Belgicko
Belgicko
EURO 2024
17.06.2024, Skupina E
0 - 1
0:1
Slovensko
Slovensko

Slováci sa postarali o veľké prekvapenie, EURO odštartovali triumfom nad Belgickom

Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
Fotogaléria (139)
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. jún 2024 o 19:57

Futbalisti Slovenska dnes zdolali Belgicko v zápase skupiny E na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupine E

Slovensko - Belgicko 1:0 (1:0)

Gól: 7. Schranz

Rozhodovali: Meler - Eyisoy, Ersoy (všetci Turecko). ŽK: Mangala, Tielemans, Lukebakio - Schranz

Belgicko: Casteels - Castagne, Debast, Faes, Carrasco (84. Lukebakio) - Onana, Mangala (58. Bakayoko) - Trossard (74. Tielemans), De Bruyne, Doku (84. Openda) - Lukaku

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (90.+4 Obert) - Schranz (81. Ďuriš), Boženík (70. Strelec), Haraslín (70. Suslov)

FRANKFURT. Futbalisti Slovenska dnes zvíťazili vo svojom úvodnom zápase v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale) nad favorizovaným Belgickom 1:0.

Jediný gól zápasu strelil už v 7. minúte Ivan Schranz po tom, čo využil chybu Belgičanov vo vlastnej šestnástke.

Slovákov dvakrát zachránil pred inkasovaným gólom systém VAR, ktorý odhalil v prvom polčase ofsajd Romelua Lukakua a v závere aj ruku Louisa Opendu. V oboch prípadoch dostal loptu za bránkovú čiaru Lukaku.

Mužstvo trénera Francesca Calzonu sa najbližšie stretne v piatok o 15.00 h v Düsseldorfe s Ukrajinou.

Slováci previedli takticky výborný prvý polčas. V úvode síce pustili do šancí belgického kanoniera Lukakua, no ten skórovať nedokázal.

Na opačnej strane ťažil slovenský výber z aktívneho napádania a vysokého postavenia v siedmej minúte.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Belgicko na EURO 2024

Rozohrávku pokazil Orel Mangala a po efektnej pätičke Ivana Schranza sa dostal k strele Juraj Kucka, ktorého pokus vyrazil Koen Casteels priamo pred Schranza a ten poslal Slovensko do vedenia.

Po zmene strán sa radovali Belgičania z vyrovnania, no Lukaku sa ocitol v tesnom ofsajde. Fantastický zákrok previedol v 62. minúte Dávid Hancko, ktorý vykopol istý gól z bránkovej čiary.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Belgicko na EURO 2024 (skupina E)

Systém VAR prial Slovákom aj v 86. minúte, keď odhalil hru rukou od Opendu a Lukukovi odobral druhý presný zásah v stretnutí.

Slováci zaznamenali víťazný vstup do veľkého turnaja druhýkrát v histórii. Trojbodovým ziskom začali aj predošlý kontinentálny šampionát, keď na úvod zdolali Poľsko (2:1).

V roku 2016 vo Francúzsku prehrali 1:2 s Walesom. Na svetovom šampionáte v JAR sa v prvom zápase zrodila remíza 1:1 s Novým Zélandom.

Štatistiky zápasu Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
Štatistiky zápasu Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale). (Autor: Sofascore.com)

Tabuľka skupiny E na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Belgicko na EURO 2024

I. polčas

Slováci nedokázali už v tretej minúte prerušiť unikajúceho Dokuho, ktorý našiel spätnou prihrávkou De Bruyneho a do priameho ohrozenia Dúbravku sa dostal Lukaku. Belgický kanonier však z blízka trafil iba dobre postaveného Dúbravku.

Dieru v slovenskej defenzíve chcel v šiestej minúte využiť opäť Lukaku, ktorý dostal loptu za obranu, obhodil si Dúbravku, no Slováci ustáli situáciu bez inkasovaného gólu.

Vzápätí slovenský tím vysunul svoje postavenie postavenie, po chybe Mangalu sa dostal k lopte v šestnástke Schranz, pätičkou priťukol Kuckovi, ktorého strelu Casteels vyrazil priamo pred Schranza a ten poslal Slovensko do vedenia - 1:0.

