Volali ho nosič vody, stal sa legendou klubu. Chlapci z dediny mu na ihrisku nadávajú

Martin Svintek.
Martin Svintek. (Autor: Iná liga)
Ivan Mriška|24. aug 2024 o 08:00

Osobnosť Dukly Banská Bystrica hráva futbal stále.

Je legendou Dukly Banská Bystrica, s ktorou si zahral proti Ajaxu Amsterdam či Benfice Lisabon. V drese Rimavskej Soboty zas odohral pamätný súboj proti Sampdorii Janov.

MARTIN SVINTEK (49) čoskoro oslávi päťdesiatku, no futbal hrá stále. V drese Štiavnických Baní nastupuje v siedmej lige ObFZ Žiar nad Hronom.

„Mojím vzorom je pán František Kunzo, olympijský víťaz z roku 1980, ktorý hral aj po šesťdesiatke. Chcem byť ako on. Ak mi to zdravie dovolí,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet.

Čomu sa venuje dnes štvornásobný slovenský reprezentant? Kde sme vás zastihli?

Sedím pri bazéne a so susedom si ideme otvoriť pivo. Užívam si život v krásnom prostredí pri Banskej Štiavnici a podnikám.

Vďaka futbalu som zarobil nejaké peniaze, ktoré som okamžite investoval. Nakúpil som nehnuteľnosti, ktoré teraz prenajímam.

Inak mám autodopravu a prenajímam lešenia. Celkovo mám štyri firmy a štátu odvádzam slušné peniaze.

Stále hrávate súťažne futbal. Nastupujete za Štiavnické Bane v siedmej lige.

Stará láska nehrdzavie. Mám to tri kilometre od domu, sme skvelá partia, takže pravidelne chodím na zápasy aj tréningy. Kým ešte stíham mladým chlapcom, nemám prečo končiť.

Skôr dvadsaťroční chlapci sa môžu hanbiť, že starý pes ich nemá problém predbehnúť.

Ako vnímajú bývalého ligistu na dedinách súperi? Rešpektujú vás? Alebo práve naopak?

Poviem to na rovinu, mladí frkani nemajú žiadny rešpekt. Smejú sa, že so mnou občas vyhrajú súboj. Že toto je bývalý reprezentant?

Lenže ja mám päťdesiat rokov. Keď som mal ich vek, jazdil som hore – dole.

Jednoduchí chlapci z dedín mi nemajú problém nadávať. Potom sa nečudujem, že hráči ako Vraťo Greško radšej ukončili svoje pôsobenie v okresnej lige. To len ja som taký somár, že stále idem...

Ľudia na Slovensku si dnes nevážia nič a nikoho. Iba sledujú sociálne siete a nadávajú.

Vo veľkej väčšine sú to ľudia, ktorí nerešpektujú žiadne pravidlá. A nikdy si nevedia priznať pravdu. A keď má niekto iný názor, riešia to násilím alebo krikom.

To je vizitka dnešnej vlády Roberta Fica.

Pozrime sa na pána Andreja Danka. Preháňa sa po Bratislave autom a ujde z miesta nehody? A nič sa mu nestane? A potom ľudia na Slovensku robia to isté. Zákony sú postavené pre darebákov, podvodníkov a zlodejov. Tu proste ľudia hore nechcú, aby existovali pravidlá.

A tak je to aj v slovenskom futbale…

Ako to myslíte?

Viackrát som dostal ponuku robiť funkcionára na zväze. Keď som však povedal, že najskôr by som musel polovicu ľudí vyhodiť, väčšine sa to nepáčilo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Volali ho nosič vody, stal sa legendou klubu. Chlapci z dediny mu na ihrisku nadávajú