Koniec Rakúska mal trpkú príchuť, Turecko ospevuje dvojgólového hrdinu

Merih Demiral sa raduje po strelení druhého gólu počas osemfinálového zápasu Rakúsko - Turecko na EURO 2024
Fotogaléria (18)
Merih Demiral sa raduje po strelení druhého gólu počas osemfinálového zápasu Rakúsko - Turecko na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
SITA|3. júl 2024 o 10:48

Tureckí futbalisti postúpili do štvrťfinále ME po 16 rokoch a celkovo po tretí raz.

Rakúsko
Rakúsko
EURO 2024
02.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 2
0:1
Turecko
Turecko

LIPSKO. Po skvelých výkonoch a prvom mieste v D-skupine EURO 2024 mnohí pasovali Rakúsko za čierneho koňa šampionátu, ktorý by mohol mať aj najvyššie ambície.

Tréner Ralf Rangnick pred začiatkom vyraďovacej časti krotil prehnané ambície rakúskych médií slovami: "Ak sa pýtate, či postúpime do finále alebo nebodaj získame titul, tak moja odpoveď je skôr nie. Vyraďovacia časť je iný turnaj ako základné skupiny..."

Skúsený 66-ročný Nemec v rakúskych službách mal pravdu. Jeho zverenci prehrali v osemfinále s Turkami 1:2 (0:1) v zápase, v ktorom vo väčšine štatistík prevýšili súpera, ale neustriehli si začiatky oboch polčasov.

Turci už po necelej minúte zásluhou obrancu Meriha Demirala viedli 1:0 a rovnaký hráč pridal po necelej hodine hry po mohutnom výskoku aj druhý gól futbalistov z krajiny polmesiaca.

Rakúšania síce takmer vzápätí reagovali Michaelom Gregoritschom, ale na vyrovnanie už nemali dostatok kumštu alebo aj šťastia.

Fotogaléria zo zápasu Rakúsko - Turecko v osemfinále EURO 2024

Platilo to aj o takmer gólovej hlavičke Christopha Baumgartnera z poslednej minúty nadstaveného času, s ktorou si bravúrne poradil turecký brankár Mert Günok. Črtajúca sa prvá štvrťfinálová účasť v histórii ME sa rozplynula v lipskom daždi, napísali rakúske médiá.

"Neskutočne až groteskne pôsobí skutočnosť, že sme prehrali zápas, do ktorého sme tak veľa investovali. Boli sme aktívni, vytvárali si šance, ale nepremenili sme ich. Nemyslím si, že postúpilo lepšie mužstvo, ale to už nezmeníme.

Play-off nie je o kráse, ale o využití šancí. Najmä za stavu 1:2 sme ich mali veľa a tá z posledných sekúnd vyznela až neuveriteľne, ako si s tým brankár súpera poradil," uviedol Ralf Rangnick z lavičky Rakúska na webe ORF.

"Je to trpké, ako sme si zápas nechali pretiecť pomedzi prsty. Turci mali azda len dva rohové kopy, ale strelili po nich góly. Gratulujem im, lebo počas 90 minút neváhali položiť aj svoje životy na ihrisku a ubránili, čo sa ubrániť dalo," skonštatoval rakúsky kapitán Marko Arnautovic.

"Pri svojich góloch som využil to, čo som sa naučil o rakúskej hre. Vďaka patrí asistentovi trénera Selcukovi Sahinovi, ktorý nás upozornil na slabiny súpera. Potom sme to už len aplikovali v praxi pri rohových kopoch," ozrejmil dvojgólový turecký hrdina Demiral.

Merih Demiral a jeho štatistiky v zápase Rakúsko - Turecko v osemfinále EURO 2024.
Merih Demiral a jeho štatistiky v zápase Rakúsko - Turecko v osemfinále EURO 2024. (Autor: Sofascore.com)

Turci postúpili do štvrťfinále ME po 16 rokoch a celkovo po tretí raz. Ich maximom je zatiaľ semifinále z roku 2008, v ktorom podľahli Nemcom 2:3. Úvodný gól Demirala bol podľa štatistík UEFA vôbec najrýchlejší vo vyraďovacej časti v histórii európskych šampionátov.

Iba 19-ročný útočník Arda Güler na adresu Demirala skonštatoval: "Strelil dva prekrásne góly. Pri druhom ukázal parádny výskok. Som nesmierne rád, že som loptu z rohu mohol poslať na jeho hlavu."

Taliansky tréner Turkov Vincenzo Montella prežíval pocity eufórie, ktoré zhrnul do nasledujúcich viet.

"Bojovali sme ako levy, nič nebolo pre nás stratené. Na konci sme pozbierali všetky mentálne aj fyzické sily, aby sme mohli pokračovať na našej ceste. Toto bolo víťazstvo tímového ducha," uviedol Vincenzo Montella.

Tureckí futbalisti majú necelé štyri dni voľna do štvrťfinálového zápasu. V sobotu od 21.00 h v Berlíne nastúpia proti Holanďanom.

Pavúk EURO 2024 (ME vo futbale)

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Koniec Rakúska mal trpkú príchuť, Turecko ospevuje dvojgólového hrdinu