Prešov v druhej lige: Má dočasný domov i nový projekt na návrat

Budú prešovskí futbalisti už čoskoro hrávať na takomto štadióne?
Budú prešovskí futbalisti už čoskoro hrávať na takomto štadióne? (Autor: Ing. arch. Ján Krasnay)
Daniel Dedina|9. júl 2022 o 09:00

Čo Micheľa zarazilo? Nevedel som, či sa mám smiať alebo plakať, vraví.

Postupové oslavy rýchlo vystriedala realita. Futbalisti druholigového nováčika z Prešova mali na oddych len osem dní. Aby ich bolo aspoň toľko, zápas posledného kola uplynulej sezóny si predohrali.

Pre funkcionárov nastalo ešte náročnejšie obdobie. Okrem posilnenia kádra a ďalších vecí riešili kľúčovú otázku – kde bude hrať klub domáce druholigové zápasy? Nateraz je isté, že premiéra sa odkladá a v Prešove to nebude.

„A-tím sa nám podarilo stabilizovať. Pred nami sú ďalšie dva ciele. Návrat klubu do Prešova a postup dorastencov do prvej ligy,“ hovorí predseda predstavenstva 1. FC Tatran Prešov ĽUBOŠ MICHEĽ.

Tretiu ligu hrával Prešov v susednom Veľkom Šariši. Po postupe ste museli zháňať nový štadión. Podľa čoho ste vyberali?

Je to vec, ktorá nás v medzisezónnom období zamestnávala najviac. Riešili sme to už počas minulej sezóny, pretože nejde o jednoduchý proces. Našou prioritou je, aby Tatran hral v Prešove. Snažili sme sa o obnovenie pôsobenia na pôvodnom štadióne na Čapajevovej ulici, mali sme dohodu o prenájme tribúny s pánom Remetom.

Avšak po rozhovoroch s primátorkou Andreou Turčanovou a konateľom Futbal Tatran Arény (spoločnosť, ktorá zabezpečuje výstavbu nového štadióna, pozn. red.) Rastislavom Mochnackým, ktorí deklarovali eminentnú snahu mesta o čo najskoršie začatie verejného obstarávania, sme tomuto procesu nechceli brániť.

Keďže dve aktivity sa tam naraz robiť nedajú, rozhodli sme sa hľadať možnosť, ktorá bude najbližšie k Prešovu. Obišiel som prakticky všetky okolité štadióny.

Voľba padla na Ličartovce, ktoré v minulosti hrávali druhú ligu. Prečo?

Sabinov nespĺňa minimálnu kapacitu. V Lipanoch nezodpovedajú norme šatne. Bardejov má zmluvu s mestom, pri ktorej to nešlo. Poprad je drahý. Po všetkých týchto peripetiách sme už miestami boli zúfalí. Od primátora Stropkova Ondreja Brendzu máme prísľub, že by nás prichýlili, ale pre nás to stále bolo ďaleko.

Preto sme sa rozhodli, aj na základe komunikácie s prezidentom Slovenského futbalového zväzu Jánom Kováčikom, dať dokopy štadión v Ličartovciach. To, že sa tam dlhú dobu nehráva vrcholový futbal, je poznať. Areál si vyžaduje menšie investície i rekonštrukciu hracej plochy. Avšak ak chceme uspokojiť fanúšikov, ide momentálne o najvýhodnejšie riešenie.

Minulý týždeň navštívili štadión členovia Komisie pre štadióny a ihriská SFZ. Máme domácu úlohu, ktorú potrebujeme čo najskôr zvládnuť.

Zápas prvého kola odohráte napokon u súpera, 16. júla sa predstavíte v Komárne. O dva týždne neskôr máte privítať Humenné. Podarí sa to?

Intenzívne na tom pracujeme. Humenné prejavilo ústretovosť, ale radi by sme hrali doma. Ak by sme to nestihli, verím, že v piatom kole proti Petržalke to už vyjde.

Ličartovce majú byť dočasné riešenie. Aký bude ďalší postup?

Štadión v Ličartovciach by mal byť podmienený užívaním do konca roka. To znamená, že by sme tam mali odohrať jesennú časť. Zároveň chceme rozbehnúť rekonštrukciu Jazdeckého areálu, aby sme klub dokázali od jarnej časti dostať do Prešova. To je moja vízia i cieľ. Dôležitá bude súčinnosť všetkých zložiek.

Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia (autor: Ing. arch. Ján Krasnay)

Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.
Jazdecký areál v Prešove - vizualizácia.

V akom štádiu sú plány na rekonštrukciu Jazdeckého areálu?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prešov v druhej lige: Má dočasný domov i nový projekt na návrat