Vyrovnanie mal na kopačke Trossard, ktorý si za šestnástkou prebral loptu po zaváhaní Dúbravku, no mieril nad bránu. Slováci mohli zvýšiť na rozdiel dvoch gólov v 40. minúte, keď poslal Kucka skvelý center na Haraslína, ktorého volej zneškodnil Casteels.

Na opačnej strane sa opäť pripomenul nebezpečný Lukaku, ktorý sa vyhol ofsajdu, no pred Dúbravkom si loptu predkopol ďaleko.

II. polčas

Na druhý polčas si belgickí krídelníci vymenili strany, naľavo sa presunul Doku, jeho miesto zasa prebral Trossard. Dobrou správou pre Slovákov bolo, že Hanckove problémy s kolenom zo záveru prvého polčasu si nevynútili jeho striedanie.

Belgičania zvýšili aktivitu a v 56. minúte udreli z rohového kopu, no gólovú radosť prekazil Lukakuovi ofsajdový verdikt VAR-u. Historicky najlepší strelec Belgicka sa dostával do zakončení aj naďalej, v 62. minúte slabšou pravačkou poslal do bočnej siete.

O minútu neskôr predviedol fantastický zákrok na bránkovej čiare Hancko, ktorý zachránil už istý gól z kopačky Bakayoka. Belgičania v závere poslali do hry ďalšie posily ofenzívy a ich tlak sa stupňoval.

Vyústil do streleného gólu, ktorý zaznamenal opäť Lukaku, no už Vavro signalizoval hru rukou od Opendu. Do hry vstúpil VAR a pomohol Slovákom aj druhýkrát, keďže rozhodca Meler odvolal aj druhý presný zásah Lukakua.

Hlasy po zápase

Francesco Calzona, tréner SR: "Chalani urobili maximum, vložili sa do toho a zdolali sme veľkého súpera. Povedal som chalanom, že musíme mať mentalitu nastavenú tak, že sa dokážeme rovnať s najlepšími. Je to obrovské víťazstvo, ale musíme pracovať ďalej. Pozeráme sa na ďalšie zápasy, musíme bodovať aj v nich, aby sme splnili cieľ a postúpili."

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR a najlepší hráč zápasu: "Je to niečo neopísateľné. Pre toto makáme, možno ideme proti väčšine ľudí, ktorí neveria trénerovi a jeho štýlu, ktorý chceme hrať. Ukázalo sa, že ideme dobrou cestou, keď k tomu pridáme aj individuálnu kvalitu, potom môže vzniknúť niečo takto krásne."

Martin Dúbravka, brankár SR: "Je to obrovské víťazstvo, nadreli sme sa veľmi na neho. Ukázali sme charakter, odbojovali sme to. Potrebujete aj trochu šťastia, čo sme aj mali. Vedel som, že pri prvom góle bol Lukaku v ofsajde. Tam som nepochyboval, že to nebude platiť. Belgičania majú svoju kvalitu, ale ukázalo sa to, čo sme hovorili pred zápasom, že keď sme mužstvo, dokážeme zdolať individuality."

Ivan Schranz, autor víťazného gólu SR: "Podali sme výborný a disciplinovaný výkon. Plnili sme pokyny, ktoré nám dal tréner. Išli šťastiu naproti a to je veľmi dôležité. Je to zaslúžená výhra proti top súperovi a to sa cení. Je to jeden zo životných gólov, no víťazstvo je o to krajšie. Bolo cítiť našich fanúšikov, patrí im veľká vďaka a verím, že sme si ich naklonili na svoju stranu."

Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Dúbravka (vpravo), kapitán Martin Škriniar (vľavo) a Belgičan Jérémy v zápase Belgicko - Slovensko na ME vo futbale.Calzona ukázal, že dokážeme hrať odvážne. Lobotka si možno vypýtal životný prestupExperti Sportnetu hodnotia zápas Slovensko - Belgicko na EURO 2024.
Ivan Schranz strieľa gól Belgicku.
Pavol Spál18.06.20243
Nevšedný úkaz, mal vysoko nadpriemerné čísla: Hrdina Slovákov poslal bozk do nebaAko nastal výrazný obrat v jeho živote?
Pavol Spál18.06.20243
Lois Openda V súboji s Denisom Vavrom
18.06.202410
Bolo Belgicko okradnuté? Takého rozhodnutia nám berú radosť z futbalu, znie kritikaVerdikt rozhodcov sa nepáčil ani uznávanému spolukomentátorovi Garymu Linekerovi.
18.06.202410
asistent trénera Simone Bonomi
Pavol Spál18.06.20242
Vyletí z lavičky a kričí. Najväčší burlivák zo slovenského tímu sa vyučil v slávnom klubeSlovenskú hymnu mám vytlačenú na papieri.
Pavol Spál18.06.20242
Slovenskí futbalisti oslavujú triumf nad Belgickom
18.06.2024
Vavro odľahčil zrážku s Hanckom: Žije, smeje sa. Kúpim mu čokoláduSlovenskí obrancovia sa zrazili v snahe zabrániť gólu.
18.06.2024
Slovenskí futbalisti sa tešia z víťazstva
18.06.20245
Tri body nám stačiť nebudú, varuje Suslov. Slovenská skupina sa zamotala už v úvodeRumuni vyhrali na majstrovstvách Európy po 24 rokoch.
18.06.20245
Sklamaní reprezentanti Ukrjainy Roman Jaremčuk a Artem Dovbyk po prehre s Rumunskom 0:3.
Miloslav Šebela18.06.20241
Ukrajinci sa ospravedlňovali fanúšikom. Slovákom musíme ukázať inú Ukrajinu, vraví trénerSlovensko nám bude viac pasovať ako Rumunsko, predpovedá bývalý reprezentant.
Miloslav Šebela18.06.20241
Stanislav Lobotka v súboji s Orelom Mangalom v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
Titanilla Bőd17.06.20245
Menšie chyby Slovákov nerozhodili, tímový výkon slávil úspech (hodnotenie)Hodnotíme slovenských futbalistov po zápase s Belgickom na EURO 2024.
Titanilla Bőd17.06.20245
Romelu Lukaku strelil proti Slovensku dva góly, ani jeden však neplatil.
Nikola Baďová17.06.202430
Slováci držali basu so šťastenou, čo to šlo, vravel známy český komentátorSlováci prečítali hru najlepšieho útočníka.
Nikola Baďová17.06.202430
Belgický futbalista Romelo Lukaku sa teší z gólu, ktorý rozhodca neuznal.
17.06.20244
Prečo neplatil druhý gól Belgičanov? Ruku odhalil senzor v lopteSystém VAR dvakrát zarmútil belgického útočníka Romela Lukakua.
17.06.20244
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
17.06.20244
Slováci uspeli s najstaršou zostavou. Za 7 minút vyrovnali počet striel z minulého EUROPozrite si štatistiky a zaujímavé zápisy, ktoré ponúkol zápas Slovensko - Belgicko na EURO 2024 (ME vo futbale).
17.06.20244
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
Ivan Mriška17.06.2024
VIDEO: Obrovský úspech! Schranz využil chybu Belgičanov a zariadil výhru SlovenskaPozrite si gól Ivana Schranza v zápase Slovensko - Belgicko na EURO 2024 (ME vo futbale).
Ivan Mriška17.06.2024
Radosť slovenských futbalistov  po strelení úvodného gólu v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
Miloslav Šebela17.06.20244
Obľubujem, keď nám nikto neverí. Pre toto všetci makáme, tešil sa LobotkaReakcie slovenských hráčov po víťazstve nad Belgickom na EURO 2024 (ME vo futbale).
Miloslav Šebela17.06.20244
Lukáš Haraslín (vľavo) v súboji s  Timothym Castagnem v zápase  Slovensko - Belgicko na EURO 2024.
17.06.202423
