O tretiu ligu sa na západe strhol boj. Rovinka odmietla postup, kto ju nahradí?

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia (Autor: Tímea Bazsó)
Michal Šášky|28. jún 2023 o 13:00

O poslednú miestenku sa bijú dva kluby.

BRATISLAVA. Tretie najvyššie futbalové súťaže na západe a na východe vyzerajú po uplynutí termínu na podanie prihlášok ako konferencie zámorskej hokejovej NHL na začiatku milénia. Na jednej a aj na druhej strane je pätnásť tímov.

Problém je len ten, že nehrajú proti sebe. Ide o dve samostatné súťaže a tak sa posledný účastník do párneho počtu ešte hľadá na obidvoch stranách. 

Mimoriadne zvláštna situácia nastala najmä v skupine západniarov.

Nepomer hnevá aj kluby

Do III. ligy Západ totiž spadli oba vypadávajúce kluby druhej ligy - Rača a Dubnica, no zároveň majú právo postúpiť do nej aj víťazi troch zo štyroch štvrtých líg - Rovinka (BFZ), Lehota pod Vtáčnikom (ZsFZ) a Zvolen (SsFZ).

Na druhej strane, jediným právoplatným nováčikom III. ligy Východ je víťaz štvrtej ligy VsFZ (Stará Ľubovňa).

Ako nastáva tento nepomer?

Futbalisti Inter Bratislava.
Futbalisti Inter Bratislava. (Autor: facebook/Inter Bratislava)

Do III. ligy Západ totiž automaticky patria všetky kluby pod pôsobnosťou BFZ (Bratislavský futbalový zväz) a ZsFZ (Západoslovenský futbalový zväz), do III. ligy Východ zase len kluby pod VsFZ (Východoslovenský futbalový zväz).

Kluby zo Stredoslovenského futbalového zväzu (SsFZ) sa zaraďujú do skupín západ a východ rozdielne podľa oblastných futbalový zväzov (ObFZ). 

Na západ patria ObFZ Čadca, Žilina, Martin, Banská Bystrica, Zvolen a Krupina a Veľký Krtíš, čo je v súčasnosti väčšina klubov štvrtej ligy SsFZ.

Na východ patria ObFZ Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Detva, Lučenec a Rimavská Sobota.

Kým teda III. ligu Východ opustili len prvá Spišská Nová Ves (postúpila do druhej ligy) a posledný Poprad (vypadol), do súťaže by tak mali pribudnúť dva najlepšie kluby zo IV. ligy VsFZ.

Na opačnej strane republiky je fluktuácia výraznejšia. Aby sa uvoľnilo miesto pre všetkých päť nových tímov, okrem dvojice Malženice (postúpili do druhej ligy) a Kalná nad Hronom (odstúpila v priebehu sezóny) ešte musia zostúpiť ďalšie tri tímy.

Konkrétne, predposledný 15. tím ŠK Vrakuňa Bratislava, štrnásty FKM Nové Zámky a trinásty FK Inter Bratislava. 

Viaceré treťoligové kluby na západe už spísali otvorený list, ktorý budú adresovať na Slovenský futbalový zväz. Žiadajú riešenie vzniknutej situácie.

Jeden z klubov postup odmietol

Aby sa situácia ešte skomplikovala, jeden z pätice právoplatných nováčikov III. ligy Západ sa do novej sezóny súťaže neprihlásil. Čo sa stalo?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»O tretiu ligu sa na západe strhol boj. Rovinka odmietla postup, kto ju nahradí?