni študenti a príslušník četníctva Blaho založili prvú futbalovú jedenástku.

Prvé ihrisko bolo na školskom dvore pri Rákocziho kaštieli, neskôr sa presunulo na Podhradie pri rómskej osade a potom na Stebníček.

Prvý oficiálny futbalový zápas miestneho charakteru sa konal v roku 1927 medzi miestnou jedenástkou a tímom zborovských Židov „Makkabi“.

Zápas sa vyvíjal priaznivo pre „domácich“, ale pre bitku medzi hráčmi sa napokon nedohral. O činnosti klubu „Makkabi“, ktorý mal staršiu tradíciu, sa nezachovali žiadne informácie. V roku 1930 - 1931 sa ihrisko presunulo na obecné pozemky pri židovskom cintoríne. Vedúcim mužstva bol učiteľ Chlubno a prvý zápas na novom ihrisku odohrali proti Juventusu Prešov.

Aká je súčasnosť „storočného“ zborovského futbalu?

Som členom futbalového klubu TJ Magura Zborov, kde futbal vedieme my, stredná generácia futbalistov a staráme sa o celý chod mužstva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prvý zápas pre bitku nedohrali. Klub z východu Slovenska oslávi storočnicu