EURO 2024 má prvú senzáciu. Oznámkujte Slovákov za výkon proti BelgickuKto nesklamal, od koho sa čakalo viac.
17.06.202423
Romelu Lukaku (vľavo) a Kevin De Bruyne v zápase Slovensko - Belgicko.
17.06.20248
Fanúšikovia neveria vlastným očiam. Frustrácia a sklamanie, píšu belgické médiáSlovenskí futbalisti zdolali v úvodnom zápase EURO 2024 Belgicko.
17.06.20248
Romelu Lukaku.
Ivan Mriška17.06.2024
VIDEO: Tomu sa povie smola. Lukaku krútil hlavou, VAR mu neuznal dva gólyPozrite si, ako Romelua Lukakua zarmútil systém VAR v zápase Slovensko - Belgicko na EURO 2024 (ME vo futbale).
Ivan Mriška17.06.2024
Dávid Hancko v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
Ivan Mriška17.06.2024
VIDEO: Nesmierna obetavosť! Hancko vykopol z čiary čistý gól a udrel sa do hlavyPozrite si obranný zákrok Dávida Hancka v zápase Slovensko - Belgicko na EURO 2024 (ME vo futbale).
Ivan Mriška17.06.2024
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
17.06.2024
Príjemný pohľad na postavenie Slovenska. Pozrite si, ako vyzerá tabuľka skupiny E na EURO 2024Pozrite si, ako vyzerá aktuálna tabuľka skupiny E na EURO 2024. Na ktorom mieste je Slovensko po zápase proti Belgicku?
17.06.2024
Róbert Boženík v drese Slovenska.
17.06.2024
Na hrote Slovenska nastúpil Boženík, ofenzíve Belgicka v bráne čelil DúbravkaPozrite si základnú zostavu Slovenska na zápas proti Belgicku.
17.06.2024
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
17.06.2024
FOTO: Veľká radosť Slovákov. Pozrite si, ako zdolali favorizované BelgickoPozrite si najlepšie momenty zápasu Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
17.06.2024
Kevin De Bruyne
Pavol Spál16.06.20249
Koho sa hviezdny Belgičan najviac obáva? Ukázal na troch slovenských mužovŠkriniar sa cíti stále ako malý zajačik.
Pavol Spál16.06.20249
Kevin De Bruyne.rozhovor
Pavol Spál15.06.2024
Belgičanom sľúbili kráľovské prémie. Veľa? To zarobí Kevin v klube za desať dníSlováci Belgičanom veľa nehovoria.
Pavol Spál15.06.2024
Slovenskí futbalisti.
17.06.20245
Hamšík pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska, Lobotka ocenil silu súperaV spojitosti s Belgickom sa hovorí o možných absenciách v dôsledku zranení.
17.06.20245
zľava Milan Škriniar, Dávid Hancko a Stanislav Lobotka počas tréningu Slovenska na EURO 2024
17.06.2024
Slováci sú na Belgičanov nažhavení, znie z Nemecka. Škriniar cíti správnu nervozituVšetci slovenskí reprezentanti sú pred úvodným duelom na EURO 2024 zdravotne v poriadku.
17.06.2024
Kritika Calzonu? Je to normálne a on to vie, tvrdia experti. Chvália Kozákovu družinu
Martin Kozinka15.06.2024
Kritika Calzonu? Je to normálne a on to vie, tvrdia experti. Chvália Kozákovu družinuSlovensko nikdy nehralo futbal, ktorý by nás pohladil na brušku, tvrdia experti.
Martin Kozinka15.06.2024
Thomas Meunier
17.06.2024
Proti Slovensku ešte nenastúpi. Súpisku Belgicka doplní uzdravená oporaNechcel som ho vynechať, pretože je veľmi motivovaný prísť, povedal kouč Tedesco.
17.06.2024
Belgičan Jeremy Doku a Pekarík.
Pavol Spál18.06.20249
Taký starý za Slovensko nik nehral. Nemci ho volajú mašina, má extra vytesané bruchoKeď hral prvý zápas, jeho spoluhráč nemal ani rok.
Pavol Spál18.06.20249
Dávid Hancko
19.06.2024
Zaistí si Slovensko postup už po druhom zápase? Bola by to fantázia, vraví HanckoSlovenskí futbalisti nastúpia v piatok na EURO 2024 proti Ukrajine.
19.06.2024
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slováci sa postarali o veľké prekvapenie, EURO odštartovali triumfom nad Belgickom