Diváci na tribúnach? Stačil Šatanov šarm a hneď to išlo, hnevá sa politička

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Zdroj: TASR)
Igor Dopirák|27. apr 2021 o 17:20

O uvoľnenie opatrení sa snažil aj štátny tajomník Ivan Husár.

BRATISLAVA. Veľkú zásluhu na tom, že od utorka 27. apríla môžu byť otvorené slovenské štadióny aj pre divákov, má podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Uviedla to v podcaste Denníka N V redakcii.

Podľa jej slov sa o to isté asi štyri mesiace pokúšal aj štátny tajomník MŠVVŠ pre šport Ivan Husár (SaS), no konzílium odborníkov presvedčil až "Šatanov šarm".

Má ísť o štúdiu

"Otvára sa šport, z čoho sa veľmi teším, ale nepustili sme na ihriská viac ako šesť detí, nepustili sme plavcov do plavárne, ale rovno sme otvorili hokejový štadión pre tisíc ľudí, aj keď s veľmi prísnymi a dobrými opatreniami," upozornila.

"Trošku nerozumiem tomu, keď človek argumentuje, že otvorme terasy, lebo podľa Covid automatu sú ukazovatele na otváranie terás, tak je to reprodukované ako najväčšie riziko na svete.

A o tri dni neskôr sa otvorí štadión pre tisíc alebo dvetisíc ľudí a to je akože v poriadku, lebo existuje nejaká štúdia," prízvukovala Bittó Cigániková.

Podľa nej má otváranie štadiónov slúžiť ako štúdia pre epidemické konzílium. Tá by mala poslúžiť ako pomôcka pri ďalšom uvoľňovaní opatrení.

"My sa z toho tešíme, len by to malo ísť podľa pravidiel. Pri terasách a fitness centrách to bolo podľa pravidiel, dokonca sme boli prísnejší, akoby sme mali byť. Ale nemali by sme uvoľniť všetko naraz," poznamenala.

Časť o športe v čase 14:25

Prísne nastavené pravidlá

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva nesmie počet divákov na tribúnach prekročiť 25 percent celkovej kapacity na sedenie, zároveň môže byť počet divákov maximálne dvetisíc v exteriéri a tisíc v interiéri.

Pre fanúšikov však budú platiť prísne nastavené protiepidemické opatrenia.

Zápasy budú môcť sledovať len ľudia s negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP (kloktací test, pozn. red.) testu nie starším ako 36 hodín a zároveň s výsledkom antigénového testu nie starším ako 12 hodín. 

Diváci budú musieť sedieť v každom druhom rade, fanúšikovia hostí majú zákaz vstupu na podujatie.

Zmeny sa týkajú profesionálnych súťaží v piatich športoch - vo futbale, hokeji, basketbale, volejbale a hádzanej.

"Husár sa snažil toto presadiť štyri mesiace. Ale potrebujeme aj odpoveď pre plavcov či deti, ktoré chcú trénovať. Rodičia do ich talentu totiž investovali kopu peňazí a teraz sú už rok doma," upozornila politička.

Bittó Cigániková: Stačil Šatanov šarm

"Potrebujeme tieto veci riešiť systémovo. Nie, že si vyberáme jednotlivé skupinky - raz sú to hokejisti, raz bohoslužby. To spôsobuje napätie v spoločnosti a je to nefér voči ostatným. Čo spravili deti alebo plavci horšie?" pýta sa.

Bittó Cigániková však zároveň zdôraznila, že oceňuje prísne protiepidemické pravidlá vzťahujúce sa na fanúšikov na tribúnach.

"Nie je fér argumentovať, že sa to nedá, keď sa o to pokúšal štátny tajomník a potom, keď príde Miro Šatan navštíviť konzílium a šarmom jemu vlastným vybaví niečo, čo sa doteraz vôbec nedalo," prezradila.

"Potom to evokuje, že nefungujeme na systéme pravidiel, ale na tom, kto má aké známosti. Verím, že budeme fungovať na základe dát a čísel, a nie na základe sympatií, hoci aj mne je Šatan veľmi sympatický," doplnila Bittó Cigániková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Diváci na tribúnach? Stačil Šatanov šarm a hneď to išlo, hnevá sa politička