V závere bolo ako betón. Prečo kedysi v Prešove vzniklo mlatové ihrisko?

Súboj Prešovčana Lukáša Hricova a Miroslava Soviča z 1. FC Košice. Prípravný duel sa hral na mlatovom ihrisku.
Súboj Prešovčana Lukáša Hricova a Miroslava Soviča z 1. FC Košice. Prípravný duel sa hral na mlatovom ihrisku. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|11. júl 2022 o 13:00

Po štvrťstoročí sa mení na nové trávnaté ihrisko.

PREŠOV. Po dlhom marazme sa rozbieha výstavba futbalovej infraštruktúry v Prešove. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia bývalého mlatového ihriska na Sídlisku III, ktoré využívali predovšetkým hráči najstaršieho slovenského klubu – 1. FC Tatran Prešov.

Počas vlaňajšej postupovej sezóny na ňom trénoval prešovský A-tím, aktuálny nováčik druhej ligy. Čoraz častejšie však zaznievali hlasy, že trénovať na tomto povrchu je nepohodlné. Hráči sa podľa vlastných slov cítili ako na betóne.

Čo je vlastne mlatové ihrisko? A s akým zámerom vzniklo?

Ihrisko namiesto skládky

 „V polovici 90-tych rokov som sa stretol s riaditeľkou odboru životného prostredia, už nebohou pani Kobjetičovou. Keď som prišiel, na stole bola taška Tatran Prešov,“ opisuje začiatky celého procesu Marián Boľanovský, generálny riaditeľ spoločnosti PEhAES, ktorá výstavbu prešovského mlatového ihriska realizovala. 

Jedným zo zámerov tohto projektu bolo zlepšenie životného prostredia. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala skládka odpadu z celého Prešova.

Výstavba mlatového ihriska prebehla v roku 1997, v tom čase stála 230-tisíc slovenských korún. Ku kolaudácii došlo o rok neskôr.

„Podmienkou bolo, že ihrisko musí byť odvodnené. Vykopali sme ryhy, ale boli tam štvor- až päťmetrové panely, ktoré bolo potrebné povyberať. Na kanál vedúci okolo jednej z brán, zo strany od cesty, bola neskôr napojená bytovka, ktorá tam vyrástla,“ opisuje Boľanovský.

Mali nahradiť škvaru

Staršia, ale aj stredná futbalová generácia si veľmi dobre pamätá na škvarové ihriská. Čierna škvara vrastená pod kožu ´zdobí´ dodnes telá mnohých vtedajších hráčov.

Zámerom mlatového ihriska bolo nahradiť škvarové.

„V tom čase šlo o pokrokovú záležitosť. Mlatové ihrisko bolo odporúčané a bezpečnejšie pre hráčov,“ vraví Vladimír Varga, vtedajší prezident Tatrana Prešov a neskôr dlhoročný hráčsky agent s licenciou FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V závere bolo ako betón. Prečo kedysi v Prešove vzniklo mlatové ihrisko?